Väärinymmärretty kuntaliitos

 

  Kävin 2.2. katsomassa ennakkonäytännön elokuvasta ”Härmä”. Filmi oli hyvä. Ainoa, mikä hätkähdytti, oli elokuvan alkuun sijoitettu läpi kankaan ulottuva teksti, jossa todettiin Härmä liitetyn  ’komiaan’ Kauhavaan. Mitään Härmää ei enää ollut olemassa, oli vain Kauhava.

   Tekstin julkituoma käsitys on perusteeton. Härmiä sen enempää kuin Kortesjärveäkään ei ole liitetty Kauhavaan. On muodostettu neljä entistä kuntaa käsittävä itsehallintoalue, jonka keskuspaikkana on Kauhavan keskus ja jonka nimeksi äänestettiin Kauhava. Kysymys ei kuitenkaan ole entisestä Kauhavan kunnasta, niin kuin kyseisen tekstin laatijat tuntuvat liitoksen tulkinneet. Kysymys on Kauhava-nimisestä suurkunnasta, jossa Kortesjärvi, Yli- ja Alahärmä ja Kauhava ovat edelleen olemassa rajattuina alueniminä.

   Olisi epäilemättä ollut onnellisempaa, jos kuntaliitoksia olisi alun perin ajettu kuntien yhteenliittymänä, siis uuden itsehallinnollisen kokonaisuuden muodostamisena, eikä yhdistämisenä yhteen liittymän kunnista. Missä liittymän nimeksi on tullut jokin muu nimi kuin yhden alueen kunnan nimi, sopeutuminen muutokseen on epäilemättä ollut helpompaa kuin Kauhavan kaltaisissa tapauksissa. Nyt Ala- ja Ylihärmän sekä Kortesjärven asukkaat kokevat joutuneensa jotenkin entisen Kauhavan osaksi, sen alamaisiksi, ja näin näyttävät asian ymmärtävän entisen Kauhavan asujaimetkin. Se on nurinkurista.

    Asian korjaaminen ei ole myöhäistä vieläkään. Median tulisi muuttaa käytäntöään. Jokin merkittävä tapahtuma ei ole sattunut Seinäjoen Ylistarossa vaan Ylistaron kirkonkylässä. Ylistaron kaikki mieltävät edelleen tietyksi alueeksi; Seinäjoen kytkeminen kuvaan vain hämmentää ihmisiä. Yhtä aiheellista olisi poistaa suurkunnan kyltit entisten pitäjien rajoilta. Ylihärmä on edelleen Ylihärmä, kansan käsityksessä pitäjä, joka käsittää tietyn alueen ja jolla on oma seurakuntakin. Jos haluaa kuitenkin Kauhavan ehdoin tahdoin rajakyltteihin mukaan, voisi menetellä niin, että Ylihärmä lukisi viitassa suurin kirjaimin, alla pienin kirjaimin Kauhavan kuntahallintopiiri. Silloin asia olisi kohdallaan. Kortesjärvi, Ylihärmä ja Alahärmä kuuluvat nykyään Kauhava-nimisen suurkunnan itsehallintoalueeseen. Eivät ne ole kartalta mihinkään hävinneet eikä niiden historia muuttunut Kauhavan historiaksi.

                                                                              Heikki Ylikangas

2 Comments

  1. Anitra Aalto
    Posted 24.7.2012 at 20:58 | Permalink

    Pitäjät ovat kadonneet myös Hämeessä.

  2. Helena T
    Posted 8.5.2016 at 17:52 | Permalink

    Ennen oli Kauhava, Yli- ja Alahärmä sekä Kortesjärvi. Nyt on Kauhava. Eikö Härmä sitten liitetty osaksi Kauhavaa? Samoin kuin Kauhava ja Kortesjärvi. Tämän asian saa niin kimurantiksi kun pikkusieluiset haluaa sen tehdä. Historia on ja säilyy historiana, nyt tehdään yhteystä historiaa Kauhavana (hox uutena Kauhavana).

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*

*