Aktivoi oma ORCID-tutkijatunnisteesi – katso ohjeet!

Suurella osalla AMCH-kampuksen (#amchelsinki) tutkijoista on jo ORCID-tunniste, sillä monet kustantajat ja rahoittajat pyytävät ja vaativat sitä jo nykyisin.

Useilla ORCID-tunniste on kuitenkin vielä aktivoimatta eli esimerkiksi julkaisuluettelot ovat tyhjiä tai vajaita. Nyt Tuhat-tutkimustietojärjestelmään on saatu uusi mahdollisuus synkronisoida Tuhat ja ORCID keskenään. Siten Tuhatiin tallennetut julkaisutiedot siirtyvät automaattisesti ORCIDiin, jolloin myös ORCID-profiili näyttää paremmalta ja ammattimaisemmalta.

Terkko ei kuitenkaan pysty tekemään tätä synkronisointia tutkijan puolesta, vaan kaikkien on itse käytävä se tekemässä. Kyse on muutamasta klikkauksesta, joten siihen uhrattu aika tulee tulevaisuudessa moninkertaisena takaisin. Tuhatiin kirjaudut yliopiston tunnuksella ja lisäksi tarvitset ORCID-tunnuksesi, joten jos salasana sinne on kateissa, niin pyydä ensin se ORCID-sivuston kautta.

Jos sinulla ei ole ORCID-tunnistetta tallennettuna Tuhatiin, niin silloin luo sellainen ensin ORCID-sivustolla. Jos ORCID-tunniste jo näkyy Tuhat-profiilissasi, niin pelkkä synkronisoinnin salliminen riittää.

Ohjeet: http://libraryguides.helsinki.fi/tuhat/fi/tallennus#tieteenala_ORCID

Tuhat: https://tuhat.helsinki.fi/

ORCID: https://orcid.org/signin

Reset password: https://orcid.org/reset-password

 

ORCID sopii jokaisen tutkijan työvälineeksi, sillä tutkijatunnisteen myötä moni julkaisutietoihin liittyvä asia helpottuu. ORCID-tunniste käy palvelusta toiseen, ja se erottaa toisistaan samanimiset henkilöt. Tunniste ratkaisee myös nimen tai yliopiston vaihdon yhteydessä esiintyvät tekijätietoihin liittyvät ongelmat yhdistäessään tekijän kontribuutiot yhden yksilöivän numerotunnisteen avulla.

Jatkossa tutkimusjulkaisusi, kirjasi, artikkelisi, blogisi tai videosi pysyvät siis ominasi eivätkä sekoitu toiseen tekijän tuotoksiin. ORCID-tunnisteen käyttö takaa automaattisesti tietojesi ja meriittiesi yhdistymisen eri lähteistä oikeaan henkilöön.

 ORCID-tutkijatunniste mahdollistaa tiedonsiirron nopeutumisen eri tietokantojen välillä, jolloin myös julkaisutietojesi hallinta ja validointi pidemmän päälle helpottuu.

 ORCID on voittoa tavoittelematon Yhdysvaltoihin rekisteröity säätiö, jota ylläpitää jäsenorganisaatiot. Suomessa konsortioon kuuluvat Helsingin yliopiston lisäksi mm. HYKS, Jyväskylän ja Turun yliopistot sekä CSC. Maailmanlaajuisesti ORCID-tunniste on käytössä jo yli 3 miljoonalla tutkijalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*