Hiukkaset ilmassa

Hiukkaset  ilmassa:  perustiedoista ilmanlaatuun ja ilmastoon

* KURSSI ON PERUTTU. *

Tarvitsetko työssäsi aerosolifysiikan tietoja? Liittyykö tehtäväsi ilmanlaatuun tai ilmastonmuutokseen? Olisivatko taustatiedot pienhiukkasista ja niiden ominaisuuksista hyödyksi? Tule päivittämään osaamisesi ja hankkimaan itsellesi kunnon perustiedot niin aerosolifysiikasta kuin tärkeimmistä sovelluksista. Osallistu Helsingin yliopiston aerosolifyysikkojen tehokkaaseen päivän koulutukseen.

Helsingin yliopisto järjestää täydennyskoulutuskurssin aerosolialan  toimijoille kuten mittalaitteiden valmistajat, ilmalaadun ja ilmanvaihdon asiantuntijat, energiayhtiöt ja aerosolitekniikkaa soveltavat yritykset.  Kurssin luennoitsijat ovat  suomalaisia aerosolialan huippututkijoita Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen ilmakehätieteiden osastolta.  Yhdistä koulutus 30.5.2012 pidettävään Hiukkasfoorumin tilaisuuteen.

aika: 29.5.2012 klo 9.00-16.30

paikka: Kumpulan kampus, Gustaf Hällströmin katu 2 A, Helsinki

OHJELMA

9:00   kahvi ja ilmoittautuminen
9:30    Aerosolit ja terveys, professori Kaarle Hämeri
10:20 Aerosolihiukkaset, globaalit haasteet ja elinkeinoelämän mahdollisuudet, professori Markku Kulmala
11:10  lounastauko
12:10 tutustuminen SMEAR III -mittausasemaan
13:10  Aerosolien mittaamisen uudet tuulet ja mittalaitteiden  kehityminen
14:00  kahvitauko
14:20  Aerosolit ja ilmastonmuutos, professori Veli-Matti Kerminen
15:10  Uusien hiukkasten muodostuminen, professori Hanna Vehkamäki
16:00  Päätössanat

Hinta: 450 euroa (alv  0%),  sisältää lounaan ja kahvit

Ilmoittautumiset 11.5. mennessä: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/34096/lomake.html

Lisätietoja: laura.riuttanen (at) helsinki.fi, p. 050 4154746

Avaa pdf-esite

SMEAR III on kaupunki-ilmaston tutkimiseen suunniteltu ilmakehämittausasema Kumpulan kampuksella. Asemalla mitataan jatkuvasti säätä, ilmakehän kaasu- ja hiukkaspitoisuuksia,   pienhiukkasten kokojakaumia, kemiallista koostumusta sekä optisia ominaisuuksia. Asema on toiminut vuodesta 2004.

KOULUTTAJAT

Kaarle Hämeri on aerosolifysiikan professori  ja Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen varajohtaja.  Hänen tutkimuksensa liittyy ilman epäpuhtauksiin ja erityisesti pienhiukkasiin ja tutkimuskohteet kattavat laajan aihepiirin yhdyskuntien ilmanlaadusta ja sisäilmasta mittaustekniikoihin ja aerosolien ilmastovaikutuksiin. Viimeaikaiset tutkimushankkeet ovat suuntautuneet lisäksi nanoteknologian riskeihin ja terveysvaikutuksiin. Kaarle Hämeri toimii useissa tieteellisissä elimissä ja järjestöissä luottamustehtävissä. Hän on parhaillaan kansainvälisen aerosolialan kattojärjestön (IARA) puheenjohtajana. Hämeri on toiminut asiantuntijana ja luennoitsijana lukuisissa konferensseissa ja muissa tilaisuuksissa.

Markku Kulmala on aerosolifysiikan professori ja ilmakehätieteiden  osaston johtaja Helsingin yliopiston fysiikan laitoksella. Hän on  alansa viitatuin tutkija maailmassa. Markku Kulmala valittiin Suomen  kansallisen ilmastopaneelin puheenjohtajaksi joulukuussa 2011 ja  vuoden professoriksi helmikuussa 2012. Markku Kulmala on kysytty luennoija ja puhuja.

Veli-Matti Kerminen on aerosolifysiikan professori Helsingin  yliopistossa. Hän on tutkinut ilmakehän aerosolien ilmasto- ja  ilmanlaatiovaikutuksia yli 20 vuotta. Veli-Matti Kerminen toimii  kirjoittajana seuraavan IPCC:n (kansainvälinen ilmastopaneeli)  tieteellisen raportin luvussa “Pilvet ja aerosolit”.

Hanna Vehkamäki on laskennallisen aerosolifysiikan professori  Helsingin yliopiston fysiikan laitoksella. Hän on työskennellyt  ilmakehän hiukkasmuodostuksen parissa vuodesta 1992 lähtien. Hänen  tutkimusryhmänsä kehittää molekyylien välisiä sidoksia kuvaaviin,  suurta laskentatehoa vaativiin kvanttikemialaskuihin pohjautuvia malleja ilmakehän  molekyylirypäille ja niiden muodostumisprosesseille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *