IGeLU09: Sanomalehtien digitointia Luxemburgissa

Varsin viehättävä palvelu: http://www.eluxemburgensia.lu/

Carlo Blum ja Yves Maurer (Bibliothèque nationale de Luxembourg) kertoivat suurherttuakunnan sanomalehtien digitoinnista ja aineistojen panemista asiakaskäyttöön. Tärkein syy digitonnille on käsiin hajoavien aineistojen säilyttäminen, mutta samalla tietenkin aineiston käytettävyys ja saatavuus paranee – mikrofilmit ovat aika hankalia ja rajoittuneita. Hankkeessa on myös rakenteistettu aineistoa.

Hankkeessa on käytetty ALTOa tallentamaan sanojen koordinaatit, joten hakutulokset voidaan korostaa. Aineistosta on muodostettu METS-objekteja, joissa yhden lehden digitoinnista syntyvät monet eri tiedostot ja niiden erilaiset formaatit järjestetään määrämuotoiseksi paketiksi.

Asiakkaita varten on kehitetty “snippetit” eli pienet leikkeet tekstistä, jotka liitetään hakutuloksiin. Tällä tavalla asiakas voi huomattavasti helpommin arvioida hakutulosten relevanssia. Tämän ja hienon käyttöliittymän lisäksi palvelussa käytettyyn DigiTooliin on tehty asiakkaalle näkymättömiä muutoksia, joilla mm. tiedostojen eräajoa ja tiedostojen latautumista näytölle on huomattavasti nopeutettu.