Kumpula kukoistaa

Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa 17.6.2010

On keskipäivä, viileän jakson jälkeen on taas vihdoin sininen taivas, kuuma auringonpaiste ja taivaalla muutama valkoinen pilvenhattara. Suomen kasvien osastolla säksättävät sadettimet.

Ollaan jo pitkällä kesässä: ussurinpäärynässä on pienet raakileet ja japaninlehtikuusessa (Larix kaempferi), sievät vihreät kävyt. Puita ja pensaita on vielä kukassakin: amerikanpihlaja (Sorbus americana) kukkii, samoin kookas lännenpagodikanukka (Cornus alternifolia), lännenpensaskanukka (Cornus alba subsp. stolonifera) ja koivuangervo (Spiraea betulifolia var. betulifolia). Mispelissä (Mespilus germanica) on vielä muutama kukka.


Japaninlehtikuusen hurmaavat kävyt

Kiinanvaahteran, (Acer ukurunduense), pienet kukat ovat pystyissä, harsuissa tähkissä. Japaninalppiruusun, (Rhododendron brachycarpum), valkoisissa kukissa on hento vaaleanpunaisen häivähdys; puistoalppiruusun, (Rhododendron catawbiense) kukat ovat vaaleanvioletit. Ilex geniculata-orjanlaakerissa on nuput.


Kiinanvaahtera on aika lailla erinäköinen kuin kotoinen vaahteramme

Nupulla on myös japaninkesäkamelia (Stewartia pseudocamellia). Pienen Symplocos coreana -pensaan valkoisissa kukissa on viehättävät, pitkät heteet. On myös syreenien ja ruusujen aika. Silkkiperhostoukkien ravintokasvi, valkomulperi (Morus alba), on täpötäynnä emikukkia (vai hedelmänalkuja…?).


Kauniisti kukkiva Symplocos coreana -pensas

Monivuotiset ruohovartiskasvit ovat kukkivina väriläikkinä vihreässä maisemassa: Euroopan niittykasvialueella kukkii varpuväriherne (Genista sagittalis) ja keltamaksaruoho (Sedum acre) keltaisena, konnantatari (Bistorta officinalis) vaaleanpunaisena, lehtorikko (Saxifraga rotundifolia) valkoisena, keto-ohdake (Cirsium acaule) violettina, puna-ailakki (Silene dioica) ja mäkitervakko (Viscaria vulgaris) punaisena ja oranssikeltano (Pilosella aurantiaca) oranssina.

Kasvimaantieteellisestä puutarhasta löytyy myös kalpeanviolettina kukkiva lehtoängelmä (Thalictrum aquilegiifolium) ja violetinpunainen kurjenpolvi (Geranium sanguineum). Käärmeenpistonyrtti (Vincetoxicum hirundinaria) kukkii valkoisena.

Luzula luzuloides subsp. rubella -valkopiippo edustaa heinien kauneutta. Merikeltamaite (Lotus corniculatus var. maritimus) ja aasianrevonpapu (Thermopsis lupinoides) ovat keltakukkaisia. Isopukinjuuri (Pimpinella major) on täynnä tuoksuvia, vaaleanpunaisia ja valkoisia sarjakukintoja. Kukkijoiden aatelia ovat kiinanpioni (Paeonia lactiflora) ja Lilium dauricum -lilja.

On myös iiristen ja päivänliljojen aika. Mätäskurjenmiekan (Iris graminea) kukat ovat violetit, siperiankurjenmiekan (Iris sibirica) siniset. Läntisen Pohjois-Amerikan puiden siimeksestä löytyy Iris tenax, sen kukat ovat hennon punalilat.

Ja lisää kukkijoita on hyötykasvimailla. Puutarhan kukissa häärivät kimalaiset, mehiläiset ja kukkakärpäset. Talouspihan laidassa on kaksi Saarijärveltä kesäkuun alussa saatua mehiläispesää. Niiden lentoaukolla käy aurinkoisena päivänä kova kuhina!


Hyötykasvimaan rakennus jatkuu tänä kesänä


Mehiläispesässä käy hyörinä. Samalla ahkerat otukset pölyttävät puutarhan monet kasvit


Helteisenä kesäpäivänä voi kuunnella Kumpulan puutarhan luonnonpuron virkistävää solinaa


Kartanon laajat nurmet kutsuvat piknikille…

Puutarha ja kahvila on auki joka päivä, myös juhannuksena. Tervetuloa Kumpulaan, kesästä ja kasveista nauttimaan tai vaikkapa juhannuspiknikille!

Teksti ja kuvat: Paula Havas-Matilainen

Comments are closed.