Kosmologian kesäkoulu

Kosminen mikroaaltotausta
Kosminen mikroaaltotausta Planck-satelliitin mittaamana. © ESA and the Planck Collaboration

Fysiikan laitoksen ja Fysiikan tutkimuslaitoksen (HIP) kosmologiaryhmä järjestää kesäkoulun keväällä 2015.

Kesäkoulussa valotetaan modernin kosmologian nykytilaa ja hieman tulevaisuuttakin. Luennoilla käsitellään kosmologian yleiskatsauksen lisäksi useita yksityiskohtaisempiakin aiheita: luvassa on luentoja mm. pimeästä aineesta ja energiasta sekä Planck– ja Euclid-satelliiteista. Osa ohjelmasta on myös interaktiivisempaa – keskusteluja ja ryhmätöitä.  Luennoitsijoina ovat  Keijo Kajantie, Hannu Kurki-Suonio,  Sesh Nadathur, Sami Nurmi, Syksy Räsänen ja Anna-Stiina Suur-Uski. Heidän lisäkseen mukana on myös laitoksellamme työskenteleviä jatko-opiskelijoita.

Missä ja koska?

Kesäkoulu järjestetään Espoossa 25.-28. toukokuuta Solvallan urheiluopistossa. Kesäkoulussa on varattu aikaa myös vapaa-ajanviettoon ja yhdessäoloon, mihin puitteet tarjoavat loistavat mahdollisuudet. Solvallan urheiluopistolle (Nuuksiontie 82, Espoo) kulkevat bussit 85 ja 85K Espoon keskuksesta. Espoon keskukseen pääsee Helsingistä esimerkiksi E- ja U-lähijunilla. Kannattanee käyttää reitin suunnitteluun reittiopasta.

Kenelle?

Kesäkoulu on tarkoitettu ensisijaisesti kosmologiasta kiinnostuneille 1.-3. vuoden opiskelijoille (erityisesti sitä suositellaan tutkijalinjalaisille), muutkin toki ovat tervetulleita hakemaan. Hakuaikaa on 19.4.2015 asti ja kesäkouluun hyväksytään noin 20 opiskelijaa.

Esitiedot?

Ehdottomia esitietovaatimuksia ei ole mutta kurssista Suhteellisuusteorian perusteet (ja myös Kvanttifysiikan perusteet) on hyötyä. Luentojen taso pyritään mitoittamaan 1.-3. vuoden opiskelijoille sopivaksi. Suurin osa luennoista on suomeksi ja näillä näkymin yksi englanniksi.  Kesäkouluun osallistumisesta on mahdollisuus saada kaksi opintopistettä.

Hinta

Kesäkoulu, sisältäen majoituksen ja ruokailut, on opiskelijoille maksuton.

Hyödyllisiä linkkejä

Lisätietoja kesäkoulusta antaa Hannu Nyrhinen.