Pienryhmäkeskusteluja KlimaForumissa

Kävin eilen tutustumassa KilmaForumiin, joka siis on kaikille avoin lukuisten eri kansalaisjärjestöjen organisoimien tapahtumien kokonaisuus. Paikalla on ollut lukuisia maailmanluokan tähtiä ja korkeatasoisia esityksiä ja keskusteluja, mutta tilaisuuksien sisältö tuntuu vaihtelevan hyvin paljon.

Aamun alkajaisiksi menin kuuntelemaan itselleni tuntematonta kansalaisaktivistia, Jonas Erikssonia, jonka oli tarkoitus esitellä ”Rethink the future”-puheessaan parhaita ideoita, projekteja ja ihmisiä, jotka työskentelevät paremman maailman eteen. Puhujaa odotellessa oli mukava tarkkailla muita osallistujia: Yleisössä oli niin stereotyyppisiä ja paljasjalkaisia hippijä, koululaisryhmiä kuin myös muutamia pukumiehiäkin. Eriksson ei kuitenkaan koskaan saapunut paikalle, eivätkä järjestäjät saaneet häneen yhteyttä. Yleisössä ollut nuori mies ideoi, että voisimme kuitenkin itsenäisesti muodostaa pienryhmiä ja keskustella näistä teemoista. Kiva ajatus, mutta päätin itse jättää keskustelun tällä kertaa väliin ja mennä kuuntelemaan jotakin toista tilaisuutta. Olihan niitä lukuisia samassa rakennuksessa samaan aikaan.

Päädyin saliin, jossa aiheena oli ”Climate wars and refugees”. Olin juuri istahtanut rinkiin muiden joukkoon, kun järjestäjät ilmoittivat, ettei tilaisuuden pitäisi olla vain edestä johdettua puhetta vaan interaktiivista keskustelua, johon kaikki saisimme osallistua. Niinpä hän jakoi meidät pienryhmiin, jossa kussakin keskustelimme jokaiselle ryhmälle erikseen annettavasta provokatiivisesta pienestä kirjoituksesta. Oman ryhmämme teksti oli lainaus Naomi Kleinilta, ja sen sanoma jotakuinkin siinä, miten koko yhteiskuntaa koskettavat onnettomuudet kuten luonnonkatastrofit muuttavat ihmisten arvomaailmaa ja toimintamalleja. Oma ryhmäni muodostui lähinnä tanskalaisista lukiolaisista, mutta saimme aiheesta aikaan todella mielenkiintoisen ajatustenvaihdon. Myöhemmin yleiskeskustelu ilmastopakolaisista oli vilkasta, mutta lankesi omaan makuuni ajoittain liian idealistisiksi yleisön puheenvuorojen ollessa lähinnä ”meidän tulisi luopua valtioiden rajoista ja elää luonnonmukaisesti”-tyyliä.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *