WordPress vai WordPress?

WordPress-logo (150×150)Yliopiston oman blogipalvelun lisäksi on olemassa monia samaa WordPress Multiuser -alustaa hyödyntäviä, ilmaisia blogipalveluja. Ohjelman kehittäjien oma WordPress.com on hyvin suosittu, samoin erityisesti opetuskäyttöön suunnattu Edublogs. Vaikka kaikissa palveluissa on taustalla sama ohjelma, WPMU voidaan konfiguroida monella tapaa. Tämän vuoksi palveluissa on joitain pieniä eroja.

Tämän merkinnän tarkoituksena on helpottaa valintaa eri WP-pohjaisten blogipalvelujen välillä vertailemalla erityisesti yliopiston palvelua ja WordPress.com:ia.

Kieli

Yliopiston blogipalvelu on saatavilla englanniksi ja suomeksi, tulevaisuudessa myös ruotsiksi.

WordPress.com on tarjolla usealla eri kielellä. Käännökset ovat käyttäjien tuottamia ja laatu vaihtelee. Suomenkielinen käännös on saatavilla vielä vain päivitysympäristöön, ei itse sivuille.

Ulkoasuteemat

Yliopiston blogipalvelussa on käytössä toistaiseksi kaksi teemaa: yliopiston virallinen ulkoasu sekä Sandbox. Teemoja saatetaan ottaa tulevaisuudessa käyttöön enemmänkin, mutta teemat on ensin käännettävä suomeksi. Yliopisoteemaan on helppo muuttaa oman tiedekunnan värit ja ylätunniste. Sandbox on käytännössä pohja erilaisille ulkoasuille. Yliopiston asennus sisältää valmiiksi kokoelmaan erilaisia tyylejä, joita voi muokata tai tehdä kokonaan omansa käyttäen CSS-tyylikieltä.

WordPress.com tarjoaa runsaasti valmiita ulkoasuteemoja, joista useimmissa on mahdollisuus muuttaa ylätunnisteen taustakuvaa. Tätä pidemmälle menevä ulkoasun muuntelu CSS-tyylikielellä on maksullinen lisäpalvelu.

Muut ominaisuudet

WordPressin toiminnallisuutta voidaan lisätä erilaisilla laajennuksilla. Yliopiston palvelussa ei tällä hetkellä vielä ole laajennuksia, mutta testattuja ja käännettyjä laajennuksia voidaan ottaa käyttöön tarpeen mukaan. Esim. podcastien julkaisemiseen tarkoitettu podPress on juuri käännettävänä. Toiveita sopivista laajennuksista (ja vapaaehtoista käännösapua) voi esittää ylläpidolle.

WordPress ohjelmana kehittyy jatkuvasti. Uusin versio tulee todennäköisesti aina nopeammin käyttöön WordPress:comissa. Jo tietoturvasyistä myös yliopiston palvelun versio pyritään pitämään ajan tasaisena.

Käyttötarkoitus ratkaisee

Alustan valinnassa ominaisuuksia olennaisempaa lienee kuitenkin blogin käyttötarkoitus. Tässä olennaisia kysymyksiä ovat seuraavat:

• Liittyykö blogi yliopiston toimintaan tai opiskeluun?
  • Halutaanko blogia jatkettavan senkin jälkeen, kun ylläpitäjä siirtyy pois yliopistolta?
  • Halutaanko blogin käyttöön tukea yliopistolta?
  • Onko mukana kirjoittajia, joilla ei ole yliopistotunnuksia?