Menusuunnittelu

Menusuunnittelussa huomioitavia seikkoja

Mitä juhlitaan?

  • Tilaisuuden luonne ja aika
  • Teema
  • Tilaisuuden kesto
  • Vierasmäärä
  • Juhla- ja keittiötilan varustelu ja koko
  • Ruoanvalmistajan taidot, ostetaanko vai tehdäänkö itse?
  • Budjetti
  • Tarjoilutapa
  • Vieraat (lapset, vanhukset, sukupuoli..)
  • Erityisruokavaliot
  • Mahdollisuus ennakkovalmisteluihin, esimerkiksi leivonnaisten pakastaminen

Seremonia, Häät, Viini, Mies, Nainen

Vaihtelua lautaselle!

  • Rakenteeltaan ja valmistustavaltaan erilaisia ruokia
  • Tyylin ja maun jatkuvuus: juhlaruoalle juhlavat lisäkkeet
  • Raaka-aineiden vaihtelua
  • Värikästä ja värien vaihtelua
  • Sesongin raaka-aineet
  • Trendit ja perinteiden vaaliminen

Salaatti Kerma, Mayo, Pomelo, Hedelmät

Paljonko tarjottavaa pitäisi varata?

  • Mitä useampi laji tarjolla, sitä vähemmän yksittäistä ruokaa.
  • Yhtä henkeä kohti varataan noin 300–400 g ruokaa (makeaa ja suolaista yhteensä).
  • Sää, juhlan ajankohta, vieraiden ikä ja juhlan luonne vaikuttavat ruokien ja juomien kulutukseen.

Ruokien menekkiä voi yrittää arvioida juhlien kellonajan ja kutsuvieraiden perusteella. Iltapäiväkahvien aikaan menee enemmän makeaa kun taas illanvietoissa suolaisten tarjottavien suosio on suurempi. Mitä tutummat vieraat, sitä helpompi heidän mieltymyksiään on ennakoida.

Alkoholillisten juomien lisäksi on hyvä varata riittävästi alkoholittomia vaihtoehtoja. Juoman menekissä on huomioitava myös sääolot – kesähelteellä nesteentarve on suurempi.

Muutama hyödyllinen linkki:

Noutopöydän menekki: http://kotiliesi.fi/juhlat/juhlien-jarjestaminen/muistilista-jarjestajalle-paljonko-ruokia-noutopoytaan

Juomien menekki: http://kotiliesi.fi/juhlat/juhlien-jarjestaminen/paljonko-juomia ja http://www.alko.fi/juoma-ruoka/juhlat-tulossa/ennen-juhlaa/juomien-menekki/

Pannukakkuja, Jälkiruoka, Hedelmä

Muista ruokalajijärjestys!

Klassinen ruokajärjestys noutopöydässä on ammattimaisuuden merkki! Lautaset osoittavat jonottamisen aloituspisteen. Lautasten jälkeen ruoat ovat tarjolla seuraavassa järjestyksessä:

  1. Kylmät alkuruoat
  2. Lämpimät alkuruoat
  3.  Keitot
  4.  Munaruoat
  5. Kalaruoat
  6. Liharuoat
  7. Linturuoat
  8. Vihannesruoat
  9. Jauho- ja suurimoruoat
  10. Juustot
  11. Lämpimät jäkiruoat
  12. Kylmät jälkiruoat
  13. Tuoreet hedelmät

Muutama hyödyllinen linkki

– Ruoan menekki mm. lautastarjoiluun (Ruokatieto.fi):http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/keittio/aterioiden-suunnitteleminen/miten-paljon-ruokaa-varataan

– Alkon Pieni juhlaopas: http://www.alko.fi/PageFiles/4918/fi/pieni_juhlaopas.pdf

Tartare, Hammaskiveä, Lohi, Herkku

Lähteet

Alko. 2013. Juomien menekki. Viitattu 31.3.2015. http://www.alko.fi/juoma-ruoka/juhlat-tulossa/ennen-juhlaa/juomien-menekki/

Kotiliesi. 2014. Paljonko juomia?. Viitattu 12.3.2014. http://kotiliesi.fi/juhlat/juhlien-jarjestaminen/paljonko-juomia

Lassila, S. 1997. Uusi käytöksen kultainen kirja. Hyvät tavat – luonteva käytös. WSOY: Porvoo.

Paistinkääntäjät ry. 2014. Gastronominen järjestys. Viitattu 12.3.2014 http://www.rotisseurs.fi/gastronomiaa/gastroniminen-jarjestys/

Ruokatieto Yhdistys ry. 2014. Miten paljon ruokaa varataan?. Viitattu 12.3.2014 http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/keittio/aterioiden-suunnitteleminen/miten-paljon-ruokaa-varataan

Tekijät: Sanna Kujansuu, Heini Laine, Sara Sassi, Anni Kiviniemi ja Hanne Ahonen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *