Klusterisolmuja ja päivityssuunnitelmia

Uusia klusterisolmuja tuotantokäytössä

Sain tämän viikon aikana tuotantoon Mappi-klusteriin ostetut uudet klusterisolmut. Käyttöjärjestelmänä on Centos 5.1, joka näyttäisi toimivan oikein nätisti osana Centos 5.0 -klusteria. Siirsin tiedekunta.mappi-palvelut uusille solmuille ja ajattelin katsoa, miltä näyttää—jos kuormitus pysyy tarpeeksi matalana, voisin siirtää niille myös posti.mappi-palvelut ja saada näin eriytetyksi frontendejä ajavat solmut backendejä ajavista solmuista.

Tiedekunta.mapit näyttävät muuten edelleen aiheuttavan noin puolet IMAP-liikenteestä. Uusilla klusterisolmuilla ei kuitenkaan näytä olevan mitään vaikeuksia selviytyä tästä, mikä on rohkaisevaa, kun tarkoitus olisi siirtää myös posti.mapit näille solmuille. Näin joulunalusviikolla liikenne tosin lie huomattavastikin normaalia vähäisempää—toisaalta, jos niikseen tulee, voitaisiin yksi nykyisistä backend-solmuista muuttaa frontend-solmuksi ja jakaa backend-palvelut tasan jäljellejäävien backend-solmujen kesken.

Päivitystestausta

Olen testannut testiklusterissa Centos 5.0 -versioisten solmujen päivitystä Centos 5.1:een. Hyvin sujuu: palvelut pois solmulta, klusterisoftat alas, päivitys, reboot, kuituajurin uudelleenkääntäminen ja initrd:n uudelleenmuodostus, reboot, klusterisoftat ylös, palvelut takaisin. Toimii.

Samoin olen testannut testiklusterissa Cyrus 2.3.8:n päivittämistä Cyrus 2.3.11:een. Hyvin näyttäisi toimivan sekin, samalla periaatteella eli palvelut pois tieltä, päivitys, palvelut takaisin. Ainoa asia, missä saa olla tarkkana, on se, että varsinainen backend-palvelu ja sitä vastaava replika ovat kaiken aikaa samaa versiota: jos yrittää replikoida 2.3.11-versiosta 2.3.8-versioon tai toisinpäin, syntyy hankaluuksia.

Testauksista rohkaistuneena aion päivittää koko tuotantoklusterin Centos 5.1:een ja Cyrus 2.3.11:een, kunhan ehdin lomalta takaisin. Tästä aiheutuvasta katkosta (2.1.) on tiedotettu normaaleja kanavia pitkin (noteksessa, uutisryhmässä, sähköpostilistalla, alman katkoilmoituksissa ja yhteispostilaatikossa).