Vielä kerran jonotuksesta ja informaatiovajeesta

Oma kokousmatkani ei alkanut kovin hyvin, sillä maanantaiaamulentoni peruttiin ja jouduin odottamaan neljä tuntia seuraavaa konetta – tosin mukavasti lämpimässä istuen ja tarvittaessa wc:ssä tai kahvilassa pistäytyen. Perillä kokouskeskuksella luvassa oli nimittäin askeettisempaa ja viileämpää odottelua. Sisään pääsivät heittämällä vain diplomaatit sekä lehdistön ja median edustajat. Tämä kannattaa itse kunkin muistaa, jos joskus vastaavaan kokoukseen on lähdössä. Muut ryhmät saivat nimittäin jonottaa maanantaina kylmissään – lopulta turhaan. Michael ehti odotella nelisen tuntia ennen ulompien porttien sulkemista ja kotiinlähtökehotusta. Itselleni tunteja kertyi alle kolme. Monet olivat tosiaan jonottaneet jo aamusta alkaen pääsemättä silti sisään.

Eilen puimme sisukkaina päällemme kerroksittain vaihtoalushousuja ja uimapukua lukuun ottamatta kaikki muut matkaan mukaan lähteneet vaatteet ja lähdimme reippain mielin aamulla takaisin jonoon. Päivän aikana mielialaa kuitenkin koeteltiin kärsiessämme ennen kaikkea suurta tietämättömyyttä, koska järjestäjät eivät ilmoittaneet tilanteesta ja käänteistään juuri mitään. Lopulta yhdeksän tunnin hyisen odotuksen jälkeen pääsimme rekisteröitymään, sulattamaan varpaat, vessaan, syömään ja jopa tutustumaan kokouspaikkaan. Vaikea tosin vielä sanoa, oliko se kaiken tämän arvoista.

Tänään todennäköisesti pääsemme vielä paikan päälle. Päivästä saattaakin tulla jännittävä, jos Climate Justice tai muu vastaava ryhmä toteuttaa uhkauksena ja tekee rynnäkön keskukselle blokaten ulospääsyn. Käyköhän siis niin, että tänään suunta muuttuu ja odottelemmekin vaihteeksi ulospääsyä? Torstaina ja perjantaina osallistujia rajataan rankalla kädellä, eikä meillä liene mitään toivoa olla näiden harvojen ja valittujen joukossa. Onneksi pitkin kaupunkia on kuitenkin kaikenlaista tapahtumaa.

En voi käsittää, miten ihmismassat ovat voineet yllättää järjestäjät, sillä itse kunkin tarkat osallistumispäivät piti ilmoittaa jo viikkoja sitten. Kokonaisosallistujamäärämme oli tiedossa jo paljon aiemmin. Eikö näistä tiedoista muka ole mahdollista laskea, kuinka monta ihmistä on paikalla kunakin ajanhetkenä? Ainakin meistä kaikki tällä viikolla varta vasten paikalle matkustaneet olisivat varmasti jättäneet jonotuksen ja sikahintaiset hotellit väliin jääden Helsinkiin tekemään tähdellisempiä asioita, jos olisivat tienneet pelkän sisäänpääsyn vievän kaksi päivää loppuviikon ollessa sisäänpääsyn suhteen täysin toivoton. Järjestäjät eivät kuitenkaan ole ilmoitelleet juuri mitään. Ei jonoon, ei sähköpostiin, ei minnekään.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*