Blogin siirto Lokarista WordPressiin

Uuden blogipalvelun myötä vanhemmalle Lokari-järjestelmälle ei enää perusteta uusia blogeja ja nykyisiä Lokari-blogeja ollaan siirtämässä uudelle alustalle. Lokari-blogin sisällöt ovat helposti siirrettävissä uuteen palveluun – tai mihin tahansa WordPress-pohjaiseen blogiin – siirtotiedoston kautta.

Blogin sisältöjen siirto vaiheittain

Siirtotedoston tekeminen ja sen tuominen uuteen blogiin on varsin yksinkertaista.

1. Kirjaudu Lokari-blogisi päivitysympäristöön ja tee siirtotiedosto kohdasta ”Asetukset” -> ”Luo siirtotiedosto WP-blogiin ”. Seuraa ohjeita.
  2. Kirjaudu uuteen blogipalveluun. Ensimmäinen kirjautuminen luo blogin osoitteeseen http://blogs.helsinki.fi/omatunnus
    (Jos siirrettävä blogi on ryhmäblogi tai haluat sen muuhun kuin tunnuksesi mukaiseen osoitteeseen, tilaa projektiblogi.)
  3. Tuo export-tiedosto blogiin kohdasta ”Manage” -> ”Import” -> ”WordPress” (tai ”Hallitse” -> ”Tuo” -> ”WordPress”).
  4. Tarkista, että siirto on onnistunut. Käy läpi uuden blogin alkutoimet ja muut tarvittavat asetukset. Kirjoita vanhaan blogiisi merkintä, jossa tiedotat blogin muutosta uuteen osoitteeseen. Muista linkki.

Ja siinä se!

Mahdollisia siirrossa ilmeneviä ongelmia

Every time I move…

Siirtotieodosto sisältää blogin merkinnät, aiheet ja kommentit. Siirtotiedoston mukana eivät siirry blogin ulkoasu ja yleiset asetukset.

Siirron jälkeen kuvaviittaukset merkinnöissä osoittavat edelleen vanhaan Lokari-blogiin, joten ne toimivat niin kauan kuin vanha blogi on pystyssä. Kuvat ja liitetidostot kannattaa kuitenkin siirtää erikseen ja yksitellen vanhoilta sivuilta uusille. Jos kuvia tai liitetiedostoja on todella paljon, voit pyytää ylläpitoa tekmään niistä ladattavan zip-paketin.

Lokari ja WordPress käyttävät eri merkkilajia, joten jotkut erikoismerkit saattavat siirrossa mennä sekaisin.

Minulla on blogi yliopistolla. Mistä tiedän, onko se Lokari-blogi?

Uuteen blogipalveluun on perustetttu blogeja syyskuun alusta. WordPress-blogit sijaitsevat osoitteessa blogs.helsinki.fi/jotain.

Jos blogisi on perustetta tätä ennen eli se on osoitteessa blogit.helsinki.fi/jotain tai www.valt.helsinki.fi/blogs/jotain
se on Lokari-blogi.

Miksi Lokarista luovutaan?

Lokarin kehitystyö on ollut käytännössä yhden henkilön varassa ja olen nyt jäämässä pois yliopistolta joksikin aikaa. Lokarin tekniikka on myös melko eksoottista, minkä vuoksi se ei ohjelmana sovellu yliopiston laajuiseksi tuetuksi palveluksi. Lokari siirtyy nyt kokonaisuudessaan valtiotieteellisen tiedekunnan ylläpidettäväksi, jossa se säilyy tiedekunnan sisäisenä palveluna.

Onko Lokari-blogista pakko luopua?

Lokari säilyy tuettuna palveluna ainoastaan valtiotieteellisen tiedekunnan tai sen alaisten laitosten tai projektien toimintaan suoraan liittyville blogeille. Kaikkien muiden tulisi siirtää bloginsa WordPress-alustalle.

Mihin mennessä blogi on siirrettävä?

Mahdollisimman pian, viimeistään kesään 2008 mennessä. Mitään tiukkaa siirtoaikataulua ei kuitenkaan ole olemassa.

Olen tottunut Lokariin! Mitä WP:ssä muka on parempaa?

Perustoiminnot ovat molemmissa hyvin samanalaiset, joten WordPressiin tottuu pian. WP on kuitenkin ominasuuksiltaan Lokaria monipuolisempi. Yliopiston WP-blogeihin pääsee kirjautumaan yliopistotunnuksin, joten erillisiä salasanoja ei enää tarvita. Ryhmäblogeissa on myös mahdolisuus määritellä käyttäjien oikeudet hyvin yksilöllisesti. Ennen kaikkea WP kehittyy uusien versioiden myötä, kun taas Lokariin ei ole enää tulossa uusia ominaisuuuskia tai bugikorjauksia.

Voiko Lokari-blogin siirtää muualle kuin yliopiston uuteen palveluun?

Kyllä voi. Lokari-blogissa tehdyn siirtotiedoston voi tuoda mihin tahansa WordPress-alustaa käyttävään blogiin, eli omalle palvelimelle tai johonkin WP:a hyödyntävään blogipalveluun. Esim. WordPress.com ja Edublogs tarjoavat molemmmat ilmaisia, mainoksettomia WP-blogeja. Valinnassa yliopiston ja ulkoisen palvelun välillä voi auttaa ohje blogin perustamisesta muualle.

Voinko saada automaattisen uudellenohjauksen vanhasta blogistani uuteen?

Perustellusta erillisestä pyynnöstä ylläpito voi tehdä automaattisen uudelleenohjauksen vanhan blogisi etusivulta ja uutissyötteistä uuteen blogiin. Katso yhteystiedot alta.

Jotain kummaa tapahtui ja tarvitsen apua siirrossa!

Ei hätää. Apua ja neuvoja saat tarvittaessa opetusteknologiakeskuksen (ok-blogs@helsinki.fi) ja valtsikan (valtblogs-admin@helsinki.fi) blogiylläpitäjiltä.

3 vastausta artikkeliin “Blogin siirto Lokarista WordPressiin”

1. Jere: onko tietoa, poistetaanko Lokari-blogit kokonaan jollain aikataululla?

2. Valitettavasti valtiotieteellisessä tiedekunnassa ei ole tarjolla enää Lokari-blogi tukea. Joten neuvomme kaikkia siirtymään WPMU:n käyttäjiksi. Lokarilla tehdyt blogit toimivat kuitenkin vielä. Varsinaista Lokarien päättymisajankohtaa ei ole vielä tarkasti sovittu.

Kommentit on suljettu.