Antti Blåfield: Onko Hesari vallattu?

Kun Sanoman yhtiökokouksen esityslista julkistettiin, Helsingin Sanomain toimituksessa herättiin siihen, että miltä yhtiökokoukselle esitetyt henkilövalinnat saattavat ulkoapäin katsoen näyttää.  Onko urbaanin Suomen pää-äänenkannattaja nyt vallattu?

Ensiksi pari vuotta sitten lehden uudeksi vastaavaksi päätoimittajaksi valittiin lestadiolaisperheen kasvatti, maa- ja metsätaloustieteiden maisteri Mikael Pentikäinen, joka toimi aikoinaan muun muassa Keskustan opiskelijaliiton puheenjohtajana.

Sitten viime vuoden lopulla lehden pääkirjoitustoimituksen esimiehenä aloitti Matti Kalliokoski, joka on Maalaisliiton sotienaikaisen puheenjohtajan, pitkäaikaisen parlamentaarikon ja moninkertaisen ministerin  Viljami Kalliokosken pojanpoika.

Ja nyt Sanoman hallituksen puheenjohtajaksi esitetään Urho Kekkosen läheisen ystävän ja neuvonantajan Kustaa Vilkunan tyttärenpoikaa Antti Herliniä.

Ja kaiken päälle vielä uutena jäsenenä yhtiön hallitukseen esitetään Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n ehkä vaikutusvaltaisimman puheenjohtajan, ”isäntien isännän”, Veikko Ihamuotilan pojanpoikaa Mika Ihamuotilaa.

Maaseudun lapset ovat siis vihdoin onnistuneet siinä, missä heidän esi-isänsä iskivät päitään seinään. He ovat murtautuneet vapaamielisen kaupunkilaisen Suomen pää-äänenkannattajan sisäpiiriin. Kukin heistä on valittu näihin tehtäviinsä sukujuuristaan riippumatta, mutta jo Erkkojen yhtiön tarina itsessään todistaa, että veri on vettä sakeampaa.

Ehkä muutos ei kuitenkaan ole niin raju. Ensinnäkin Erkon perheellä on edelleen kolme edustajaa Sanoman hallituksessa. Ja toiseksi Maalaisliiton juuret lähtevät osin nuorsuomalaisesta liikkeestä, jonka ydin puolestaan oli Helsingin Sanomien edeltäjän Päivälehden ympärille kerääntynyt piiri.

Päivälehden ensimmäisten asiamiesten joukkoon kuului muun muassa laihialainen kauppias ja kirjailija Santeri Alkio.

Itse asiassa Sanoman yhtiökokouksessa valittuun hallitukseen sisältyy toinen, vähintään yhtä kiintoisa muutos aikaisempaan.

Uudessa hallituksessa ei ole enää yhtään jäsentä, jolla olisi suora henkilökohtainen yhteys Helsingin Sanomien toimitukseen.

Tähän saakka yhtiön hallituksessa on aina ollut suora henkilöyhteys Helsingin Sanomiin. Se henkilöityi tietenkin ennen kaikkea Eero, Eljas ja Aatos Erkkoon. Sen jälkeen kun Aatos Erkko vuonna 2003 jättäytyi pois yhtiön hallituksesta, henkilöyhteys on ollut Helsingin Sanomien entisen päätoimittajan ja kustantajan Seppo Kievarin varassa. Kievari jäi pois yhtiön hallituksesta tässä yhtiökokouksessa.

Muutos kertoo Sanoman muutoksesta: Helsingin Sanomien julkaisemista varten perustetusta yhtiöstä on kasvanut kansainvälinen mediakonserni, jossa Helsingin Sanomat on tuote monien joukossa.

 

5 thoughts on “Antti Blåfield: Onko Hesari vallattu?

    • Osuva ajankohta summata trendi.Kauan eläköön vapaamielinen nuorsuomalaisuus!

  1. Sanoman tiedotteesta iski silmään myös yksi seikka, joka kertoo lisää Hesarin roolin muutoksesta konsernissa. Tiedote kertoi, että Antti Herlinin johtamalle hallitukselle valittiin vain tarkastus- ja henkilöstövaliokunnat. Toimitusvaliokunnasta ei sanota mitään. Sellaista ei ehkä enää tule. Kievarin johtama toimitusvaliokunta valvoi yksinomaan Hesarin linjaa ja sisältöä, ei konsernin muiden koti- tai ulkomaisten medioiden.
    Atu

  2. Pingback: Tiedonvälitysvalta | Suomi 2017 – Apparatsikkien Albania?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *