Yhteenveto kurssin tehtävistä

Tässä artikkelissa on koko kurssin nettikommunikaatio, tehtävänannot ja kommentit. Näin tämä nyt tällä kertaa on, ei voi mitään. 😀

Henkilökohtainen konsepti
Posted on May 14, 2012

Ryhmäkoseptien työstöprosessissa käytettiin Design Thinking- ja Outside in -ajattelua. Tämä ei ole ohjelmistoteollisuudessa kaikkein tavallisin lähestymistapa. Mitä tuntemuksia se herätti sinussa? Mitä opit? Kommentoi ja keskustele alla.

Ohessa innopajan suuntaa-antava prosessikaavio. Käytä sitä apuna pohtiessasi henkilökohtaista konseptiasi. HUOM! Suunnitteluprosessin tavoitteena ei ole olla lineaarinen eikä sinun ole tarkoitus orjallisesti noudattaa kaaviossa esitettyä mallia. On tärkeää iteroida, luovia tilanteen mukaan ja muuttaa perusoletuksia jos ne osoittautuvat myöhemmässä suunnitteluvaiheessa vääriksi.

Pajaharjoitusten aikana analysoimme asioita hyvin perusteellisesti ja dokumentoimme ehkä liikaakin. Työstä omaa konseptiasi kevyemmällä otteella, vain kaikkein olennaisimpaan keskittyen. Mieti, mikä on tärkeää, mikä turhaa.

Idean iteroinnissa kannattaa hyödyntää kurssilla käytettyä innokonsepti -canvasta. Älä kuitenkaan yritä työstää kaikkea kerralla. Pidä taukoja, nuku yön yli, käy paikan päällä pohtimassa ja tarkkailemassa toimintaa.

Ulkoista osa ajattelusta kavereille tai sukulaisille: kerää kokemuksia, testaa ideaasi ulkopuolisilla. Ajatus kehittyy ajan kanssa, anna mielen välillä myös levätä.

Konseptiblogista löytyy pohja henkilökohtaisen idean purkamista varten. Pohjan yhteydessä on myös tarkemmat ohjeet kunkin kohdan täyttämiseen.

Palauta konseptisi 23.5. mennessä ideablogiin.

Kurssin arviointi tapahtuu sekä tämän blogin kommentoinnin aktiivisuuden että konseptien laadun perusteella (huom! kyseessä on tehteävän tekemisen laatu, eikä esim. liikeidean toteutettavuus.)

Onnea matkaan!

Anssia lainaten: muista myös unelmoida.
Toiseksi viimeinen kotitehtävä
Posted on May 14, 2012

Olemme nyt työstäneet ryhmätyön pitkälle. Loimme palvelukonseptin ja osaamme hahmottaa mikä voisi olla loppukäyttäjän tahdon, toiminnan ja tarpeiden kannalta:

järjestelmän tärkein toiminnallisuus
päätelaite jossa tärkein käyttötapaus suoritettaisiin
Priorisoitu Product Backlog kertoo mitä ominaisuutta ohjelmistotiimi lähtisi kehittämään ensimmäisenä. Tarkastele tärkeimmäksi valitsemaanne ominaisuutta.
Jos prototyyppi rakennettaisiin, olisiko tämä todella ensimmäinen toteutettava ominaisuus? Mitä tietoa järjestelmässä tulisi olla valmiina jotta valitsemanne ominaisuus voitaisiin toteuttaa? Miten se saataisiin sinne? Miten tämä vaikuttaa Product Backlogin prioriteettijärjestykseen?
Keskustelkaa asiasta käyttäen allaolevia kommentteja. Päivittäkää product backlog viimeistään keskiviikkoaamuna, ennen demoa!
Posted in Sekalaista | 5 Replies
Innovaatiokonsepti (9.5.)
Posted on May 11, 2012
Kolmas tapaamiskerta. Kaksi ryhmistä työsti ryhmäkonseptinsa rivakasti ideablogiin, kolmatta odotellaan vielä. Lounaan jälkeen kävimme äärimmäisen mielenkiintoisen keskustelun sarjayrittäjä Ilkka O. Lavaksen kanssa uusien palveluiden luomisesta, kohderyhmien löytämisestä ja kehitysideoiden priorisoinnista. Iso kiitos kaikille, oli mahtavaa.

Tässä vaiheessa pajassa on harjoiteltu ohjelmistojen mallintamistekniikoiden avulla:

teknologialla ratkaistavan ongelman löytämistä
ongelmaan liittyvien sidosryhmien tunnistamista
sidosryhmien tarpeiden tunnistamista
ongelman ratkaisumallin tiivistämistä yhteen lauseeseen (arvolupaus)
rakennettavan järjestelmän olennaisimman toimintaprosessin löytämistä
Kotitehtävinä on ollut:
tutkia teknologioita ja
kartoittaa kilpailijoita
Tulossa on:
Vieraita
erottautminen kilpailijoista
palvelun hyödyt sidosryhmille
tärkeimmät jakelukanavat
Lopuksi kasaamme kustakin ryhmäkonseptista epic-tasoisen priorisoidun Product Backlogin jonka perusteella voitaisiin haluttaessa ryhtyä rakentamaan prototyyppiä ketterän ohjelmistotiimin voimin.

Ideointi (ma 7.5.)
Posted on May 8, 2012


Otimme ensimmäisen varsinaisen ideointi-brainstormin aiheeksi “Asumisen ongelmat”. Hain tällä osalistujille teemaa joka käsittelisi helposti lähestyttäviä, omakohtaisesti koettuja ilmiöitä. Käytimme ideoinnin apuna esimerkki-persononia ja havainnekuvia erilaisista taloista. Ongelmia kertyikin kiitettävästi.

Ryhmittelimme ongelmat teemoittain seinälle ja keksimme niihin yleisiä ratkaisuideoita. Tarkoituksena oli saada aikaan kattokategorioita, joiden mukaan voisimme tehdä affinity-laijttelun. Yhdistelimme myös esiin tulleita ongelmia esimerkkipersoonien kanssa, jolloin esiin tuli muutamia uusia ideoita. Seinä olisi ehkä kaivannut hieman enemmän järjestelyä, mutta jätin sen koska tuli lounasaika.

Pajatilaisuuden toisella puoliskolla katselimme videoita uusista teknologioista. Sivusimme keskustelussa teknologioiden kypsyysastetta, palveluiden käyttäjien hyötynäkökulmaa ja erilaisten palvelukonseptien ongelmia.

Sitten opiskelijat ryhtyivät työstämään ryhmäkonseptejaan. Toivoin, että teknologioihin syventyminen toisi uutta näkökulmaa.

Olin ajatellut esitellä innovaatiokonsepti-analyysityökalun vasta keskiviikon pajakerralla, mutta se tulikin mallinnushankaluudesta johtuen tarpeeseen ja opiskelijat alkoivat työstää ryhmäkonseptin ensimmäisiä kenttiä.

Prosessi-kohtaa mallinnettiin lähinnä toiminnallisten kuvausten avulla. Palveluprosessien mallintaminen ohjelmistotuotannon työkaluilla vaikuttaa tuntuvan oppilaista vaikealta. Keskustelimme lyhyesti siitä, onko ohjelmistojen mallintamisen opiskelusta kulunut kauan aikaa.

Vaikka kyse on vaikeasta asiasta, olen tässä vaiheessa tyytyväinen etenemiseemme. Keskiviikkoa varten pajaluokan seinällä odottavat ensimmäiset innokonseptipohjat ongelmineen.

Työn harjoittelu alkakoon. Siitähän harjoitustyössä on kyse.
Toinen tehtävä
Posted on May 7, 2012

Eräs innovaatio-sanan käännöksistä on “uudennos”. Uuden luominen onkin usein olemassa olevan päälle rakentamista.

Etsi ryhmäkonseptiinne liittyviä tuotteita tai palveluja jotka ovat jo markkinoilla. Mitä hyvää/huonoa niissä on? Mitä teknologioita niissä on käytetty?

Raportoi löytämäsi allaoleviin kommentteihin viimeistään perjantaina 11. toukokuuta. Ryhmitelkää vastaukset teemoittain käyttämällä “reply” -toimintoa.

Arviointiperuste:
Yhdellä linkillä ja pienellä analyysilla saa tehtävän suoritettua. Useammalla ansiokkaalla arvioinnilla runsaammat pisteet.

 

  • Ensimmäisenä tulee mielestäni se, että huoltaja saa lähetettyä avunpyynnön keskitetysti tietylle joukolle. Kun siihen vielä liittää kaikille osapuolille näkyvän kuittauksen (joku muu lupasi jo auttaa), ollaan jo käytettävyyden kannalta mielestäni sillä tasolla, että ensimmäiset käyttäjät voivat hyötyä järjestelmästä. Järjestelmässä ei tällöin tarvita muuta tietoa, kuin tieto käyttäjistä, joiden välillä viestit kulkevat. Tarvitaan siis ensin joku aktiivinen, joka rekisteröityy ja kutsuu sitten naapureita tai muita yhteisöön.

  • Backlogimme ensimmäinen kohta on se kun käyttäjä “haluaa löytää reitin matkallensa ja maksaa sen.”

   Käytännössä tuo ensimmäinen kohta on jo yksinään hyvin mittava, ja kelpaa sellaisenaan ensimmäiseksi versioksi. Tätä varten järjestelmässä pitäisi olla jo kaupunkien osoitteistot ja eri liikennevälineiden reittitiedot (eli sama tietosisältö kuin esim. Matka.fi ja Reittopas-palveluissa). Mukaan pitäisi olla valittuna vähintään yksi maksuvälityspalvelu, joka mahdollistaisi matkan maksamisen. Näiden lisäksi eri liikennöitsijöiden kanssa pitäisi olla sopimukset käytännön järjestelyistä matkojen myymisen ja maksujen tilityksen suhteen.

   Mahdollisimman keveä “eka versio” voisi suoraan käyttää esim. Reittioppaan APIa, jos tyydyttäisiin kokeilemaan ensin pääkaupunkiseudun liikenteellä. Tai vaihtoehtoisesti voisi partneroitua Matka.fi-toteuttajan kanssa (Logica). Maksupalveluksi löytyisi varmasti useitakin eri vaihtoehtoja, joista paras olisi toki sellainen joka olisi valmiiksi integroinut yhden APIn taakse useita eri maksutapoja (kuten kännykkämaksu, luottokorttimaksu, PayPal, tilisiirto). Näistä lähtökohdista eniten aikaa vievä ponnistus olisi todennäköisesti liikennöitsijäsopimuksien tekeminen, joka voi johtaa siihen että näidenkin tulisi ensin uudistaa omia käytäntöjään. Esim. matkalippujen tarkastajia varten tulisi määritellä kännykän näytöltä tarkastettavissa oleva lipputyyppi, joka on sallittu kaikissa kulkuvälineissä (nykyinen kännykkälippu ei ole sallittu useimmissa busseissa).

Toinen tehtävä

Posted on May 7, 2012

Eräs innovaatio-sanan käännöksistä on “uudennos”. Uuden luominen onkin usein olemassa olevan päälle rakentamista.

Etsi ryhmäkonseptiinne liittyviä tuotteita tai palveluja jotka ovat jo markkinoilla. Mitä hyvää/huonoa niissä on? Mitä teknologioita niissä on käytetty? 

Raportoi löytämäsi allaoleviin kommentteihin viimeistään perjantaina 11. toukokuuta. Ryhmitelkää vastaukset teemoittain käyttämällä “reply” -toimintoa.

Arviointiperuste:
Yhdellä linkillä ja pienellä analyysilla saa tehtävän suoritettua. Useammalla ansiokkaalla arvioinnilla runsaammat pisteet.

 

20 THOUGHTS ON “TOINEN TEHTÄVÄ”

 1. Pikainen googletus toi eteeni liikenneviraston tarjoaman matka.fi -palvelun
  http://www.matka.fi/

  “Matka.fi tarjoaa valtakunnalliset juna-, bussi- ja lauttayhteydet. Lisäksi palvelussa on mukana 21 kaupungin paikallisliikenteen aikataulut.”

  Toiminnallisuus vastaa melkolailla reittioppas.fi -palvelua. Logican tuotoksia molemmat. Reittioppaasta poiketen matka.fi osaa kuitenkin reitittää koko Suomen mittakaavalla. Tämä ko. toiminto olikin yksi osa ryhmäkonseptiamme.

  Sivuilla mainitaan kuitenkin: “Matka.fi-palvelu laskee reitit käytettävissä olevan tiedon eli arvioitujen ajoaikojen ja laskentaparametrien perusteella, eikä siis osaa järjestää hakutuloksia esimerkiksi reitin suosittuuden mukaan.”

  Esimerkiksi reitti suositun Lappeenrantalaisen kebabin ovelta suoraan laitokselle (Valtakatu 54 – Gustaf Hällströmin katu 2b) ei ole kaikissa tapauksissa se, joka on paras tai edullisin.

  • Tuossahan nuita paikallisia jo tulikin Juhan ja Jetron mainitsemina.

   Jos lähdetään globaalille skaalalle hakemaan niin nämä Ebookers, SuperSaver ja vastaavat lentoyhtiöaggregaatit toki tekevät hieman samaa. Mukana myös usein mahdollisuus hotellibookkaukseen ja autovuokraan.

   • Ja huonoa noissa on ainakin se, että hinnat ovat usein selkeästi halvempia, kun samat lennot käy sitten poimimassa lentoyhtiöiden omilta sivuilta.

  • Mobiilipalveluita Helsingin sisäiseen liikkumiseen:
   ReittiGPS, Andropas, Kyyti

   ReittiGPS (iPhone) ja Andropas (Android) ovat käytännössä natiiviapplikaatioversioita Reittiopas-palvelusta.

   Kyyti (iPhone) taas näyttää aikataulutietoja, sekä kartalla reaaliaikaisen näkymän raitiovaunujen sekä joidenkin bussien sijainnista. Samaa dataa voi katsella webissäkin: http://transport.wspgroup.fi/hklkartta/

   Yhteistä näille ohjelmille on se, että ne ovat lähinnä natiivikäyttöliittymäkuorrutusta ja olemassaolevien webbi-APIen yhteenliittämistä (HSL:n tietopalvelut + Google Maps ym.). Reittiopasta voi käyttää mobiiliselaimellakin, mutta se on kömpelöä verrattuna näihin ohjelmiin.

 2. Konsepti: lounaskokemusten haku, arvostelu ja jakaminen webissä

  Alla joitakin sovelluksia/webbipalveluja joilla on jotakin tekemistä ravintolapalveluiden käyttämisessä ja hakemisessa mobiililaitteilla/webistä. Lounaskokemusten arvostelupalvelu konseptina vaikuttaa aika uniikilta, enkä ainakaan itse löytänyt mitään palveluja jotka tekisivät aivan samaa (ainakaan erityisen hyvin). Webin lisäksi tärkeitä kanavia ovat työpaikkojen intrat, ilmoitustaulut jne., joista ihmiset tyypillisesti löytävät lounaspaikkoja.

  Lounaspaikan valinta on usein sosiaalinen tapahtuma, joten tärkein paikan valintaan vaikuttava tekijä on varsin monella sen hetkinen sosiaalinen lähipiiri. Esimerkiksi työpaikkaporukat käyvät helposti samoissa paikoissa päivästä toiseen. Word-of-mouth suosittelu on uusien lounaspaikkojen valinnassa erittälin merkittävä tekijä.

  http://www.eat.fi
  Suomalaisittain varmaankin tunnetuin ravintoloihin liittyvä web-palvelu. Erittäin kattava lista ravintoloista, jonka lisäksi käyttäjien ravintola-arvosteluja eri kriteereillä (laatu, hinta jne.).
  + Suosittu, paljon käyttäjien arvosteluja
  + Erittäin helppo käyttää
  + Brändi
  + Kännykkäsovellukset mm. iPhone ja Android
  – Ei tarkkaa dataa ruoka-tarjonnasta

  http://www.pizza-online.fi
  Loistava esimerkki kaupallisesti järkevästä ravintolapalvelusta. Käyttäjät voivat tilata pizzoja netin kautta, suuri osa pizzaravintoloista on palvelussa mukana.
  + Helppokäyttöinen, maksaminen onnistuu kätevästi
  + Bonus-etuja palvelun käyttäjille
  + Fokusoitu kohderyhmä
  – Soveltuu vain pizzaravintoloille
  – Ei käyttäjien sisältöä esimerkiksi arvosteluiden muodossa

  http://www.city.fi
  City-lehden web-sivusto on esimerkki portaalista, joka tarjoaa muun muassa ravintolahaun. Tällaisia portaaleja on monia erilaisia, esimerkiksi kaupunki/alue-portaalit (http://www.turkulaiset.fi/lounas/ <- kattavan oloinen lounaslista), kauppakeskus-sivustot (http://www.kauppakeskusarabia.fi/kauppakeskus%20arabia_roberts%20coffee<- esimerkki lounaslistasta).
  + Toimiva ratkaisu ihmisille jotka syövät jatkuvasti samoissa paikoissa
  – tyypillisesti vaatii että käyttäjä tietää sivuston tarkalleen etukäteen
  – ei käyttäjien sisältöä, arvosteluja
  – sivustot tyypillisesti huonosti suunniteluja, vaikeita käyttää
  – ei kattava ravintoloiden osalta (esimerkiksi cityn portaali)

  http://www.luottokunta.fi/fi/kortit_ja_setelit/lounasseteli
  Työpaikkalounastajille lounasseteli on yleinen: tällöin paikka valitaan usein hinnan mukaan (lounasseteli riittää koko hintaan). Luottokunta alkaa tarjota myös lounaskorttia, jota voi tulevaisuudessa käyttää missä vain sirulukijalla varustetussa liikkeessä. Työpaikoilla jossa lounasseteli on huomattavasti kalliimpaa kuin työpaikkaruokailu lounashakujen tärkeys vähenee. Tässä mielessä hinta ei välttämättä suoraan kerro henkilölle kustannustehokkainta lounaspaikkaa.

  http://www.syomaan.fi
  Tarjoaa lounaslistat alueittain.
  + Idea vaikuttaa toimivalta
  – Ei erityisen käytettävä tai hyvännäköinen sivusto
  – Ei juurikaan ravintoloita
  – Palvelu on selkeästi keskeneräinen

  http://www.reissuvihko.info/
  Mobiilisovellus, jolla voi hakea paikkoja, tapahtumia, lounaspaikoja ja tarjouksia.
  + Ok-toimiva sovellus
  – Ei vielä ilmeisesti lounaspaikkoja muualle kuin tampereelle

  http://evernote.com/food/
  Evernote food on sovellus jolla ruokailukokemukset voi tallentaa evernoteen. Evernote sovelluksena on asioiden muistamiseen, ja samaan tapaan evernote food mahdolistaa ruokailukokemuksien tallentamisen omaa myöhempää tarkastelua varten. Evernote järjestää juuri softakehityskilpaa uusista evernote-sovelluksista (http://devcup.evernote.com/), joten siinä yksi mahdollisuus: laajennetaan evernote foodia toimimaan lounaskokemusten jakamisessa isomman porukan kesken?!

  + Evernote on erittäin suosittu alusta
  + Kätevä tapa tallentaa lounaskokemukset itselleen (jos käyttää evernotea..), pystyy jakamaan kavereille facebookissa, twitterissä jne.
  – Ei mitään palvelua summittaiselle lounashaulle

  • http://lounaat.fi/
   “Lounaslistat hyvin yksinkertaisesti esillä”

   + Lounaslistat ja ateriavaihtoehdot
   + Tiedot: erikoisruokavalio-info, hinta, lounas-aika
   – Vain muutamia ravintoloita
   – Ei arvostelua
   – Sijaintidataa ei ole hyödynnetty
   – Yksinkertainen

  • http://midtownlunch.com/
   “Lounasportaali” tms…

   Kollektiivinen ja sosiaalinen blogi-foorumi-pläjäys. Ilmeisesti myös toimitus ja joku “Deals”-myynti

   + Kartta ja ravintolasijainnit, ei tosin hyödynnetty sijaintitietoja (selain tai mobiili)
   + Foorumilla kokemuksia, samoin kirjoitusten kommentteina
   – Hankalan oloinen
   – Ei mobiilisovellusta
   – Ei varsinaisesti sovellu nopeaan käyttöön, kömpelö
   – Vaatii aktiivisen ylläpidon paikkakunnalla, todella paikallinen
   – Kyhäelmä blogimoottorin, keskutelufoorumin ja Google mapsin päälle

  • Jaakko kävikin tuossa aika kattavasti läpi koko aihealueen, laitan pari lisäystä.

   http://www.kebabille.com/
   Kebabilat listattuna kaupunki- ja kuntakohtaisesti arvosteluineen. Käyttäjäpohjainen palvelu. Kuin rankasti riisuttu, huono versio Pizza-onlinesta.

   + Kattava aluekohtainen lista
   – Pistearviosysteemi näemmä rikki, eli palvelu ei toimi oikein
   – Moderointi joko riittämätöntä tai olematonta

   http://maps.google.fi
   Niin, Google Maps. Lähialueelta löytää ravintolatkin arvosteluineen.

   + Hakee arvostelut eri palveluistakin (mm. booking.com)
   + Kartalla näkyvät kohteet(luonnollisesti)
   – Reittiohjeet eivät kata julkista liikennettä
   – Vähäinen määrä arvosteluita
   – Vähäiset tiedot näkyvillä ravintoloista

 3. Palveluksien vaihtoon liittyen näistä aikapankeista olikin jo jossain yhteydessä puhetta. Tässä Helsingin sivut:
  http://stadinaikapankki.wordpress.com/
  Yhteistä meidän konseptimme kanssa on vastavuoroiset palvelukset ilman rahaliikennettä. Teknisestä/käytännön toteutuksesta en pysty oikein kommentoimaan, kun pitäisi liittyä, ennen kuin pääsisi esittelysivujen lisäksi katsomaan myös tuota “verkkotoria”, missä varsinaisesti tapahtuu.
  + ihmisten tasavertaisuus ja tasapuolisuus. Kuka tahansa voi osallistua, ja saada samalla panoksella saman verran hyötyä itselleen, kun palkkatyössä tunnin työstä käteen jäävällä rahalla toinen saa moninkertaisesti sen mitä toinen.
  + yhteisöllisyyden lisääminen
  + mahdollisuus “harrastaa” vähän enemmänkin kuin oman perheen tarpeiksi esim. polkupyörien rassaamista tai leipomista, jos tykkää.
  – verkoston laajuus voi aiheuttaa luottamusongelmia. Haluaisinko ventovieraan leikkaamaan hiukseni tai hoitamaan lapsiani?
  – mitä minä osaan? osaanko tarpeeksi hyvin, että voisin tarjota muillekin?
  -? kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen (entä jos haluaisin kovasti osallistua, mutta kukaan ei “osta” minulta mitään?)
  +/- olettaisin, että tuolla on joku palautesysteemi. Se voi samanaikaisesti lyhentää ensimmäistä miinusta (luottamusongelma) ja pidentää viimeistä, eli hankaloittaa uuden jäsenen vauhtiin pääsemistä.

  Etusivun alareunassa on video, jossa valotetaan vähän, kuinka laajasti tämän aikapankkijutun voi ymmärtää. Minusta mennään jo vähän pitkälle, jos ruoan tuottaja voi “jakaa osan sadosta toveja vastaan aikapankin jäsenille”. Yksityisten ihmisten palvelustenvaihdossa tämä aikapankki kuulostaa mielestäni loistoidealta, mutta en ihan suoraan lämmennyt noille laajennuksille. Jossakin vaiheessa se menee veronkierroksi kuitenkin tai vaihtoehtoisesti tulee hurjasti lisää byrokratiaa. Kumpikaan ei taida olla aikapankin alkuperäisen idean mukaista.

 4. Lapsiparkeista

  Eroa lapsiparkeissa on parkkimaksun,ikärajan ja parkissaoloajan suhteen.Palveluiden käyttäjien täytyy olla kuntokeskuksen tai HYY:n jäseniä.Yhdessä kohteessa riitti,että on vierailulla kiinteistössä.Ulkopuolelle jäävät näihin kuulumattomamat ryhmät.Osassa parkkeja hoitovastuuseen on otettu selvä kanta.Missään ei ole järjestetty lapsen ruokailu-tai hoitomahdollisuutta palvelun tarjoajan puolelta.

  Teknologioista oli käytetty kuntosaliajan varausjärjestelmää,jossa oli maininta,tarviiko lapsiparkkia.Lisäksi oli käytössä sähköposti sekä puhelin.

   • Käytössä olevia toimintamalleja

    Killer liikunta

    Lasten alaikäraja 6 kk,suositeltu yläikäraja 6v.
    Max parkissa olo aika 1,5 tuntia vuorokaudessa.
    Käytössä ennakkoilmoittautuminen varausjärjestelmän kautta saman päivän lapsiparkkiin klo 12 mennessä ja seuraavan päivän aamuparkkiin klo 21 mennessä.Parkki käytössä arkisin aamupäivisin sekä iltaisin 16-20.Liikuntakeskuksen asiakkaille.Max ryhmäkoko 10 lasta. Maksullinen, liikuntakeskuksen kuukausikorttilaisille 9 euroa/kk ja muille 9 euroa/lapsiparkkikäynti/lapsi.Lapsia aktivoivaa toimintaa.Ei ruokintaa eikä muuta hoitoa.Sijainti Jyväskylä

    http://www.killerinliikunta.fi/liikuntakeskus/index.php/lapsiparkki

    • Liikuntakeskus Elixia

     Lasten alaikäraja 4-6 kk,ei mainintaa yläikärajasta.
     Max parkissa olo aika 1,5 tuntia kerralla.
     Ei mainintaa ennakkoilmoittautumisesta.Parkki käytössä arkisin aamupäivisin n.9,45-13,15 sekä iltaisin n.15,15-20.Liikuntakeskuksen asiakkaille.Lapsilla tulee olla hoitosopimus tehtynä vanhempansa toimesta.Syöminen tapahtuu vanhempien valvomana.Toimipisteitä pääkaupunkiseudun lisäksi Turussa,Tampereella sekä Jyväskylässä.

     http://www.elixia.fi/club.aspx?page=4&id=1248

    • Lady Fitness

     Lasten alaikärajasta eii mainintaa,yläikä 8v.Max parkissa olo aika 1 tunti 20 min kerralla.Ei mainintaa ennakkoilmoittautumisesta.Parkissa valvoja paikalla arkisin n.15,30-20.Liikuntakeskuksen asiakkaille.Ilmainen.Lapset ovat vanhempansa vastuulla valvojan paikallaolosta huolimatta.Eväät ja juomat kielletty.Toimipiste Espoossa.

     http://www.lady.fi/about/lapsiparkki.htm

    • Tapanilan urheilukeskus

     Lasten alaikäraja 1v,suositeltu yläikäraja 7v.Max parkissa olo aika 1,5 tuntia vuorokaudessa.Ennakkoilmoittautuminen pakollista.Parkki käytössä arkisin aamupäivisin sekä iltaisin 16-20.Tapanilan Urheilukeskuksen kiinteistöissä vieraileville perheille.Max ryhmäkoko 8 lasta.Maksullinen 4 euroa/lapsi tai 6 euroa/kaksi lasta.Jokainen 1,5 tunnin ylittävä 15 minuuuttia lisähinta 1 euro/15 min.Ei ruokintaa eikä muuta hoitoa.Sijainti Tapanila,Helsinki

     http://www.tapanilanurheilu.fi/lapsiparkki

    • HYY:n lapsiparkki

     Alaikäraja 6 kk.Yläikärajaa ei mainita.Max parkissa olo aika 3 tuntia kerralla.Paikan varaus etukäteen (sähköpostitse).HYY:n jäsenille.Tarjolla satunnaisten vuorojen lisäksi vakiovuoroja.Avoinna arkisin n.8-16.Hinta 4 euroa/tunti.Sijainti Kruunuhaka,Helsinki

     http://hyy.helsinki.fi/fi/node/309

 5. Erilaisia kuvapankkeja on tarjolla paljon.
  Suomessa esim.Kehitysvammaliitto ostaa valmiita kuvapankkeja ulkomailta.Kuvien tekstit käännetään suomeksi.Suomenkielisten kuvien sijainti syötetään tietokantaan ja kuvat tägätään.Haun avulla kuvat tuodaan näkyviin verkon kautta ja kuvia voidaan käyttää eri opetuspisteissä.

  http://www.kizclub.com/Flashcard/G-color.pdf

 6. Kilpailu

  Ikea:n lapsiparkki.

  Lapset voivat askarrella erilaisista Ikean tuotteiden valmistusmateriaaleista.Ilmainen.
  Leikkihuone on tarkoitettu 3-7-vuotiaille lapsille. Leikkiaika on arkisin
  1 h/lapsi ja viikonloppuisin 45 min / lapsi. Alle 3-vuotias lapsi voi tulla leikkihuoneeseen aikuisen kanssa 15 minuutiksi, jolloin vastuu on mukana olevalla vanhemmalla.
  Liikkeitä on harvassa.Paikalle tulo vaatii kulkuvälineen.Soveltuu lähinnä liikkeessä asioiville.

  MacDonalds
  Synttärit.Tapahtuma 6-12 lapselle.Alle 4 vuotiaat vanhempien valvonnassa,muuten ei vanhempien lasnäoloa.Kesto puolitoista tuntia.Lastentalosäätiö.Tapahtuma osuu kohdalle harvakseltaan ja vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Orientoiva tapaaminen (pe 4.5.)
Posted on May 5, 2012
Yhdeksän kuudestatoista ilmoittautuneesta oppilaasta saapui paikalle. Jos joku haluaa mukaan, vielä ehtii jos teet kotitehtävän ja tulet maanantaina paikalle (C222).

Ensimmäisen tapaamisen tavoite oli tutustua innovaatiokäsitteeseen ja löytää ryhmille yhteisiä teemoja ideoiden kehittelyyn. Pidin (ehkä ihan vähän liian pitkän) alustuksen, jonka kalvot löytyvät Prezistäni. Tavoitteenani aloitustapaamiselle oli saada opiskelijat tutustumaan toisiinsa ja keskustelemaan vapautuneesti, mikä onnistui mielestäni oivallisesti.

Jaoin opiskelijat kolmeen ryhmään. Ryhmissä he tekivät toisistaan ensimmäisen persona-haastattelun valmiiksi otsikoidun nelikentän avulla. Ohjasin ryhmät keskustelemaan siitä, mitkä teknologiat ja ilmiöt heitä kiinnostavat. Tavoitteena oli keksiä yhteisiä innovaatiohaasteita. Pyysin ryhmiä käyttämään post it-lappuja ideoiden tallentamiseen.

Yksi ryhmistä päätyi pohtimaan sitä, miten riippuvaisia olemme tietotekniikasta. He keskustelivat ensin worst case scenario-tapauksesta – siitä että yhteiskuntamme kokisi täydellisen katastrofin. Myöhemmin ryhmä päätyi miettimään internetin kaatumisen vaikutuksia ja mahdollisuutta kehittää analogisia varajärjestelmiä.

Toinen ryhmistä pohti pitkään erilaisia maksuvaihtoehtoja ja esitteli esittelivät tunnin lopiksi idean karttapalveluiden, paikasta toiseen liikkumisen ja maksamisen yhdistämisestä. He keksivät haasteensa liittyvän open data-mashuppeihin. Löysimme tunnin lopuksi koko porukan kanssa keskustellessamme mielenkiintoisia mahdollisuuksia kuten erikoisryhmien palvelemisesta ja ryhmämatkojen järjestämisestä. Hahmottelimme whiteboardille yhdessä sidosryhmäkaaviota.

Kolmas ryhmistä keskusteli monenlaisista arjen pikku helpottajista ja esitteli ravintoloiden ruokalistojen arviointipalvelun. Ideaan liittyen otimme ohimennen pilvipalvelut puheeksi ja ryhmä tuotti hienon mindmapin ja havainnekuvan mobiililaitteen käytöstä.

Opiskelijat etsivät kotitehtävänään innovaatiohaasteisiinsa liittyviä teknologioita tai mielenkiintoisia ilmiöitä. Toivon että ensimmäinen tapaaminen helpottaa kotitehtävän tekemistä. Pyysin kaikkia myös tarkkailemaan omaa ja lähimmäisten elämää haasteen perspektiivistä, puhumaan haasteeseen liittyvistä asioista mahdollisimman paljon muiden kanssa ja miettimään, ketkä voisivat olla sopivia haastateltavia.

Seuraavalla kerralla ohjelmassa on teemojen tarkempaa tutkimista ja muutaman bonus-teeman parissa ideointia. Teemme timeboxattuja ideointisessioita ja affinity -lajittelua mikäli materiaalia tulee tuotettua tarpeeksi. Tuon myös pajaan ITEA/Artemis Co-summit 2011 -konferenssin esitteitä ja muuta mielenkiintoista materiaalia jotka varmasti tuovat uutta inspiraatiota.

Toivon että kaikki opiskelijat tulevat paikalle. Se olisi ihanaa. Ainakin ohjaajalla oli todella hauska ja innostava pajasessio. Kiitos kaikille!

PS: Paikalla piipahtivat myös hassunhauskat viiksipojat kujeilemassa. Paikalla piipahti myös Petri Kettunen. Jos joku haluaa tehdä innovaatioaiheisen kandin tai gradun, ottakaa häneen yhteyttä!

Tervetuloa muutkin, ovet ja ikkunat ovat auki C222:ssa ensi maanantaina 10-14!
Ensimmäinen tehtävä
Posted on March 24, 2012

Nyt uusinta uutta!

Etsi jokin mielikuvitusta herättävä ilmiö, uusia mahdollisuuksia avaava teknologia tai muuten vaan mielenkiintoinen uutinen.

Jätä lyhyt kuvaus ja linkki tämän bloggauksen kommentiksi. Useammasta esittelystä saa luonnollisesti bonuspisteitä.

Deadline:
Ma 7. toukokuuta. Pajatilaisuudessa on teknologiakeskustelu, valmistaudu esittelemään löytämäsi!

HUOM!
Paljon ureja sisältävät kommentit näyttävät jäävän helposti WordPressin spam-filtterin kynsiin. Kannattaa kirjautua sisään blogipalveluun omilla pääkäyttäjän tunnuksilla. Selvittelen asiaa ylläpitäjän kanssa, lähettäkää vastauksenne minulle sähköpostilla mikäli ne eivät mene läpi.

 

Kommentit:

 1. 1) Kiva.org eiku Kickstarter! http://www.kickstarter.com/

  2) Big open data. Maanmittauslaitoksen karttoja vapautui kenen tahansa käytettäväksi. Nyt ovat kaikki pikkukivet ja siirtolohkareet netissä. Mitähän kivaa kesäseikkailua tästä keksisi?

  http://yle.fi/uutiset/valtava_maara_kartta-aineistoja_avautuu_vapaaseen_kayttoon/6078012

  3) Niille joita mobiiliskene kiinnostaa: Samsungin Android- ja Applen iOS-puhelimet ovat markkinaosuudeltaan ylivoimaiset. Mutta mitä on käsissä 5 vuoden päästä?

  http://www.businessinsider.com/chart-of-the-day-iphone-share-of-all-phone-units-revenues-and-profits-2012-5

  http://www.zdnet.com/blog/emergingtech/five-signs-the-mobile-phone-form-factor-is-maxed-out/3145

  http://cloudcomputingtopics.com/2010/08/mobile-cloud-computing-and-cloud-phones/

 2. 1) Helppojen 3D printing-ratkaisujen yleistyminen

  Helppoja ohjelmia 3D printing-mallien tekemiseen:
  – Suomalainen Tinkercad: http://www.tinkercad.com
  – Autodesk 123D (mallintamiseen) ja 123D Make (pahvileikkausmalleille):http://www.123dapp.com

  3D-printing, yms. palveluja:
  – http://www.ponoko.com
  – http://www.shapeways.com
  – http://i.materialise.com
  – http://www.sculpteo.com
  – http://www.thingiverse.com

  2) Valokuvista 3D:ksi-ohjelmat

  Microsoft Photosynth: http://photosynth.net
  AutoDesk 123D Catch (aikaisemmin Photofly): http://www.123dapp.com/catch

 3. 1.
  Mielestäni erittäin positiivinen ilmiö Helsingissä on ekologisten ja yhteisöllisten aloitteiden lisääntyminen. Ainakin seuraavat lähiaikojen tapahtumat kuuluvat tähän joukkoon:

  http://siivouspaiva.com/
  http://www.restaurantday.org/

  2.
  Yhdysvalloissa ollaan Eurooppaan verrattuna kehitetty huomattavasti enemmän kaupallisesti menestyneitä web-innovaatioita. Esimerkkeinä vaikkapa Google, Facebook, eBay ja Groupon. Samwerin veljekset ovat Euroopan menestyneimpien web-yrittäjien joukossa. Heidän toimintamallinaan on ollut yksinkertaisesti toteuttaa menestyneet amerikkalaiset ideat euroopassa lähes suoraan kopioituina. Tähän joukkoon kuuluu mm. Alando.de (eBay), Citydeal (Groupon) ja Pinspire (Pinterest).

  http://www.wired.co.uk/magazine/archive/2012/04/features/inside-the-clone-factory?page=all
  http://mobile.businessweek.com/articles/2012-02-29/the-germany-website-copy-machine

  Onko tällainen toiminta innovaatiota? Ainakin siinä mielessä voisi kai sanoa kyllä, että Samwerin veljesten kopioidut palvelut ovat usein menestyneet Euroopassa paremmin kuin kilpailijansa.

 4. Tässä vähän mammanäkökulmaa keskusteluun:
  Kuulin, että kaveri tilasi lastenvaunut, joissa on integroitu vaunujen sisälämpömittari ja näyttö työntöaisassa. Kaikkea kanssa. En löytänyt linkkiä, mutta löysinpä jotakin muuta:
  http://www.4moms.com/origami
  Meillä on vaunuissa säädettävä jousitus ja alumiinivanteet, mutta että vielä ajovalot ja ajotietokonekin. Ja napista painamalla kasaan.

  Totuus on, että tässä elämänvaiheessa olevista löytyy kyllä ostajia ihan mille tahansa härpäkkeelle, kunhan osaa vain nykäistä oikeasta narusta. Mutta mikä sitten on innovatiivista.. ehkä tuossa lataussysteemissä on jotain.

  Teknologiaa tai ei.. Serkun puolivuotias oli meillä hoidossa ja törmäsin ensimmäistä kertaa tällaiseen:
  http://www.ainu.fi/tuotteet/ainu-mam-anti-colic-tuttipullo-160ml
  Aijai kun on mukavaa tiskata tuttipulloa, kun saa pohjan irti. Parhaat innovaatiot ovat usein yksinkertaisia.

  • Hei! Kaverillani oli lämpömittarillinen itkuhälyytin, mikä oli mielestäni ainakin kuumana hellepäivänä aivan jumalattoman hyvä keksintö. Sellainenhan saattaa suorastaan pelastaa ihmisen lämpöhalvaukselta.

   Olen itsekin äimistellyt äitiyden tuotteistamista. Siinä on kyllä ollut hieno mahdollisuus rahantekoon :D Ainakin itselläni oli esikoisen tuoreena vanhempana suuret paineet “tehdä asiat oikein” ja hain tosi paljon turvallisuudentunnetta tuotteiden kautta.

   Tähän liittyy teoria ihmisten tarpeiden hierarkiasta, mikä taas liittyy ihan olennaisella tavalla uuden keksiimiseen. Näytänpä sen seuraavassa pajassa! :)

  • vaunuissa tarvii automaattisen ilmastoinnin ja lämmityslaitteen.
   Turvatyynyistä voi olla hyötyä,muutenkin ku nukkuessa.
   Etäisyystutka törmäilyjen estämiseksi

 5. Tämä tuossa Villen viimeisessä linkissä olikin mukana:

  Augmented reality eli Lisätty todellisuus “viittaa näkymään, johon on lisätty tietokonegrafiikalla tuotettuja elementtejä ja jota käyttäjä tarkastelee läpikatseltavien (see-through) näyttöjen kautta.”
  -Wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/Lis%C3%A4tty_todellisuus

  Käytännönläheinen esimerkki, Googlen Project Glass:http://www.youtube.com/watch?v=Vb2uojqKvFM
  Vähän epäkäytännöllisempi, mutta esimerkki kuitenkin:http://www.youtube.com/watch?v=cNu4CluFOcw

 6. Spotify Box – http://blog.zenona.com/
  Näppärä ja kiva projekti laitteesta, jossa omia soittolistoja voi kuunnella RFID tägejä käyttäen. Hiukan fyysistä tuntua digitaaliseen musiikin kuunteluun.

Yksi vastaus artikkeliin ”Yhteenveto kurssin tehtävistä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *