Kurssit

 

406386 Satamat teollisuusajan kaupunkihistoriassa, 5 op

Tiistaisin 19.1.2016–1.3.2016, 13–15, aud XV
Kurssi korvaa aineopintojen valinnaisia opintoja tai syventäviä opintoja tai jatko-opintoja, sopimuksen mukaan.
Ilm. weboodissa 8.12.2015 alkaen.
Opettaja dos. Anja Kervanto Nevanlinna

Satamilla on ollut erityinen merkitys kaupunkien muotoutumisessa Euroopassa 1800-luvulta nykypäivään. Suurkaupunkien muutoksissa satamat ovat olleet teollistumisen keskeisiä välineitä ja modernisointikohteita. 1900-luvun lopulla entisille satama-alueille on rakennettu uudenlaisia kaupunginosia. Kurssilla käsitellään satamakaupunkien historiaa monitieteisesti kaupunkirakentamisen, teknis-taloudellisten reunaehtojen ja yhteiskunnallisten arvojen näkökulmista. Tarkemman tarkastelun kohteena on Helsinki ja muita satamakaupunkeja.
Kurssivaatimukset: aktiivinen osallistuminen kurssille (6/7), kirjallisuus, 1 pieni ryhmätyö ja essee n. 12 s.

 

406763 Aineistopraktikum ”Dokumentoitu kaupunki” (5/6 op),
kevät 2016, to 10–12 (alkaa 21.1.), PR Sali 21, vastuuhenkilöt: Hanna Lappalainen ja Pia Olsson.

Kurssilla tarkastellaan, miten ja mistä lähtökohdista Helsinkiä on eri aikoina dokumentoitu ja minkälaisin lähdekriittisin huomioin näitä aineistoja voidaan nykytutkimuksen näkökulmasta tarkastella. Kurssilla keskitytään erityisesti kaupungin moninaisuuden ja kerrostuneisuuden tarkasteluun eri aineistojen näkökulmasta (esim. Helsingin puhekielen pitkittäiskorpus, muistiaineistot, kartat, kauppakalenterit). Kurssi koostuu luennoista, tutustumiskäynneistä sekä harjoitustöistä, joista osa tehdään monitieteisissä pienryhmissä. Suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista tapaamisiin ja annettujen tehtävien tekemistä.

Kurssin suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa monitieteinen Suurkaupungin kerrostumat -tutkimusryhmä. Lisätietoa: https://blogs.helsinki.fi/humanistinenkaupunkitutkimus/

Alustava ohjelma

21.1. Hanna Lappalainen ja Pia Olsson: Johdanto
– Hanna Lappalainen: Helsingin puhekielen pitkittäiskorpus tutkimusaineistona
28.1. Pia Olsson: Muistiaineistot kaupunkitutkimuksen lähteinä
4.2. Vierailu Helsingin kaupunginarkistoon
11.2. Laura Ekholm: Kauppa- ja teollisuuskalenterit
18.2. Laura Kolbe: Kuvat kaupunkitutkimuksessa
25.2. Terhi Ainiala: Paikannimet ja paikkojen merkitykset
3.3. Ryhmät esittelevät ideapaperinsa
OPETUKSETON VIIKKO
17.3. Ryhmätöiden työstämistä
PÄÄSIÄINEN
31.3. Samu Nyström: Suurkaupunkien tilastolliset lähdeaineistot: humanistin painajainen vai vähän hyödynnetty aarreaitta?
7.4. Anja Kervanto Nevanlinna: Kartat ja kaupunkisuunnitelmat kaupunkihistoriassa
14.4. Lieven Ameel: Kaunokirjallisuus kaupunkitutkimuksen lähteenä: haasteita ja mahdollisuuksia
21.4. Ryhmätöiden esittelyä
28.4. Ryhmätöiden esittelyä ja loppukoonti

Tarkempia tietoja kurssista voi kysellä Hanna Lappalaiselta (hanna.lappalainen@helsinki.fi) ja Pia Olssonilta (pia.olsson@helsinki.fi).

 

Suurkaupunkikulttuurit Euroopassa, syksy 2015 (5 op), I ja II periodi, ma klo 16–18

Vastuuopettaja: FT Samu Nyström

Kurssilla tutustutaan laajasti Euroopan suurkaupunkikulttuurien ilmiöihin eri tieteenalojen näkökulmasta. Luennoilla tarkastellaan niin suurkaupunkikulttuurien historiallisia kehitysvaiheita kuin sen eri esiintymismuotoja erilaisten lähdeaineistojen valossa. Luennot valottavat myös kaupunkien kielimaisemaa. Kurssin suoritettuaan opiskelija kykenee hahmottamaan eurooppalaiseen kaupunkikulttuuriin liittyviä yleisiä erityispiirteitä sekä paikallisia ja ajallisia variaatioita. Hän pystyy analysoimaan urbaanin ympäristön mukanaan tuomia kulttuurisia vaikutteita kaupunkilaisten arjessa ja tuntee esimerkkitapausten kautta kaupunkitutkimuksen näkökulmia ja lähderyhmiä.

Ilmottautuminen HY-opiskelijoille weboodissa (https://weboodi.helsinki.fi/hy/) tai Avoimen yliopiston kautta  9.9.2015 mennessä