Sisusta helposti (netissä)

Ongelma

Tulevan tai nykyisen asunnon sisustus mietityttää. Miten sisustaa uusi tai nykyinen asunto mahdollisimman mukavaksi? Mielessä pyörii monia ideoita, mutta niitä saattaa olla vaikea hahmottaa täydellisesti ilman, että kokeilee. Useita vaihtoehtoja olisi mukava vertailla, jotta parhaan valitseminen olisi mahdollista. Huonekalujen siirtely ja uuden järjestyksen kokeilu on fyysisesti rankkaa tai jossain tilanteessa jopa mahdotonta (jos ei vielä esimerkiksi ole muuttanut ko. asuntoon). Oma mielikuvituskaan ei aina riitä sisustamiseen.

Uusien kalusteiden löytäminen asuntoon vaatii yleensä huolellista tutustumista jokaisen liikkeen katalogiin tai fyysistä vierailua useissa liikkeissä. Hyvän sisustussuunnittelijan löytäminen voi olla hankalaa tai kallista. Vuokra-asunnoissa (esim. opiskelija-asunnoissa) on nähty todennäköisesti useampi tapa sisustaa sama asunto, mutta tämä tieto ei yleensä siirry asukkaalta toiselle.

Ratkaisu

Sisustamisen ja useiden vaihtoehtojen vertailu tehdään helpoksi toteuttamalla verkossa toimiva palvelu, jossa käyttäjät voivat helposti sisustaa asuntonsa kotikoneeltaan ilman erillisiä asennettavia ohjelmistoja.

Käyttäjä määrittelee palveluun asuntonsa pohjaratkaisun (tai käyttää vuokranantajan sinne lataamaa pohjaa) ja käytössä olevat kalusteet. Hän voi haluamallaan tavalla sijoittaa huonekalut asuntoon ja tallentaa sisustusvaihtoehdon myöhempää käyttöä varten. Yhtä pohjaratkaisua ja ehdotusta voi editoida useampikin käyttäjä.

Palvelun kautta on mahdollista tarjota myös sisustussuunnittelupalveluita, jolloin ammatikseen sisustamista harjoittava taho voi tarjota käyttäjälle maksua vastaan suunnittelupalvelua.

Tavarantoimittajat voivat palvelussa tuoda tuotteensa osaksi käyttäjien mahdollisia kalusteita. Esimerkiksi kalusteita myyvä ketju voi tuoda kataloginsa osaksi palvelua. Käyttäjä pääsee näin helposti tarkastelemaan tuotteita ja käyttämään niitä osana uutta sisustusta.

Kerrostaloissa ja opiskelija-asunnoissa on paljon asuntoja, mutta oletettavasti suhteellisen vähän erilaisia pohjaratkaisuja. Oman asuntonsa aiempia sisustussuunnitelmia (myös mahdollisesti muiden tekemiä) voi tarkastella palvelussa. Sisustusehdotukset tai toteutuneet sisustukset voidaan asettaa julkisiksi jolloin tietyn vuokranantajan tietyn kohteen sisustushistoria voidaan tallentaa ja mahdollisesti arvostella käyttäjien toimesta. Esimerkiksi HOASin tietyn pohjaratkaisun omaava yksiö voidaan sisustaa monella tavalla, mutta käyttäjät kokevat yhden ehdotuksista olevan ylivertainen tai erityisen kekseliäs.

Sidosryhmät

Kalustekauppaketju Asku

Asku on kalusteita myyvä maanlaajuinen ketju. Ketju haluaa lisää näkyvyyttään tuotteilleen ja haluaa markkinoida tuotteitaan ja yritystään käyttäen myös uusia kanavia.

 • Haluaa myydä ja markkinoida tuotteitaan

Vuokra-asuntojen tarjoaja XOAS
XOAS on opiskelija-asuntosäätiö, joka tarjoaa vuokra-asuntoja opiskelijoille suurkaupungissa Suomessa. Säätiö tunnetaan etenkin opiskelijahintaisista ja laadukkaista asunnoista, nykyaikaisilla palveluilla varustettuna. Säätiö haluaa tarjota asukkailleen laadukkaita palveluita myös verkossa.

 • Haluaa ladata asuntojensa pohjapiirrokset palveluun, jotta asukkaat voivat helposti hyödyntää niitä.
 • Haluaa ladata sisustusmallit asuntoihinsa.

Sisustussuunnittelija Sini, 26v

 • Haluaa tavoittaa mahdolliset asiakkaansa helposti
 • Haluaa työskennellä hänelle sopivina ajankohtina
 • Haluaa palvella asiakkaitaan vaivattomasti

Opiskelija Olli, 19v
Olli on saanut opiskelupaikan suurkaupungista. Hän monien vaihtoehtojen kautta hakenut asuntoa ja onkin onnistunut saamaan XOASin kautta asunnon. Hän muuttaa vanhempiensa luota. Hän on myös saanut etukäteen pohjapiirroksen tulevasta asunnostaan. Hän haluaakin hyvissä ajoin sommitella kalusteensa paikoilleen, jotta muuttaessa isommat tavarat voidaan kantaa suoraan omille paikoilleen. Uuteen asuntoon on tulossa niin vanhoja kuin muutama uusikin kaluste.

 • Haluaa sisustaa asuntonsa etukäteen ennen muuttoa tai ennen kuin alkaa asetella huonekaluja pysyvästi paikoilleen
 • Haluaa etsiä uusia kalusteita asuntoonsa
 • Haluaa tarkastella asuntoansa koskevia muiden tekemiä sisustussuunnitelmia.
 • Haluaa vertailla/tarkastella tekemiään sisustussuunnitelmia.

Remontoija Reino, 34v
Reino on työssäkäyvä lapsiperheen isä, vaimo ja kaksi lasta. Asuu omakotitalossa. Talossa on sopivasti tilaa koko perheelle. Reino haaveilee omasta kotikuntosalista, joka ei kuitenkaan tällä hetkellä sovi nykyiseen asuntoon. Huonekaluja on paljon, joten Reino haluaa selvittää niiden uuden järjestyksen kunnolla, jotta välttyy ylimääräiseltä fyysiseltä työltä.

 • Haluaa muuttaa nykyisen asuntonsa sisustusta.
 • Haluaa palkata sisustussuunnittelijan tekemään uuden sisustuksen.

Jakelukanavat

Käyttäjät pääsevät palveluun käsiksi omalta kotikoneeltaan selaimen kautta. Myös mahdollinen tablet-toteutus on mahdollinen. Niiden suuret näytöt mahdollistavat samankaltaisen käyttäjäkokemuksen.

 • Haluan määritellä asuntoni pohjaratkaisun
 • Haluan määritellä kalusteet, jotka on mahdollista sijoittaa asuntoon
 • Haluan sisustaa eli sijoittaa kalusteita tietyn pohjaratkaisun omaavaan asuntoon.
 • Haluan vertailla/tarkastella tekemiäni sisustussuunnitelmia.
 • Haluan tarkastella asuntoani koskevia muiden tekemiä sisustussuunnitelmia.

Tavarantoimittajat

 • Haluan hallinnoida katalogiani

Sisustussuunnittelijat

 • Haluan ottaa vastaan suunnittelutöitä

Tulovirrat

Palvelu ei käyttäjän kannalta tuota muuta kuin sisustuspohjia. Kannattaako niistä rahastaa? Tuskin. Palvelu on käyttäjille ilmainen. Suunnittelupalvelut sekä kalusteiden tilaaminen tavarantoimittajalta ovat luonnollisesti käyttäjälle maksullisia.

Toisaalta palvelu voi olla myös käyttäjille maksullinen ja esimerkiksi vuokranantajat voivat tarjota asukkailleen tätä palvelua ilmaiseksi (eli vuokranantajat maksavat jotain).

Mainostuloja, provisio sisustussuunnittelusta, provisio tai liityntämaksu tavarantoimittajilta.

Kilpailijat

Google SketchUp

Esimerkiksi Masku, Vepsäläinen ja Asko käyttävät http://www.vividworks.com/ toimittamaa VividPlatformia. Jokaiselle tämä kyseinen tuote on vain brändätty uudelleen. Palvelut ovat ehkä enemmän tavarantoimittajan tarpeisiin sopivia myynninedistämisvälineitä. Eivät anna käyttäjän kokonaisvaltaisesti sisustaa omaa asuntoaa uudelleen.

Käyttäjille maksullinen http://www.plan3d.com

Kilpailuetu

Helppo- ja monikäyttöinen. Ei lähtökohtaisesti ole vain yhden tavarantoimittajan tarjoama palvelu vaan yleiskäyttöinen ohjelma sisustamista ja sen suunnittelua varten.

Product backlog

Palvelu yrittää ensisijaisesti tyydyttää käyttäjäänsä eli asuntoa sisustavaa henkilöä, joten päätin, että hänen tarpeensa ovat tärkeimmät.

 • Haluan määritellä asuntoni pohjaratkaisun.
 • Haluan määritellä kalusteet, jotka on mahdollista sijoittaa asuntoon.
 • Haluan sisustaa eli sijoittaa kalusteita tietyn pohjaratkaisun omaavaan asuntoon.
 • Haluan vertailla/tarkastella tekemiäni sisustussuunnitelmia.
 • Haluan tarkastella asuntoani koskevia muiden tekemiä sisustussuunnitelmia.

Tulevaisuus

Ensin toteutettava versio toimii kahdessa ulottuvuudessa. Luulen, että jokaisella ei ole välttämättä tahtoa mallintaa omaa kalustoaan -> liian suuri kynnys sisustuksen suunnittelun aloittamiselle.

3D-versio voisi olla kiinnostava kehityskohde. Ei ehkä kuitenkaan välttämättä tätä 2D-versiota korvaavana vaihtoehtona. Omista huonekaluista otetaan muutama kuva ja palvelimella niistä sitten rakennellaan automaagisesti 3D-mallit. Kuvat voi ottaa ja lähettää suoraan omasta puhelimesta. Vähän esimakua vastaavasta ideasta: http://www.photo-to-3d.com

Sidosryhmiä voi olla enemmänkin jos halutaan esimerkiksi sisustamisen sijaa/lisäksi ottaa myös huomioon remontit, jotka johtavat isompaan ja pysyvämpään muutokseen. Remontit varsinkin pitää suunnitella huolella ennen toteutusta.

Yksi vastaus artikkeliin ”Sisusta helposti (netissä)

 1. A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing a bit of evaluation on this. And he in reality bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love studying more on this topic. If doable, as you grow to be expertise, would you mind updating your weblog with more particulars? It’s extremely useful for me. Huge thumb up for this blog publish!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *