Sosiaalityö ei ole vain viranomaistoimintaa!

#SOTE-keskus supistuu (tai kuihtuu kokonaan pois) sosiaalipuolen tehtävien jäädessä maakunnan harteille. Näin hälvenee myös se keskeinen SOTE:lle asetettu tavoite – integroida peruspalveluita ja edistää varhaista tukea ja puuttumista.

Uusi ehdotus on varmasti lainsäätäjälle ja perustuslakiviisaalle selkeämpi, mutta tämä ei tee ehdotuksesta parasta mahdollista eikä edes hyvää. Parempi SOTE olisi sellainen, jossa SOTE-keskuksessa tehtäisiin sosiaalityötä. Miksi näin?, kysyy hämmästynyt keskiluokkainen terveysasema-asiakas. Minä kun en koskaan ole tarvinnut sosiaalipuolen palveluita? Siksi, arvoisa veronmaksaja, koska meillä ei ole varaa olla puuttumatta varhain suomalaisten kalliisiin ongelmiin.

Näen, että sosiaalityöntekijöillä olisi ainakin kolme perustehtävää integroiduissa ja innovatiivisissa sote-keskuksissa: 1) päihdetyö, 2) väkivaltatyö ja 3) lapsiperheiden varhainen tukeminen.

Nämä tehtävät ovat tällä hetkellä hajautettu eri tahoille. Joissakin kunnissa esimerkiksi väkivaltatyön ammattilaisia ei ole ollenkaan. Nämä ovat kuitenkin sellaisia perustehtäviä, joita sosiaalityöntekijät ovat tehneet viranomaistyön ohessa, mutta usein myös osana sairaalasosiaalityötä, säätiöiden tai järjestöjen nuorisoasemilla, turvakodeissa tai erilaisten järjestöjen hankkeiden tai projektien yhteydessä. Näitä tehtäviä varten ei tarvitse olla viranomainen. Vaatimuksena on osaaminen ja ammattitaito.

Olen kaikesta sote-kriittisyydestäni huolimatta, haaveillut innovatiivisista sote-keskuksista. Minulle innovatiivinen sote-keskus on sellainen, jossa pyritään sosiaalisuuteen ja innovoidaan yhteisöllisiä ratkaisumalleja ihmisten tarpeisiin. Innovatiivisessa sote-keskuksessa ei jyllää vain yksi lääketieteellinen paradigma, vaan sinne mahtuu myös muita näkökulmia.

Nyt on syntynyt sellainen valitettava vaikutelma, että sote-kabineteissa istuu ainoastaan konservatiivisia lääkäriasemayrittäjiä, joiden kunnianhimona on perustaa yksityinen terveysasema. Innovatiivisuus rajoittuu ajanvarauksen digitalisoimiseen, mutta rahkeet eivät riitä sosiaalisiin innovaatioihin.

Toivottavasti olen väärässä!