Opetuksen ja opiskelun uudet digitaaliset työvälineet

Näyteikkuna

Helsingin yliopistossa on tehty isoja kehittämishankkeita: DOO, Optime, OTM, KSHJ, koulutustarjonta, Exam. Alkaneella strategiakaudella työn alla ovat kehittämishankkeet: OJK, Optime, digiloikka. Projektit ovat muuttaneet opetuksen ja opiskelun digitaalista ympäristöä ja muutos jatkuu edelleen.

Ympäristö on monimutkainen ja palvelut hyödyntävät toistensa tietoja. Alla olevassa kaaviossa on kuvattu keskeiset opetukseen ja opiskeluun liittyvät järjestelmät. Opiskelijavalintoihin ja liikkuvuuteen liittyvät järjestelmät on rajattu kaaviosta pois.

Lue loppuun

Tiedote: Kaikki opintoihin liittyvä yhdestä osoitteesta

Sivuhuomautus

TIEDOTE: KAIKKI OPINTOIHIN LIITTYVÄ YHDESTÄ OSOITTEESTA
Uudet digitaaliset palvelut on suunniteltu opiskelijoiden tarpeista käsin. Opiskelijan ohjeet näyttävät esimerkiksi koko opintopolun aloituksesta valmistumiseen.

Opiskelijalle on auennut liuta uusia digitaalisia palveluita, joihin pääsee yhdestä osoitteesta. Student.helsinki.fi-osoitteen kautta opiskelija saa käyttöönsä muun muassa kaikki kurssiohjelmat, opintosuorituksensa sekä ajankohtaiset tiedotteet, tapahtumakalenterin ja lounaslistat.

– Digitaaliset palvelut kulkevat aina opiskelijan mukana, sillä ne toimivat myös mobiilisti. Paperisten opinto-oppaiden aika on viimeistään nyt ohi, sanoo asiantuntija Mona Eid opetus- ja opiskelijapalveluista.

Lue loppuun

Opettajien vastaanottoajat näkyvät Opiskelijan ohjeet -sivustolla

Opettajat ovat voineet lukukauden alusta julkaista vastaanottoaikansa Opetukseni-sivulla osoittessa teacher.helsinki.fi. Vastaanottoaikojen julkaisemisen yhteydessä opettajan on valittava yksi tai useampi koulutusohjelma, jonka yhteydessä haluaa vastaanottoaikojensa näkyvän.

Opiskelijat näkevät vastaanottoajat opiskelijan ohjeissa Opettajien vastaanottoajat -sivulla. Vastaanottoajat näkyvät, kun opiskelija on valinnut sivun ylälaidasta oman koulutusohjelmansa. Halutessaan opiskelija voi vaihtaa sivun ylälaidasta toiseen koulutusohjelmaan ja etsiä kyseisen koulutusohjelman opettajien vastaanottojat.

Lue loppuun

Digiloikan toinen hakukierros lokakuussa

Tammikuussa 2017 käynnistyi opetuksen toteutuksen digiloikka -projekti, joka tukee pedagogisesti mielekästä digitalisaation hyödyntämistä uusien koulutusohjelmien opetuksessa ja oppimisessa ja se toteutetaan kauden 2017-2020 aikana. Ensimmäisellä hakukierroksella valittiin 15 kandiohjelmaa, joiden kuulumisiin voi tutustua täällä digiloikka-blogissa.

Toisella hakukierroksella mukaan valitaan niin kandi – kuin maisteriohjelmiakin.
Haun reunaehdot

 • Ne ohjelmat, jotka ovat hakeneet ja saaneet digiloikkarahoitusta, eivät voi enää hakea uudella kierroksella
 • Jaettavat summat katsotaan hakemusten ja suunnitelmien mukaan, ei ole luvassa tasajakoa
 • Hakemukset ja suunnitelmat tulee olla avoimesti jaossa esim. blogissa tms
 • Haku ja itse projektissa mukana oleminen on yhteisöllinen prosessi, jossa edellytetään osallistumista yhteisiin tapaamisiin ja omien kokemusten jakamista yliopistoyhteisölle

Toinen hakukierros järjestetään kaksivaiheisena ajalla 9.-27.10.2017.

 1. Ilmoittautuminen hakuun E-lomakkeella (julkaistaan myöhemmin),  (9.-22.10.2017)
 2. Oman koulutusohjelman digiloikkahankkeen esittely ja osallistuminen keskustelutilaisuuteen (tilaisuus välillä 23.-27.10.2017, tarkempi aikataulu myöhemmin)

Lisätietoa hakemisesta ja opetuksen toteutuksen digiloikka-projektista  opetusteknologiapalveluiden palvelupäällikkö Sari Koski-Kotiranta,
sari.koski-kotiranta(a) helsinki.fi

Opetuksen ja opiskelun uudet digitaaliset työvälineet, info Kumpulassa 22.8.2017

Opetus- ja opiskelijapalveluiden kampuskierros päättyi tällä erää Kumpulaan. Infossa olivat esillä opetuksen ja opiskelun järjestelmäkokonaisuus, opintohallinnon uusi perusrekisteri, lukujärjestys- ja tilavarausjärjestelmä Optime sekä uudet opiskelijan ohjeet. Yleisinfon jälkeen yleisö jakautui työpajoihin kuulemaan ja keskustelemaan sähköisestä tenttimisestä sekä Opetukseni ja kurssisivut -kokonaisuudesta. Alla tilaisuudet materiaalit.

Infotilaisuus

Työpajat:
Opetukseni ja kurssisivut
Sähköinen tenttiminen

 

Opiskelijan portfoliotyökalu uusin versio julkaistiin 28.6.

Opintoni (http://student.helsinki.fi) sivujen kautta opiskelijat voivat pitää henkilökohtaista portfoliotaan ja jakaa sitä eteenpäin. Portfoliolla on periaatteessa kaksi käyttötarkoitusta: se voi olla harjoittelupaikan ja työhaun apuväline sekä toimia oman osaamisen reflektoinnin työkaluna. Jokainen opiskelija voi luoda oman portfolionsa kirjautumalla Opintoni-sivuille ja klikkaamalla oikella ylhäällä olevaa profiilikuvaa.

Portfolion uusina toiminnallisuuksia ovat seuraavat:

1) Portfolion voi jakaa pdf-muodossa sähköpostilla toiselle henkilölle. Tulosta & Jaa- painike avaa automaattisesti tulostusikkunan, jossa käyttöjärjestelmästä/selaimesta riippuen täytyy valita tulostimeksi PDF Printer. Tämän jälkeen pdf tallentuu koneelle josta sen voi helposti liittää sähköpostiin liitetiedostona.

2) Portfolion julkisuusasetuksia on selkeytetty. Jokaisella osiolla on oma julkisuusasetuksensa eli näkyykö ko. osio tulostetussa portfoliossa tai julkiseksi määritellyssä portfoliossa. Lisäksi koko portfoliolla on oma julkisuusasetuksensa eli lopullisesti se määrittelee, näkevätkö muut portfolion internetissä. (yksityinen – HY käyttäjät – julkinen)

3) Osioita voi helposti siirrellä (drag and drop) haluamaansa paikkaan

Tehtyihin muutoksiin voi tutustua esim. Opintoni demossa http://demo.student.helsinki.fi Kaikki palaute on tervetullutta, sillä syyskuussa on seuraava kehityssprintti, jossa voidaan tehdä seuraavat muutokset portfolioon.

Tiedote: Opiskelijat ohjataan Opintoni-sivun käyttöön lukuvuoden alkaessa

Sivuhuomautus

TIEDOTE: OPISKELIJAT OHJATAAN OPINTONI-SIVUN KÄYTTÖÖN LUKUVUODEN ALKAESSA

Opettaja, joko olet ottanut käyttöösi kurssisivut sekä Opetukseni-sivun? Kurssisivu auttaa sinua viestimään opiskelijoillesi ja Opetukseni kokoaa yhteen kaikki kurssisivusi sekä näyttää opetusaikataulusi. Jos nämä uudet digitaaliset työvälineet eivät vielä ole tuttuja, katso lyhyt esittelyvideo.

Ota kurssisivut käyttöösi heti, sillä kaikki uudet opiskelijat ohjataan Opintoni-sivun käyttöön lukuvuoden alkaessa. Saat kurssisivut käyttöösi Opetukseni-sivulla osoitteessa teacher.helsinki.fi.

Lue loppuun

Digiloikka Challenge voittajat

Kesäkuun 15. päivänä järjestettiin ensimmäisten digiloikka-koulutusohjelmien ”Challenge”, jossa kuultiin yhdeksän hankkeen pitchit (=nopeat alustukset) mihin hankkeissa keskitytään. Mukana olivat:

Oheisista linkeistä avautuvat osallistujien esitykset.

Voittajaksi ensimmäisessä Digiloikka Challengessa selvityivät lääketieteellisen tiedekunnan sähköisen tenttimisen -projekti sekä teologisen tiedekunnan opetuksen digitalisointi.

Ympärisötieteiden kandiohjelma esitti pitchinsä osittain tanssin tahtiin.

Jenni Krapu esitteli teologisen tiedekunnan opettajien työkalupakkia.

Voittajien on helppo hymyillä – Pauliina Kupila ja vararehtori Sari Lindblom onnittelevat toista voittajaa Jenni Krapua.

Lääketieteellisen tiedekunnan sähköisen tenttiminen- projektin voittaja Sanna Siirilä onniteltavana.

Digi-tori Siltavuorenpenkereellä 8.6.2017

Opetuksen ja opiskelun uusia digitaalisia työvälineitä esiteltiin henkilökunnalle Siltavuorenpenkereellä tiedekunnan ja opetus- ja opiskelijapalveluiden yhteisessä Digi-tori -tapahtumassa. Ohjelma koostui kaikille yhteisistä tietoiskuista sekä työpajaosuudesta. Alla linkkejä tilaisuuden materiaaleihin.

Tilaisuuden avaus
OPA:n tietoiskut

Työpajat:
Opetukseni ja kurssisivu
Sähköinen tenttiminen
E-kirjat
Digiloikka
Guide

 

Digiloikka Challenge 15.6.

Digiloikkahankkeiden haastekisa pidetään torstaina 15.6. klo 13.00-16 Kielikeskuksen juhlasalissa.

Digiloikka Challenge toteutetaan kahdessa ryhmässä ja molemmista ryhmistä valitaan oma voittajansa.Ryhmien kisaajat ja tuomarit ovat seuraavat:

Ryhmä 1 osallistujat:

 • Ympäristötieteiden kandiohjelma (Jaanika Blomster)
 • Eläinlääketieteellinen (Antti Iivanainen)
 • Johtamisen opintokokonaisuus (Irmeli Lemola)
 • Teologinen (Jenni Krapu)

Ryhmä 1 tuomarit:

 • Mikko Halonen
 • Jaana Ihalainen
 • Sari Koski-Kotiranta
 • Jaakko Kurhila
 • Kimmo Tuominen

Ryhmä 2 osallistujat:

 • Metsätieteet (Jani Holopainen)
 • Ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma (Chiara Lombardini)
 • Biologian kandiohjelma    (Outi Ovaskainen)
 • Lääketieteellinen (Sanna Siirilä)
 • Fysikaalinen  (Kimmo Tuominen)

Ryhmä 2 tuomarit:

 • Heikki Isotalo
 • Teo Kirkinen
 • Sari Lindblom
 • Anni Rytkönen
 • Kimmo Vehkalahti

Haaste etenee aikataulutettuna seuraavasti:

 • Jokaisella hankkeella on 7 minuuttia esitysaikaa. Esitysten aikana tuomarit ja yleisö antavat pisteensä.
 • Esitysten välillä on 2 min aikaa vaihtaa esittäjää. Tässä ajassa voi esim. laittaa esityskoneenne kiinni projektoriin tai tehdä muut valmistelut, joita esityksenne tarvitsee.
 • Tuomari- ja yleisöpalautteet annetaan kerralla kaikille hankkeille esitysten jälkeen, 10 min / hanke.
 • Palautekierrosten lopuksi tuomaristo valitsee Helsinki Challengen voittajat

Fasilitaattorit Karoliina Luoto ja Miika Koho huolehtivat ajastamisesta ja pistelaskujärjestelmästä paikan päällä. Molempien ryhmien esitysvuorot vaihtuvat samaan aikaan, joten yleisö voi esitysten välillä vaihdella ryhmästä toiseen.

Lämpimästi tervetuloa Digiloikka Challengeen – nähdään torstaina!