Kertomus 2015

 

Kumppanuutta tutkimuksessa – Heikki Waris -instituutin toimintakertomus vuodelta 2015

 

Mikä on Heikki Waris -instituutti?

Instituutti kehittää sosiaalityön käytäntötutkimuksen menetelmiä, käsitteitä ja metodologiaa, osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön tutkimuksessa, kehittämistyössä ja opetuksessa. Instituutti antaa pedagogista ja tieteellistä ohjausta opiskelijoille ja työyhteisöille ammattikäytäntöjen kehittämisessä ja uuden tutkimustiedon tuottamisessa. Instituutin tehtävänä on innostaa ja tukea tutkimukseen perustuvan osaamisen kehittymistä työyhteisöissä muun muassa tutkimalla ja kehittämällä vaikuttavia ammatillisia työmenetelmiä osana kuntien palvelukäytäntöjä yhteistyössä palvelunkäyttäjien ja -tuottajien sekä asiantuntijoiden kanssa. Instituutti identifioi heikkoja signaaleja asiakastyön ja moniammatillisen työn rajapinnoista. Instituutti kokoaa ja tulkitsee kehittämis- ja tutkimustyön tuloksia kuntien sekä muiden tahojen palvelutoiminnan kehittämiseksi.

Heikki Waris -instituutin toiminnan ytimenä oli kuluvalla kaudella Pääkaupunkiseudun Praksis-toiminta, joka on yhteistyössä järjestettävää käytännön opetusta ja käytäntötutkimusta (linkki). Toimintaan sisältyi myös laajemmin yliopiston tekemä tutkimusyhteistyö kuntien ja järjestöjen kanssa, jota tässä on esitelty laajemmin. Yhteistyö lääketieteellisen tiedekunnan kanssa on tiivistynyt.


Monitieteinen tutkimustoiminta

Kuluneella kaudella on ollut käynnissä lukuisia tutkimushankkeita. Lisäksi osallistuttiin kahteen Suomen Akatemian strategisen tutkimusrahoituksen hakuun (aiheena paljon sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja käyttävät ja lapset ja nuoret) sekä ERVA-tutkimusrahoituksen hakuun.

Käytäntötutkimuksen verstas tutkijoille on osana omaa työtään käytäntötutkimusta tekevien asiantuntijoiden ja yliopistotutkijoiden oppimisyhteisö ja yhteisen tiedonmuodostuksen dialoginen areena. Se kokoontui useita kertoja vuodessa yhteisiin temaattisiin keskusteluihin esimerkiksi opinnäytetöiden ohjauksen tai työn alla olevien yhteisten julkaisujen tiimoilta. Verstas toimi osana Helsingin yliopiston järjestämää sosiaalityön erikoistumiskoulutusta sekä sosiaalitieteellisen tohtorikoulutuksen osana. Toiminnasta vastasi sosiaalityön käytäntötutkimuksen professori.


Käynnissä olevat tutkimushankkeet vuonna 2015

Sosiaalitoimen laatimat olosuhdeselvitykset lapsen huoltajuutta selvitettäessä vanhempien erotilanteessa. Tutkimuksessa ollaan kiinnostuneita, millä tavoin vanhemmuudesta kirjoitetaan tuomioistuimille laadituissa sosiaalitoimen olosuhdeselvityksissä. Tutkimus eteni vuonna 2015 raportointivaiheeseen. Tutkija Aino Kääriäinen.

Jälkihuollon nuorten tuen tarpeet, asiakkuusprofiilit ja osallisuus. Tutkimus kohdistuu Helsingin kaupungin lastensuojelun jälkihuollossa oleviin nuoriin. Kyseessä on ensi vaiheessa asiakasdokumentteihin perustuva kokonaistutkimus (noin 600 nuorta), jolla kartoitetaan asiakassegmenttejä. Myöhemmin osaa nuorista haastatellaan heidän palvelukokemuksistaan ja tuen tarpeistaan. Lisäksi haastatellaan työntekijöitä liittyen moniammatillisen tiimityön haasteisiin ja johtamiseen. Kyseessä on useampivuotinen, monialainen sekä yhteistoiminnallinen tutkimushanke (sosiaalityö, hoito- ja lääketiede), johon Helsingin yliopiston tutkijoiden lisäksi osallistuu Helsingin kaupungin ja Kuopion yliopiston tutkijoita. Hanke sai ERVA rahoitusta vuodelle 2015. Sosiaalityön osalta tutkimusta ohjaa Mirja Satka (mirja.satka@helsinki.fi).

Lastensuojelun kehittäminen ja tutkiminen LaskeTut-hanke: Huostaanoton syyt ja taustat (HuosTa). Tässä tutkimushankkeessa kysytään esimerkiksi: Mistä johtuu, että lasten sijoitukset kodin ulkopuolelle ovat lisääntyneet? Milloin päädytään huostaanottoon? Lastensuojelun kehittämis- ja tutkimushanke LaskeTut (2013–2015) koostuu kolmesta osahankkeesta, joista tässä osassa seurataan lastensuojelun vaikutuksia ja vaikuttavuutta ja tähdätään seurantaa koskevan tietopohjan sekä lastensuojelututkimuksen vahvistamiseen. Heikki Waris-instituutti (kirsi.nousiainen@helsinki.fi, timo.harrikari@helsinki.fi) on osallistunut tähän valtakunnalliseen (THL & co) hankkeeseen.

Lapsen tiedollinen toimijuus lastensuojelun avohuollon sosiaalityössä. Tutkimuksessa tarkastellaan mitä ja millaista on lapsen tiedollinen toimijuus lastensuojelun avohuollon työskentelyssä. Tutkimus on tapaustutkimus ja sen aineisto koostuu kolmen asiakasperheen kanssa yhteisen dialogisen arvioinnin keskusteluista. Tutkimus on Vantaan kaupungin kehittäjäsosiaalityöntekijä Hanna Tulensalon lapsi- ja nuorisososiaalityön ammatillinen lisensiaatintyö, joka on jätetty tarkastettavaksi. Lisätietoja hanna.tulensalo@vantaa.fi.

Monitoimijainen lastensuojelu yhteistyönä. Tutkimuksessa tarkastellaan, millaista monitoimijainen lastensuojelu on yhteistyönä, miten sitä tehdään ja mitä sillä saadaan aikaan. Aineisto on kerätty Heikki Waris -instituutin Kehrä II-hankkeesta. Kehittämispäällikkö Tiina Muukkosen lapsi- ja nuorisososiaalityön ammatillinen lisensiaattityö on jätetty tarkastettavaksi.

Yhteistoiminnallisen lastensuojelutyön mahdollisuudet. Tutkimuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, miten yhteistoiminnallinen työtapa sopii vaativan lastensuojelun asiakastyön menetelmäksi. Ydinkysymys on, millä ehdoin yhteistoiminnallisuus voi vakiintua lastensuojelun toimintatavaksi. Mitkä asiat estävät ja mitkä edistävät yhteistoiminnallisuuden toteuttamista?  Tutkimusaineistona on Heikki Waris -instituutissa ’Yhteistutkiminen sosiaalityön menetelmänä’ -hankkeessa, yhteistoiminnallisella työotteella työskennelleiden lastensuojelunuorten, vanhempien ja lastensuojelun ammattilaisten ryhmä- ja yksilöhaastattelut. Tutkimus on SOS-Lapsikylä ry:n kehittämispäällikkö Kati Palsasen yhteisösosiaalityön erikoistumiskoulutuksen ammatillinen lisensiaattityö. Lisätietoja kati@palsanen.fi.

Tukiperhetoiminta lapsen kokemana. Tutkimuksessa tarkastellaan tukiperheessä käyvien lastensuojeluasiakkaana olevien lasten kokemuksia tukiperhetoiminnasta. Tutkimus on osa Pelastakaa Lapset ry:n sosiaalityöntekijän ja tohtorikoulutettavan Tiina Lehto-Lundénin väitöskirjaa. Lisätietoja tiina.k.lehto@helsinki.fi.

Sosiaalityön käytäntötutkimuksen viimeaikaiset kehityssuunnat. Heikki Waris -instituutissa on toteutettu yli 30 sosiaalialan kehittämis- tai tutkimushanketta ja Helsingin yliopiston sosiaalityön opiskelijat tekevät vuosittain noin 60 sosiaalityön käytäntötutkimusta. Tässä tutkimuksessa analysoidaan monipuolisia aineistoja hyödyntämällä sitä, miten toteutuneiden käytäntötutkimusten ja kehittämishankkeiden prosesseissa kehittämisen ja tutkimuksen suhde rakentuu ja mitä haasteita siihen liittyy.  Tutkimuksen tekijöitä ovat Mirja Satka, Aino Kääriäinen, Heidi Muurinen, Laura Yliruka.

Sosiaalipalvelutoimistojen tilojen ja palvelutoiminnan kehittäminen yhdessä kokeilemalla.Tutkimusaineisto muodostuu osana Soccan Hyvän olon tila -hanketta (2012-2013) tehdyistä sosiaalipalveluiden ja -tilojen kehittämiskokeiluista, Espoon aikuissosiaalityön avokonttoriuudistusta käsittelevistä työntekijöiden ja palvelunkäyttäjien haastatteluista sekä palvelunkäyttäjien ja ammattilaisten kokeilemista sosiaalisen kuntoutuksen kehittämismenetelmänä käyttämästä ryhmästä. Tutkimus on osa tohtorikoulutettava Heidi Muurisen väitöskirjaa. Lisätietoja heidi.muurinen@helsinki.fi.

Lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian yhteistyö – monitoimijainen verkosto palvelujärjestelmä- ja kokemustasolla. Artikkeliväitöskirjassa tutkitaan monitoimijaisia verkostoja sekä kvalitatiivisin että kvantitatiivisin menetelmin. Tutkimus kohdentuu lastensuojelun sijoituksiin sekä nuorisopsykiatriseen hoitoon, eli yhteiskunnan nuorille kohdistamiin viimesijaisiin ja korjaaviin palveluihin.  Tutkimusaineisto muodostuu laadullisesta haastatteluaineistosta sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen keräämästä lasten ja nuorten REFINEMENT (REsearch on FiNancing systems’ Effect on the quality on MENtal health care) -aineistosta. Tutkimus on osa sosiaalityön jatko-opiskelija Johanna Hedmanin väitöskirjaa. Lisätietoja: johanna.k.hedman@helsinki.fi.


Heikki Waris -instituutin tutkimus – ja kehittämistoiminta

Instituutin asiantuntijatoiminnassa on painottunut uusi sosiaalihuoltolaki sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tulevan järjestämisen kysymykset

  • Osallistuttiin Aikuissosiaalityön päivien järjestämiseen Helsingissä 22.–23.1.2015
  • Osallistuttiin Vantaan kaupungin lastensuojeluselvitykseen tammikuussa 2015
  • Osallistuttiin THL:n kanssa lastensuojelututkimuksen monitieteisen, valtakunnallisen tutkimuskoordinaatioverkoston (klinikkamalli) suunnitteluun ja rakentamiseen; asiantuntijaseminaari yliopistolla toukokuussa 2015.
  • Osallistuttiin lastensuojelun APOTTI tietojärjestelmän kehittämiseen LAAVA-työn osalta (Lastensuojelun tarpeen arviointi).
  • Tuettiin HYKSin nuorisopsykiatrian terveyssosiaalityön kehittämistä Käytännön opettaja sosiaalityön kehittäjänä -koulutuksen kautta, myös sosiaalityöntekijä Johanna Hedmanin väitöskirjatyön ohjauksen kautta.
  • Tehtiin yhteistyötä palvelujen käyttäjien kanssa opetuksessa, kehittämisessä ja julkaisutoiminnassa. Palvelujen käyttäjät osallistuivat kaikille käytännön opetusjaksoille, oppimisverkostotoimintaan ja yhteisjulkaisun kirjoittamiseen.
  • Osallistuttiin Soccan vetämään kuntien sosiaalijohdon keskustelutiimiin.

Artikkeleja julkaistiin ja Heikki Waris -instituutin tutkimuksia -julkaisusarja perustettiin

Ensimmäisenä julkaisusarjassa ilmestyi kehittämispäällikkö Laura Ylirukan väitöskirja (2015)”Itsearviointi reflektiivisenä rakenteena. Kuvastin -menetelmän toimivuus, käyttöönotto ja kehittäminen.”

Toimitettiin (Petrelius & Nousiainen & Yliruka) yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa julkaisua “Puheista tekoihin – ylisukupolvisten ongelmien ehkäiseminen lastensuojelussa ja perhe- ja sosiaalipalveluissa”. Julkaisussa kootaan yhteen sosiaalityön käytäntötutkimuksen, työyhteisöjen käytännön kokemuksista syntyneen tiedon sekä muun monitieteisen ja kansainvälisen tutkimuksen avaamia näkökulmia ylisukupolvisuuteen palvelujärjestelmän ja asiakastyön haasteena. Artikkelit luovat tietoperustaa vaikuttaville, mahdollisuuksien tasa-arvoa lisääville työskentelytavoille ja palvelujen suunnittelulle lasten, nuorten ja aikuisten palveluissa. Kirja ilmestyy alkuvuodesta 2016. Julkaisuun ovat kirjoittaneet PraksisTekijät ja kokemusasiantuntijat ja THL:n asiantuntijat.

Heikki Waris -instituutille avattiin englanninkieliset blogisivut.

Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön tutkimuksen aikakausilehdessä, Januksessa ilmestyi Aino Kääriäisen & co toimittama käytäntötutkimuksen teemanumero: siinä ilmestyi kaksi instituutin tutkimusartikkelia:

  • Palsanen, Kati & Kääriäinen, Aino (2015) Asiakkaiden ja ammattilaisten yhteistoiminnallisen työskentelyn merkitykset ja seuraukset.
  • Heidi Muurinen & Iikka Lovio (2015) Kokeileminen sosiaalipalveluiden kehittämisen menetelmänä ja strategiana.

Muita julkaisuja:

  • Kääriäinen, Aino: Sosiaalitoimen olosuhdeselvitykset teksteinä – johtopäätösten argumentointi ja puolelle asettumisen tulkinnat.  Hyväksytty 2015.
  • Satka, Mirja & Kääriäinen, Aino & Yliruka, Laura: Teaching social work practice research to enhance research-minded expertise (painossa) Journal of Teachingi in Social Work. Hyväksytty 2015.
  • Satka, Mirja & Kääriäinen, Aino & Yliruka, Laura: Back to the future: The role of the academy in social work education (painossa). The Routledge International Handbook of Social Work Education. Routledge 2015.
  • Yliruka, Laura & Vanhanen, Jonna & Jaakkola, Outi & Saurama, Erja (2016): Collaborative knowledge production in re-search practice: the development of the Mirror method in team setting. Kirjassa Gillian Ruch & Ilse Julkunen eds. Relationship-based Research in Social Work.Understanding Practice-Near Research. Jessica Kinsley Publishers.

Jatkoimme yhdessä Matilda Wrede -instituutin toimijoiden kanssa Käytäntötutkimus taito -kirjan painokuntoon saattamista.

Heikki Waris -instituutin julkaisut on koottu verkkosivuille.


Kansainvälinen yhteistyö

Esittelimme toimintaamme eurooppalaisen sosiaalityön tutkimuksen konferenssissa Ljubljinassa huhtikuussa 2015. Aino Kääriäinen ja Mirja Satka esittelivät konferenssissa käytäntötutkimuksen opetusta otsikolla ”How to teach practice research and facilitate the creation of research-minded expertise in MSW education?” ja Laura Yliruka, Auri Bützow, Laura Rapo oppimisverkostojen tiedonmuodostusta ”Towards knowledge creation in the Praxis network”.

Praksiksen oppimisverkostossa vieraili useita kansainvälisiä vieraita, kuten Verner Denvall Växjöön yliopistosta, Barbara Levy Simon New Yorkin Columbian yliopistosta. Heikki Waris -instituutin toimintaa esiteltiin ulkomaisille vieraille.

Aktivoitiin instituutin pohjoismaista yhteistyötä yhteistyössä Matilda Wrede -instituutin kanssa laatimalla pohjoismaisen sosiaalityön käytäntötutkimuksen rahoitushakemus.

Mirja Satka toimi ESWRAn hallituksessa. Edistettiin aktiivisesti SIG on Social Work Practice Research -ryhmän toiminnan edistämiseen osana ESWRAa.

Laura Yliruka osallistui eurooppalaisen sosiaalityön tutkimuksen konferenssin osana järjestettävään pre-konferenssin (Lissabon 2016) järjestäjätiimiin.


Tiedotus

Heikki Waris -instituutin verkkosivut löytyvät osoitteesta: https://blogs.helsinki.fi/heikkiwaris.

Englanninkielinen verkkosivusto avattiin alkuvuodesta.

 


 

Toimintakertomus 2014 on luettavissa täältä.