Pää pilviin, jalat maahan ja ajatus teräväksi

Itsensä kehittäminen ja trimmaaminen huippukuntoon on tämän hetken ismeistä voimakkaimpia. Uuden vuoden alussa ryntäämme kuntosaleille, aloitamme laihdutuskuurit ja teemme joukon lupauksia paremmista elintavoista. Työpaikoilla tehostamisen ilmapiirissä koetamme juosta kovempaa, tehdä enemmän ja joustaa kaikesta vastoin parempaa tietoamme. Haluamme uskoa lujasti, että näin toimimalla turvaamme omaa tulevaisuuttamme. Väsymme, syyttelemme itseämme ja toisiamme, eikä valoa näytä löytyvän tunnelin päästä. Uskaltaisimmeko tehdä toisin?

Erilaiset elämäntaito-oppaat tarjoavat ratkaisuksi myönteistä ajattelua, keskittymistä yhteen asiaan kerrallaan sekä kirjoittajasta riippuen joko työ- ja vapaa-ajan erottamista toisistaan tai niiden yhdistämistä yrittäjyyden ilosanomaan. Kaikesta on varmasti apua arjen jaksamiseen ja hallintaan, mutta itse peräänkuuluttaisin myös ajattelurutiiniemme päivittämistä. Siihenkin on olemassa erilaisia työkaluja.

Käsi sydämelle. Koska olet viimeksi suunnitellut omaa työuraasi ajatuksella, että olet oman elämäsi toimitusjohtaja? Mietitkö, mitkä ura-askeleet vievät sinut unelmiesi työtehtäviin? Koska viimeksi päivitit unelmasi? Veikkaan, että useimmat meistä käyvät töissä päivittäin, koska meidän täytyy tehdä niin elääksemme. Bonusta on, jos työ on mielekästä ja työyhteisö kannustava. Työpaikkaa vaihdetaan, kun on pakko tai headhunter keksii olemassaolomme onnekkaan sattuman kautta.

En usko, että työyhteisön vaihtaminen sinänsä tekee välttämättä onnelliseksi. Enkä liioin usko, että tuleen kannattaa jäädä makaamaan. Tilanteet ovat yksilöllisiä, joten ratkaisujenkin pitäisi olla vastaavanlaisia. Oman urapolun ja työnkuvan kehittämiseen on tarjolla paljon konkreettisia työkaluja, jotka pistävät meidät ajattelemaan syvällisemmin, mitä itse haluamme tehdä.

Kävin omassa väitöskirjatyössäni laajasti lävitse viestinnän ammattilaisten uraan ja työhön liittyviä tarkastelutapoja, ammattirooleja ja näkökulmia omaan osaamiseen. Niiden tarkastelun lisäksi tarvitaan työkaluja, joiden avulla pystymme osoittaa oman arvomme organisaatiolle ja erilaisten sidosryhmien edustajille. Taustalta löytyy usein suuria kysymyksiä oman osaamisen määrästä ja laadusta sekä itsetunnosta ja vakuuttavuudesta. Joskus on myös kyse havahtumisesta erilaisten vaihtoehtojen olemassaoloon ja järjestelmällisestä suunnitelmien toteuttamisesta.

Työuraan liittyvät kysymykset eivät tässä nykyisessä ulkoistusten, pätkätöiden ja freelancereiden maailmassa ole enää uratykkien omaa leikkikenttää, vaan totisinta totta meille kaikille. Kukaan ei ole liian nuori ja kokematon tai vanha ja kokenut, kun ammateista tulee yhä monialaisempia ja kun ne kuuluisat eläkeiän korotukset on toteutettava. Siksi kannattaa kysyä itseltänsä aika ajoin, onko minulla tarvittavat työkalut oman työni ja työurani kehittämiseen.

Pää kannattaa pitää pilvissä, jotta osaamme unelmoida ja asettaa tavoitteita itsellemme.
Jalat kannattaa pitää maassa, jotta osaamme realistisesti arvioida tilannettamme.
Ja ajatus kannattaa terävöittää, jotta osaamme tehdä päätöksiä itse ja ottaa ohjat omiin käsiimme. Me emme voi aina hallita asioita, mutta voimme omalla toiminnallamme vaikuttaa niihin ja tuleviin mahdollisuuksiimme. Se mihin aikamme käytämme, mitä työtä teemme ja miten, on iso osa elämäämme. Uudistumisen aika on tullut.

web_L0A9115 (kopio)-1

Kirjoittaja: Hanna Salminen

Kirjoittaja on tuoreessa väitöskirjassaan paneutunut viestinnän johtamiseen ja siihen, millaista osaamista viestinnän ammattilainen tarvitsee 2010-luvulta eteenpäin. Hän on valmentaja ja coach, joka vetää Palmenian uutuuden ”Kehity viestinnän ammattilaisena” -kurssin syksyllä 2015.

Lue lisää Kehity viestinnän ammattilaisena -koulutuksesta ja ilmoittaudu mukaan >>>