K5: Sosiaalityön käytäntötutkimus

Opintojakson tavoitteena on luoda valmiuksia tutkia ja kehittää omia tulevia työkäytäntöjä. Tavoitteena on, että opiskelija perehtyy sosiaalityön käytäntötutkimukseen ja ammattikäytäntöjen kehittämiseen sekä tutustuu toisen kotimaisen kielen terminologiaan. Opintojakso koostuu kolmesta toisiinsa nivoutuvasta osasta: 1) sosiaalityön käytäntötutkimuksen teoria, 2) sosiaalityön käytäntöjen tutkiminen ja 3) sosiaalityön käytäntötutkimuksen seminaarit.

Opintojakson suoritettuaan, opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa sekä raportoida sosiaalityön käytäntötutkimuksen, johon liittyy tutkimussuunnitelman laatiminen ja sen mukainen työskentely yhteistyössä sosiaalialan työyhteisön kanssa. Hän pystyy käymään keskusteluja tutkimuksensa kohteena olevasta ilmiöstä sekä osaa arvioida tutkimuksensa avulla sosiaalityön ammattikäytäntöjen kehittämisen tarpeita ja mahdollisuuksia. Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on perustaidot yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen asiakastyön kehittämisessä. Hän on harjoitellut dialogista työorientaatiota ja pystyy hyödyntämään sitä omassa ammatillisessa toiminnassaan. Kurssi on kaksikielinen, jossa on yhteinen opetus ja erilliset ohjausryhmät.

Opintojakso sisältää luentoja, tutkimusprosessin ohjausta ja työskentelyä vertaisryhmissä sekä työyhteisössä. Opiskelija tekee käytäntötutkimuksen yhteistyössä työyhteisön kanssa ja esittelee sen seminaarissa yliopistolla sekä palauttaa tulokset työyhteisölle, jota ne koskevat.