Akatemian rakenteissa piilee seksuaalisen häirinnän vaara

Seksuaalinen häirintä on loppuvuoden tärkein keskustelunaihe. Toivon, että vaikutusvaltaisten miesten väärinkäytösten paljastuminen tuo mukanaan laaja-alaisen muutoksen siihen, kuinka ymmärrämme häirinnän. Uhrien kokemuksiin on suhtauduttava entistä vakavammin ja vaikenemisen kulttuuri murrettava.

Helsingin yliopisto reagoi keskusteluun Flamma-tiedotteella noin viikko sitten (10.11.). Henkilöstöpalvelujen lähettämässä tiedotteessa yliopisto painotti, ettei häirintää tai ahdistelua suvaita ja antoi ohjeet epäasiallisen käytöksen ilmoittamiseen. Ohjeet olivat hyvät, mutta jäin ihmettelemään tiedotteen ensimmäistä kappaletta:

Seksuaalinen häirintä on ollut paljon esillä #metoo-kampanjan ansiosta. Myös suomalaisissa oppilaitoksissa on paljastunut häirintää. Häirintätapauksia tulee Helsingin yliopistossa tietoon vähän, ei välttämättä edes vuosittain. Kaikki tapaukset eivät tosin tule häirintäyhdyshenkilöiden tietoon, koska yksiköt saattavat hoitaa niitä itsekin.

Kaikki tapaukset eivät myöskään tule tietoon, koska niitä ei ilmoiteta. Yliopisto ei vaikuta ymmärtävän, että asiasta olisi syytä olla huolissaan. Eikö Harvey Weinsteinista liikkeelle lähtenyt paljastusten ketju nimenomaan kerro, kuinka vaikeaa seksuaalisen häirinnän esiintuominen on? Valitettavan usein tekijän valta-asema suhteessa uhriin antaa mahdollisuuden jatkaa väärinkäytöksiä, etenkin jos tekijä on uhrille entuudestaan tuttu.

Seksuaalinen häirintä akatemiassa on tosiasia. Nature-aikakauslehdessä kokemuksistaan kirjoittanut Laurel Issen työskenteli Rochesterin yliopiston laitoksella, jossa hän ja moni kollegansa joutui professori Florian Jaegerin harjoittaman seksuaalisen häirinnän uhriksi. Laitoksella usea uransa alkuvaiheessa oleva tutkija joutui tekemään kohtuuttoman ja epäreilun valinnan uramahdollisuuksien menettämisen ja toistuvan epäasiallisen käytöksen kohteeksi joutumisen välillä. Issen tiesi, ettei häntä otettaisi vakavasti, jos hän toisi häirinnän yliopiston tietoon yksin. Vasta 2016, yli kymmenen vuotta Issenin kokemusten ja usean Jaegeriin kohdistuneen valituksen jälkeen, tilanne alkoi edetä oikeaan suuntaan.

Weinsteinin Hollywoodia ja Jaegerin akatemiaa yhdistää mentorin ja suojatin – ohjaajan ja ohjattavan – läheinen ja epätasapainoinen suhde. Ymmärsin tänä syksynä tutkimusetiikan kurssin tehtäviä pohdiskellessa ja muiden samassa vaiheessa olevien kokemuksia lukiessa, kuinka turvattomassa asemassa väitöskirjan tekijä on meritoituneeseen, mahdollisesti vakituisessa työsuhteessa olevaan ohjaajaan verrattuna. Rakenteissa piilee todellinen riski, ja valta-aseman hyväksikäytön mahdollisuus on ilmeinen.

Helsingin yliopisto on 40 000 henkilön yhteisö. Tutkimus- ja muuta henkilöstöä sillä on yli 7500. Tilastollisesti niin suuressa joukossa seksuaalista häirintää tapahtuu huomattavasti useammin kuin siitä tiedotteen mukaan ilmoitetaan (on totta, että tapaukset voivat päätyä eri tahojen käsiteltäväksi). Uskon, ettei yliopisto vähätellyt tiedotteessaan asiaa tahallisesti. Silti on kysyttävä, herättääkö tieto näin harvan häirintätapauksen käsittelystä ajatuksen turvallisesta työ- ja opiskeluympäristöstä vai vaikenemisen kulttuurista. Lisäksi kysyn, ymmärretäänkö yliopiston johdossa, kuinka korkea kynnys seksuaalisen häirinnän ilmoittamiseen voi olla, ja teemmekö yhteisönä tarpeeksi työtä tuon kynnyksen madaltamiseksi.

Omista oikeuksista ja väärinkäytösten ilmoittamisesta muistuttaminen on tärkeää, mutta tämänhetkinen ilmapiiri mahdollistaisi syvällisemmänkin keskustelun. Miten häirintätapaukset saataisiin nykyistä paremmin käsittelyyn? Millä tavalla rakenteita voitaisiin muuttaa niin, että mahdollisuudet valta-aseman hyväksikäyttöön vähenisivät? Kuinka ensimmäisen vuoden opiskelijoille varmistetaan turvallinen alku opinnoille? Seksuaalisestä häirinnästä ei saa enää vaieta.

Kysely

Viikkokatsauksia, joissa kirjoitan omakohtaisesti kuluneen viikon tapahtumista, luetaan keskimäärin vähemmän kuin muita blogin tekstejä. Haluaisin tässä kohtaa kysyä mielipidettäsi niistä. Äänestää voit anonyymisti ja tämän viikon ajan. Myös kommentit ovat kyselyssä auki, kuulisin mielelläni ajatuksiasi asiasta myös niiden muodossa!