Oikea vaihtoehto Wordille on tekstieditori

Tietoviikko muistuttaa (via. Alasilta), että Microsoft Word on edelleen se oletusohjelma, jolla tekstiä tuotetaan lähes kaikkialla. Valitettavasti. Ohjelma on kallis, raskas, buginen, monimutkainen, täynnä tarpeettomia toimintoja, tiedostot ovat suuria, jada jada jne. Tämän tietävät kaikki.

Jostain syytä vaihtoehtoina tarjotaan usein joko OpenOfficea (halvempi, eettisempi) tai uusia webbipohjaisia sovelluksia kuten Google Docs ja Zoho (samoin ilmaisia, dokumentien jakaminen ja yhteiskirjoittamien yksinkertaistuu). OpenOffice on kuitenkin käyttöliittymältään lähinnä huono kopio Wordista ja nuo webbivaihtoehdot jatkavat samaa paradigmaa – eivätkä ole aivan kevyitä nekään.

Mihin unohtui, että tekstinkäsittelyohjelmille on olemassa kokonainen vaihtoehtoinen kategoria: tekstiditorit. Editorit eivät ole vain koodaajille, vaan ne soveltuvat erinomaisesti kaikkeen tekstin tuottamiseen, kuten Cory Doctorow muistuttaa:

Kill your word-processor. Word, Google Office and OpenOffice all come with a bewildering array of typesetting and automation settings that you can play with forever. Forget it. All that stuff is distraction, and the last thing you want is your tool second-guessing you, “correcting” your spelling, criticizing your sentence structure, and so on. The programmers who wrote your word processor type all day long, every day, and they have the power to buy or acquire any tool they can imagine for entering text into a computer. They don’t write their software with Word. They use a text-editor, like vi, Emacs, TextPad, BBEdit, Gedit, or any of a host of editors. These are some of the most venerable, reliable, powerful tools in the history of software (since they’re at the core of all other software) and they have almost no distracting features — but they do have powerful search-and-replace functions. Best of all, the humble .txt file can be read by practically every application on your computer, can be pasted directly into an email, and can’t transmit a virus.

Kun tuotos on raakatekstiä, jakaminen ja siirätminen on todella helppoa. Copypastaus kentästä ja sovelluksesta toiseen ei riko tai sotke mitään, joten tekstiä voi helposti lähetellä sähköpostilla tai siirtää vaikka wikistä tekstieditoriin ja takaisin.

Uusi killerisovellus yhteiskirjoittamiseen on EtherPad, monen yhtäaikaisen käyttäjän webbipohjainen tekstiditorii. Loistava sovellus esim. kokousmuistiinpanojen tekemiseen tai brainstorming-sessioon.

Itse en edes muista, milloin viimeksi olisin koskenut Wordiin tuottaakseni tekstiä. Tekstieditoreissa on kaikki tarvittava – tarvittaessa myös muotoilut, kuten lihavoinnit, kursvoinnit, listat: Kun tuotan tekstiä julkaisemista varten, merkkaan sen yleensä Markdownilla (tai tarvittaessa jollain wikimerkkauksella). Markdownilla merkattu teksti on luettavaa tekstimuodossa, helposti käänettävissä siistiksi, rakenteellieksi HTML:ksi ja siitä siirrettävissä joko verkkosivuille tai – vain tulostusta varten – tekstinkäsittelyohjelmaan.

No mikä editori sitten on paras? Vaihtoehtoja riittää ja aivan kaikilta koneilta löytyy ainakin jonkilainen tekstieditori. Windowsin Notepadiin tosin ei kannatta koskea. Oiva korvaava peruseditori on esim. Crimson Editor. Ubuntussa oletuksena oleva Gedit on myös omasta mielestäni symppis. Koodaamisessa olen päätynyt Winkulla EditPadProhon ja Macilla BBEditiin. Nämä kaksi ovat maksullisia, mutta BBEditin ilmainen pikkuveli TextWrangler on oiva sekin. Todella häiriöttömään kirjoittamiseen sopii WriteRoom tai joku sen varianteista.

5 vastausta artikkeliin ”Oikea vaihtoehto Wordille on tekstieditori

 1. Päivitysilmoitus: Hyvästit Wordille? « Päivi Hollanti

 2. Maksullisista editoreista mainittakoon Dreamweaver, joka on oikeasti hyvä työkalu jos tavoitteena on HTML-muotoiset tiedostot.
  Mitä tulee siihen, että “All that stuff is distraction, and the last thing you want is your tool second-guessing you”,olen kyllä vahvasti eri mieltä. Nimenomaan mainitsemiesi työkalujen etu verrattuna Notepadiin on nimenomaan koodin tagien arvaaminen ja automaattitäydentäminen (varustettuna myös toki muilla elämää helpottavilla kilkkeillä).
  Word on toki pahin kaikista 🙂

 3. Asiaa!

  Aivan samaa mieltä wordistä, powerpointista sun muista. Ne pakottavat ajattelemaan miltä tekstisi tulee näyttämään ennen kuin olet kirjoittanut riviäkään. Sitten kun olet tuskien jälkeen saanut tyylisi valittua ja muokattua tyydyttäväksi koitat häthätää keksiä vielä jotain sisältöäkin…

  Itse suosin GNU/Emacsia ja AsciiDoc -kääntäjää joka myös pullauttaa tekstitiedostosta HTMLää, mutta myös muita formaatteja.

  http://www.gnu.org/software/emacs/
  http://www.methods.co.nz/asciidoc/

  Emacs on vanhalle koodarille mieluisa editori, mutta ei ehkä tekstintuottajan työkalu. Jos tulkitsin oikein tuon WriteRoomin niin se matkii tyhjää paperia joka vain odottaa tekstiä täytteekseen. Itse kaipaisin ehkä ennemmin editoria joka olisi kuin nippu tarralappuja joihin voin heitellä ajatuksen pätkiä sitä mukaa kuin niitä pullahtelee mieleen, jatkaa milloin mitäkin, yhdistellä, paloitella ja järjestellä niitä mieleni mukaan.

  Ja sitten kun teksti on valmis haluan oikolukea sen ja kääntää valitsemallani tyylillä haluamaani muotoon: HTMLksi, PDFksi, …

 4. @Jukka: Kuvauksesi vastaa hyvin myös omalle työtavalleni ideaalia työkalua. Aika lailla tuon tyyppinen palvelu oli hiljattain lakkautettu Stikkit. Sen käli oli toisn aika ahdas, eikä siinä ollut mitään julkaisutoimintoja.

  Kannattaa myös tksekata TiddlyWiki (http://www.tiddlywiki.com/), joka ei nimestään huolimatta ole aivan perinteinen wiki. Toteutus on erikoinen: Javascriptillä toteutettu sovellus ja dokumenttikokoelma ovat yksi ja sama html-tiedosto.

 5. Päivitysilmoitus: Kirjoittajan työkaluja etsimässä | kuutamolla.net

Kommentointi on suljettu.