Marssimalla Bella Centeriin

Poliisimuuri odottaa mielenosoittajia

Tänään keskiviikkoaamuna kello 8 väkijoukkoa alkoi kerääntyä Tårnbyn asemalle aloittaakseen marssin kohti Bella Centerinä toimivaa kokouspaikkaa. Yksi mielenosoituksen teemoista oli “Don’t decide for us without us”: ilmeisesti kaikkia osapuolia ei kuulla tasapuolisesti, kun päätöksiä ilmastonmuutoksen rajoittamisesta tehdään. Tämä pitää varmasti jo muutenkin paikkansa, mutta kokousjärjestäjän asettamat pääsyrajoitukset toivat lisäpontta iskulauseisiin. Keskiviikkona NGO-jäsenten (Non-Governmental Organization) rekisteröityminen ei enää onnistunut, torstaina NGO-jäsenten määrä rajoitetaan tuhanteen ja perjantaina vain 90 vieraaseen. Monet järjestöt ovat tuohtuneita, koska tuntevat että heillä on oikeus seurata neuvotteluja.

Poliisi oli valmistautunut tilaisuuteen hyvin: kokouspaikan metroasema oli suljettu, poliiseja oli paikalla runsain mitoin ja hyvin varustautuneina. Poliisiautoista tehtiin muuri kokouspaikan edustalle, ja poliisihelikopteri seurasi tilannetta. Väkijoukon oli tarkoitus saapua Bella Centerille kello 10, mutta tähän aikaan kokouspaikalla oli vielä rauhallista. Muutama kokousvieras päätti polttaa nimikorttinsa sisäänkäynnin edustalla. Tätä voidaan pitää melko muodollisena mielenilmauksena, kun ottaa huomioon loppuviikon pääsyrajoitukset. Noin kello 11 lähikadulta alkoi kuulua muutaman tuhannen mielenosoittajan huutoja. Väkijoukko pysähtyi noin sadan metrin päähän Bella Centeristä poliisien asettamien aitojen taakse. Mielenosoitusta johdettiin sinisestä kaiuttimilla varustetusta “johtoautosta”. Ensin auton lavalta kerrottiin, miksi ollaan paikalla: kaikkien pitäisi päästä osallistumaan näin tärkeään päätöksentekoon. Melko pian kovaäänisistä annettiin jo ohjeita rynnäkölle, jolla päästäisiin sisään kokouskeskukseen. Epäonnistuneen rynnäkön jälkeen poliisit poistivat kuuluttajat parhaaksi katsomallaan tavalla, jotta tilanne rauhoittuisi. Pian vaunuun kiipesi kuitenkin uusia kykyjä ohjaamaan mielenosoittajia. Nytkin poliisit käyttivät melkoisesti voimaa ja siirsivät uudet kuuluttajat poliisiautoihin. Kun poliisi vielä siirsi johtoauton pois alueelta, mielenosoituksen järjestäjien oli hankalampi ohjata joukkojaan. Poliisi kehoitti aktivisteja siirtymään syrjään Bella Centerin edustalta, ja tilanne rauhoittui jonkin verran. Pienempi ryhmä yritti päästä sisään toiselta puolelta kokouspaikkaa, mutta poliisi ehti tilanteeseen mukaan. Vaikka yleisesti ottaen mielenosoitus oli rauhallinen, poliisi joutui turvautumaan pamppuihin ja kyynelkaasuun.

Poliisit ajavat mielenosoittajat pois Bella Centeriin johtavalta sillalta

Lopputuloksena noin 200 mielenosoittajaa pidätettiin, eikä kukaan tiettävästi päässyt (tälläkään keinolla) Bella Centeriin.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*