Koekäyttö 9.3.2018 asti: Cold War Eastern Europe, Module I: 1953-1960

Cold War Eastern Europe, Module I:1953-1960 sisältää yli 6000 Ison-Britannian hallituksen tiedustelupalvelun ja ulkopolitiikan asiakirjaa vuosilta 1953-1960.

Asiakirjat käsittelevät rautaesiripun takaista elämää ja maidenvälisiä suhteita Neuvostoliiton, Itä-Saksan, Puolan, Unkarin, Tsekkoslovakian, Jugoslavian, Bulgarian ja Albanian kanssa. Alkuperäislähteet sisältävät materiaalia niin politiikasta, taloudesta, kulttuurista (myös populaarikulttuurista) kuin toisinajattelijoista. Asiakirjat ovat ainutlaatuisen laaja englanninkielinen aineisto Stalinin jälkeisen Itä-Europan historiasta.

Huom: Koekäyttö ei mahdollista rekisteröitymistä (My Archive) tai Document and Citation Download toiminnon käyttöä tietokannassa. Asiakirjat on selailtavissa kuvina.

Tietokannan löydät myös Helkan kautta.

Palaute: e-library[at]helsinki.fi

Tutkimusdatan tallennusklinikka kiinnosti tutkijoita

Helsingin yliopiston Datatuki on aloittanut teemalliset datanhallinnan klinikat, joista ensimmäinen pidettiin jo ennen joulua Viikin infokeskuksessa. Klinikan teemana oli ytimekkäästi tutkimusdatan tallennus ja se oli suunnattu erityisesti Viikin ja Kumpulan tieteenalojen tutkijoille.

Tapahtumassa kirjaston ja tietotekniikkaosaston asiantuntijat esittelivät datan pitkäaikaissäilytykseen ja avaamiseen soveltuvia arkistopalveluita, sekä avasivat lähemmin Helsingin yliopiston tarjoamia datan tallennus- ja säilytysratkaisuja.

Tutkijoilla oli mahdollisuus esittää sekä ennakkoon että tapahtuman aikana omia dataan liittyviä kysymyksiään. Aktiivinen osallistuminen ja keskustelu osoittivat, että datan tallennukseen liittyvät asiat kiinnostavat tällä hetkellä. Jatkossa datanhallintaan tai  -tallennukseen  liittyviä teemaklinikoita onkin tarkoitus järjestää myös muilla kampuksilla.

Helsingin yliopiston henkilökunta voi tutustua tapahtuman esityksiin Flammassa.

Koekäyttö: Statista 9.2. asti

Statista laaja tilastotietokantaportaali, joka sisältää yli 1,5 miljoonaa tilastoa 80 000 :sta aiheesta ja yli 22 500:sta lähteestä on Helsingin yliopiston käytössä 9.2. asti. Palvelu tarjoaa mm. teollisuusraportteja ja maakohtaisia raportteja.

Aihealueina mm. kulutus, teknologia, turismi, mainonta ja media.

Palautetta Statistasta voit lähettää: e-library@helsinki.fi

 

Tukea tiedonhankintaan

Opinnäytteesi kaipaa vielä lisää lähteitä? Pitikö sinun ottaa viitteidenhallintaohjelma käyttöön, mutta et osaakaan? E-kirja ei avaudukaan laitteellasi? Tule treenaamaan tiedonhankintaa kirjaston kevätlukukauden koulutuksiin! Voit esimerkiksi käväistä maanantai-iltapäivän työpajassa tai opiskella tiedonhankintaa verkossa sinulle sopivana ajankohtana.

Katsele kevään koulutustietoja kirjaston verkkosivuilla tai hae weboodista suoraan koodilla. Koulutuksia järjestetään neljällä kampuksella. Kaikki koulutukset ovat maksuttomia Helsingin yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Koulutukset ovat jalkautuneet nyt myös someen! Voit ilmaista kiinnostuksesi tiedonhankinnan opiskeluun jakamalla kirjaston luoman tapahtuman Facebookissa tai käymällä keskustelua somessa aihetunnisteella #LearnWithHULib.

Tiedonhankinnan työpaja

Tiedonhankinnan työpajat pyörähtävät taas tuttuun tapaan käyntiin 8. tammikuuta alkaen. Työpaja on helppo matalan kynnyksen vaihtoehto, jos kaipaat  lisäapua tiedonhakuusi. Työpajaan ei ole ennakkoilmoittautumista – riittää, että tulet vain paikalle ja esität kysymyksesi. Voit tuoda oman laitteen mukanasi.

Aika: Maanantaisin klo 15-17, 8.1-11.6.2018
Paikka: Kaisa-talo, 5. krs., atk-luokka 5057.

Löydät työpajan myös Facebookista!

Esimerkkejä kevään koulutuksista  

Opiskelijat ilmoittautuvat koulutuksiin weboodissa ja muut verkkolomakkeella.

Tiedonhankinta: humanistiset ja yhteiskuntatieteet

Weboodi 99910.

Facebook-tapahtuma. 

RefWorks-viitteidenhallinta

Weboodi 98510.

Facebook-tapahtuma.

Tiedonhankinta: bio- ja luonnontieteet

Weboodi 98511. Facebook-tapahtuma.

Lääketieteen tiedonhankinnan kursseja Meilahdessa

Löydät Terkon kursseja myös Facebookista. 

Systemaattinen tiedonhaku 98701

Cinahl & Medic 98702

Scopus ja Web of Science 98705

OVID Medline 98703

PubMed 98704

Bio- ja luonnontieteiden jatko-opiskelijoiden kurssi Viikissä

Information Management for Doctoral Candidates: Life and Natural Sciences. Englanninkielinen kurssi. Weboodi 984011 (vain jatko-opiskelijoille). Facebook-tapahtuma.

 

Tutkielmantekijöille tiedonhankinnan verkkokursseja

Kirjaston verkkokursseilla voit opiskella tiedonhankinnan asioita itsenäisesti ajasta ja paikasta riippumatta. Suomenkielinen kurssi on suunnattu kandivaiheen opiskelijoille ja englanninkielinen maisterivaiheen opiskelijoille. Verkkokurssit soveltuvat myös mainiosti itseopiskelumateriaaleiksi tutkielman tai opinnäytteen kirjoittamisen kursseille.

Tutkielman tekijän tiedonhankinta

Information Seeking and Management for Thesis Writers

Verkkokurssien sisältöihin voi tutustua kuka tahansa. Harjoitustehtävien tekeminen edellyttää kirjautumisen. Voit kirjautua joko Helsingin yliopiston tai muun suomalaisen korkeakoulun käyttäjätunnuksilla Haka-kirjautumisen avulla tai luoda palveluun kokonaan erilliset tunnukset. Katso ohje Haka-kirjautumiseen tai erillisten tunnusten luomiseen.

Lue lisää verkkokursseista aikaisemmasta blogikirjoituksesta.

ORCID, julkaisutiedot ja tieteenalat: TUHAT-klinikat 9.1. alkaen

Tammikuussa kirjasto tarjoaa tietoa ja tukea julkaisujen, tieteenalan ja ORCID- tutkijatunnisteen lisäämiseksi TUHAT-tutkimustietojärjestelmään.

Tuhat-klinikoita järjestetään kaikkilla kampuksilla seuraavasti:

Kaisa-talo

9.1. klo 10-12 atk-luokka 5057
25.1. klo 14-16 atk-luokka 5057

Kumpula

15.1. klo 13-15 kirjaston tilassa G108b

Meilahti

15.1. klo 14-16 kirjaston pc-luokka

Viikki

19.1. klo 10-12 atk-luokka 170, Infotalo 1.krs

Tervetuloa! Ei ennakkoilmoittautumista, voit poiketa paikalle pidemmäksi tai lyhyemmäksi aikaa.

Kirjaston hinnasto uudistui

Helsingin yliopiston kirjaston hinnasto uudistui vuoden vaihteessa.

Muutoksia aiempaan hinnastossa on erityisesti aineiston välitykseen liittyvissä palveluissa. Helsingin yliopiston sekä HYKS:n yksiköille ja henkilöstölle sekä Helsingin yliopiston tiloissa toimiville apurahatutkijoille aineiston välitys Helsingin yliopiston kirjaston kokoelmista on edelleen maksutonta (ks. HUPS-palvelu). Muista kirjastoista ja muille asiakasryhmille aineiston välitys on maksullista.

Uusi hinnasto löytyy kokonaisuudessaan kirjaston verkkosivuilta, ja sen saa pyynnöstä myös mistä tahansa kirjaston asiakaspalvelupisteestä.

Verkkarin artikkelit löytyvät nyt Heldasta

Helsingin yliopiston kirjaston Verkkari-verkkolehteä julkaistiin vuosina 2000-2015. Verkkolehti oli suunnattu kaikille kirjaston toiminnasta ja palveluista kiinnostuneille, ja lukijoina olivat Helsingin yliopiston tiedeyhteisön ohella erityisesti kirjastoammattilaiset muualla Suomessa.

Nykyisin kirjaston pidemmätkin kirjaston toiminnasta kertovat artikkelit löytyvät tästä HULib News -uutisblogista.

Verkkarin artikkelit muodostavat kiinnostavan ja monipuolisen aineistokokonaisuuden, johon tutustumalla voi hahmotella Helsingin yliopiston kirjaston ja sitä edeltäneiden kirjastojen lähihistoriaa – ja samalla yliopiston kirjastolaitoksen suuria rakenteellisia muutoksia 2000-luvun aikana. HY:n digitaalisesta arkistossa HELDA:ssa on Verkkari-artikkeleiden kattava kokoelma, joka sisältää yhteensä 1774 artikkelia kuvailutietoineen. Nimettyjä kirjoittajia artikkeleilla on yhteensä 335.

Heldassa artikkeleiden sisältämä tieto on helposti haettavissa, sillä jokainen artikkeli on kuvailtu asiasanoilla. Artikkeleiden sisältöä voi hakea myös esimerkiksi tekijän, kohdehenkilön tai konferenssin nimellä.
Continue reading “Verkkarin artikkelit löytyvät nyt Heldasta”

Clinical Citations – tutkimuksen ja julkaisujen kliinisen vaikuttavuuden uusi indikaattori!

PlumX-altmetriikkatietokannasta on nyt mahdollista löytää kliinisestä vaikuttavuudesta kertovat Clinical Citations -luvut. Clinical Citations kertoo onko julkaisua käytetty mm. DynaMed Plus -point-of-care-tietokannassa. DynaMed Plus kertoo tiiviisti ja helposti vastaukset kysymyksiin, joita kohdataan päivittäisessä kliinisessä työssä. Sen sisällöstä vastaa huippuluokan kansainvälinen lääkäritiimi, joka kokoaa aiheesta näyttöön perustuvan tiedon ja tarjoaa siitä objektiivisen analyysin.

Toisena lähteenä on NICE Guidelines: The National Institute for Health and Care Excellence (NICE) provides national guidance and advice to improve health and social care.

Ja uutena lisäyksenä löytyvät myös PubMed Guidelines PubMed tietokannasta.

Katso täältä Meilahden AMCHelsinki -kampuksen Clinical Citations -luvut!

PlumX on altmetriikatietokanta, jonka avulla voidaan tarkastella kampuksen julkaisujen saamaa huomiota mm. sosiaalisessa mediassa. Clinical Citations tuo tähän ainutlaatuisen lisän: mitkä artikkelit ovat olleet vaikuttamassa uudistuviin hoitokäytäntöihin.

Valitse ensin Filter ja sitten Select Metrics -> Citations -> Clinical Citations (kts. kuva alla).

AMCHelsinki @ PlumX: https://plu.mx/helsinki/g/med