Ensikokemuksia BeBookista

BeBook kokovertailussaVuosituhannen alussa hypetetyt ja hiljalleen kuopatut sähköiset kirjat ovat uuden eInk-teknologian myötä tekemäss uutta tulemista. Haikalin jo lähes vuosi sitten Sony Readerin perään, mutta laitetta sai silloin vain Yhdysvalloista, samoin kuin Amazonin vuoroin kohuttua ja kauhisteltua Kindleä. Sonyn laitetta saa nyt jo Briteistä, mutta ainoat Suomeen saatavilla olevat laitteet ovat tällä hetkellä tietääkseni iLiad ja pienen ja melkoisen tuntemattoman Endless Ideas -firman BeBook.

Päädyin lopulta jälkimmiseen. Toimitusajaksi Hollannissa luvattiin 3-5 päivää, mikä piti myös kutinsa. Bebook on nyt ollut käytössä viikon päivät ja vaikutelmat ovat olleet positiivisia.

Kirjake on kevyt ja kulkee helposti mukana. Muotoilultaan graffitin harmaa palikka ei edusta iPod-tyyppistä hifistelyä, vaan vaikuttaa enemminkin arkisen asialliselta. Laitteeseen kiinnittyvä nahakotelo antaa mukavan arvokkaan vaikutelman. Näyttö on kokoon nähden reilu ja laite tuntuu käteen juuri sopivalta, ohuen pokkarin kokoiselta.

Tämän kokoisen ja kevyisen laitteen olettaa näköjään nykyisin jotenkin automaattisesti olevan kosketusnäytöllinen. Useimmat laitetta hipelöineet ovat tökkineet laitteen valikkoruutua toiveikkaasti. Turhaan. Laitetta ohjaavien nappien sijoittelu on konstailematon ja vaikuttaa toimivalta. Pelkkien numeronäppäinten ja parin ikonin perusteella kaikki toiminnot (esim. kirjanmerkkien tekeminen) eivät kuitenkaan ole ilmeisiä ilman manuaaliin tutustumista. Toimintoja on kuitenkin siinä määrin vähän, ettei lappuseen tarvitse kertalukemisen jälkeen palata. Manuaali löytyy tietysti myös koneesta BeBookilta jo valmiiksi, samoin lähes pari sataa tekijnoikeuksista vapaata klassikkoteosta eri kielillä, ei tosin suomeksi.

BeBookTekstiä on oikein hyvä lukea. Tuntuma on hyvin samanlainen kuin paperilta lukiessa eikä väsytä silmiä yhtään enempää. Näyttö on terävä ja resoluutio tekstin esittämiseen aivan riittävä. Näytön pikselimäisyys näkyy useimmiten selvästi, mutta ei ole häiritsevää. Jostain syystä fonttien pehmennys toimii vain joissain formaateissa, kuten PDF:ssa.

Koska näyttö ei koko ajan päivity, myös virran kulutus on vähäistä. Bebookkini on nyt ollut tauotta päällä lähes viikon ja akkua on jäljellä kolme palkkia neljästä. Laitteeseen kuuluvan MP3-soittimen (!) käyttö kuluttaa akkua ilmeisesti huomattavasti nopeammin, mutta en ole ollut soittimesta kiinnostunut. Lataus tapahtuu tiedonsiirron tavoin USB:n kautta. Tietokoneelle kytketty BeBook näkyy koneelle tavallisena USB-massamuistina. Sisäistä muistia on puoli gigaa, lisää saa muistikortilla.

PDF:n lisäksi laite ymmärtää mm. raakatekstiä, HTML:a, RTF:a, Word- ja PowerPoint-dokumentteja, yleisimpiä kuvaformaatteja ja useita ebook-standardeja. Erityisesti muutamaa Mobibook-formaatissa lataamaani kirjaa on ollut mukavaa lueskella. PDF-dokkareiden lukumukavuus riippuu pitkälti dokumentin taitosta ja tekstikoosta. Harvassa A4-kokoiseesa PDF:ssa on niin suuri fontti, että sitä pystyy kunnolla lukemaan suurentamatta. Laitteen zoomi on periatteessa järkevä: oletusnäkymä näyttää sivun / ruutu, seuraava taso leikkaa sivusta tyhjät marginaalit ja kolmas kääntää dokumentin kyljelleeen, jolloin lukuleveyttä saadaan lisää. Jos marginaaleissa on tekstin kannalta turhaa tavaraa, zoomista ei kuitenkaan juuri ole hyötyä. Monet PDF:t olisikin ennen lukijaan siirtämistä viisainta rajata uudelleen, mutta en ole toistaiseksi saanut paria rajaamaani tieodostoa toimimaan BeBookissa. PDF:ia on mahdollista myös muuttaa Mobibook-formaattiin erillisellä softalla, mikä on vielä kokeilematta.

Lukiessa sivujen vaihtaminen käy vaivatta, mutta selailu on työlästä. Sivun kääntämisen lisäksi on mahdollista hypätä kerralla kymmenen sivua tai siirtyä suoraan sivulle x, mutta esim. lähdeviitteen tarkastaminen kirjan lopusta ja paluu oikealle sivulle on hankalampaa kuin tavallisissa kirjoissa tai dokumentteja näytöltä lukiessa.

Kaiken kaikkiaan olen laitteeseen toistaiseksi oikein tyytyväinen. Hinta (329€) on korkeahko, mutta edullisempi kuin esim. iLiadin eri malleilla. BeBook tai vastaava laite  voi olla hyvä sijoitus esim. runsaasti erilaisia sähköisesti jaettavia raportteja tai artikkeleja lukeville tutkijolle ja tietotyöläisille. Suhteessa kilpailijoihinsa BeBookin valtti on sen avoimuus. Lukijan softa perustuu Linuxille ja kehittäjät hakevat aktiivisesti kehitysidoita ja apua käyttäjiltä. Lukijoiden ominaisuudet tutntuvat nyt kehittyvän nopeasti.  Esim. iLaidin lisäksi nyt myös Sonyn uusimmassa mallissa on kosketusnäyttö.

3 vastausta artikkeliin ”Ensikokemuksia BeBookista

  1. Päivitysilmoitus: Blogs’n'Dogs » E-reader: first impressions

Kommentointi on suljettu.