Yliopiston etusivulle | Suomeksi | På svenska | In English

Seminaari

Kriisin vaikutus journalismiin –

voidaanko journalismin

yhteiskunnallinen tehtävä pelastaa?


Helsingin yliopiston pieni juhlasali,

torstai 24.9.2009 klo 13 – 18

Journalismin kriisiä on käsitelty monilla foorumeilla. Huoli journalismista on laajasti jaettu, vaikka kriisin luonteesta on erilaisia käsityksiä. Joillekin kyse on median kaupallistumisesta ja viihteellistymisestä, mikä syö perinteistä laatujournalismia. Toisille uhkana ovat Internet ja verkkomaailma, jotka vieraannuttavat nuoria vakavasta journalismista.

Yhteistä keskustelulle on huoli journalismin tulevaisuudesta. Onko se marginalisoitumassa vain koulutettujen pienyleisöjen etuoikeudeksi? Onko journalismilta katoamassa sen laajoja yleisöjä yhteen kokoava yhteiskunnallinen tehtävä?

Syvä taloudellinen taantuma on pahentanut tilannetta. Etenkin sanomalehdissä eletään lähes paniikissa: miten turvata työt ja tulevaisuus, kun median mainos- ja ilmoitustulot ovat alkuvuonna 2009 pudonneet yli 20 prosentin vauhdilla? Tilanne ei ole juurikaan valoisampi televisiossa.

Kriisin olemusta ja sen syitä käsitellään torstaina syyskuun 24. päivänä Helsingin yliopistossa järjestettävässä avoimessa yleisöseminaarissa “Kriisin vaikutus journalismiin – voidaanko journalismin yhteiskunnallinen tehtävä pelastaa?” Seminaarissa puhuvat muun muassa KHO:n presidentti Pekka Hallberg, Kanava-lehden päätoimittaja, dosentti Ville Pernaa, Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen, Hufvudstadsbladetin päätoimittaja Hannu Olkinuora, Sanoma Newsin toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Ajankohtaisen kakkosen toimittaja Salla Paajanen, Satakunnan Kansan päätoimittaja Jouko Jokinen sekä Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Hakala.

Seminaarin järjestävät Helsingin yliopiston Viestinnän tutkimuskeskus CRC ja TAT-ryhmä. Lisätietoja antaa suunnittelija Pauliina Shilongo (puh. 1912 3752). Pyydämme ennakkoilmoittautumiset tarjoilua varten maanantaihin 14.9. mennessä osoitteeseen: pauliina.shilongo(at)helsinki.fi.