Saattohoitokoulutus

Hyvä käytäntö: Toteutusmalli on omakohtaisesti todettu toimivaksi. Mallin avulla voi integroida koulutuksen eri moduuleja muihin koulutuksiin ja opetukseen ja saada säästöjä aikaan yhdistämällä eri ryhmiä opetukseen.

Kohde: Lisä- ja täydennyskoulutuksena sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle

Tavoite: Lisätä tietoutta ja osaamista liittyen kuolevan potilaan hoitoon sekä kehittää saattohoitoon liittyviä käytänteitä hoitoyksiköissä kokonaisvaltaisemmiksi ja kuolevan potilaan omaa persoonaa ja elämänhistoriaa huomioiviksi.

Toteutus: Koulutus toteutetaan monimuoto-opetuksena, mutta se on mahdollista suorittaa kokonaan verkko-opintoina. Kontaktipäiviin (6) voi osallistua etäyhteyden kautta. Koulutus rakentuu neljän ydinteeman ympärille:

– Saattohoidon eettiset periaatteet (hyvä hoito, itsemääräämisoikeus, ihmisarvon kunnioittaminen ja oikeudenmukaisuus) 2 ov
– Saattohoitopotilaan hoitotyö 3 ov
– Saattohoitopotilaan omaisten ja läheisten tukeminen 3 ov
– Saattohoitajan ammatillinen kehittyminen 2 ov

Välitehtäviä työstettiin kontaktipäivien välisenä aikana joko yksin tai pienryhmissä. Opetusmenetelminä käytetään monipuolisesti asiantuntijaluentoja sekä saattohoidossa vapaaehtoisina työskenteleviä kokemusasiantuntijoita, pienryhmätyöskentelyä ja vuorovaikutusharjoituksia sekä ryhmä- ja yksilötehtäviä, videomateriaalia ja alan uusimpia tutkimuksia, artikkeleita, julkaisuja ja kirjallisuutta.

Pohdintaa: kokemukset aikuisopiskelijoiden kohdalla ovat osoittaneet toimivaksi sellaisen toteutusmallin, jossa on säännöllisin noin kuukauden välein yksi kontaktipäivä ja sitten etäopintoina välitehtävien muodossa itsenäistä opiskelua. Myös verkkokeskustelut ovat osoittautuneet hyväksi tavaksi ryhmän kesken reflektoida, pohtia ja jakaa kokemuksia ja ajatuksia teemoihin liittyen. Näin opiskelijoiden on mahdollista syventää ja laajentaa aiheeseen liittyviä näkökulmia sekä omaa oppimistaan.

Saattohoito on laaja-alaista; kuolevan potilaan hoidossa on monia eri tekijöitä ja toimijoita, joiden tulisi työskennellä yhdessä hyvän kuoleman periaatteita kunnioittaen. Tämä on se osaaminen ja viesti, jota haluamme välittää myös omassa koulutuksessamme käytännön työn tekijöille.