Vuoden 2017 viimeinen vierailu

Teksti ja kuvat: Jenni Räsänen

Torstaina 14.12. Matikkaluokka Summamutikassa järjestettiin vuoden 2017 viimeinen vierailu, kun Riihikallion koulun 9. luokkalaiset, valinnaisen matematiikan kurssilaiset saapuivat vierailulle. Vierailun ohjelmassa oli matematiikan yliopisto-opiskelun ja tutkimuksen esittelyä, salauslaite Enigmaan tutustumista sekä kisailua Amazing Race of Math -suunnistuksen merkeissä.

Sanat olivat täyttä siansaksaa ennen kuin ne käännettiin takaisin suomenkielelle Enigman avulla.

Ryhmä oli jo aiemmin tutustunut erilaisiin salausmenetelmiin, mutta Enigma oli vielä monelle täysin uusi tuttavuus. Laitteen toiminta tuli kuitenkin nopeasti tutuksi ja salattujen sanojen ratkominen sujui sukkelasti.

Vierailun lopuksi laitettiin vielä aivot koville matikkasuunnistuksessa, jossa ratkottiin monenlaisia pulmatehtäviä. Suunnistusaikaa oli n. 40 minuuttia, jossa piti ehtiä ratkaista kymmenen pulmaa loikkivista sammakoista kataminoon.

Matikkasuunnistuksessa pohdittiin mm. Hanoin torni -pulmaa.

Vierailulla mukana oli myös TET-harjoittelija Ilmari, joka kommentoi vierailua seuraavasti: ”Enigma sekä matematiikan tutkimuksen ja opiskelun esittely olivat tosi kiinnostavia. Suunnistuksen ohjeistusta voisi vielä selkeyttää.”

Vuoden 2017 aikana Matikkaluokka Summamutikassa vieraili 30 ryhmää ja yhteensä yli 1300 oppilasta. Kiitos kaikille vierailijoille kuluneesta vuodesta ja tervetuloa taas ensi vuonna uudelleen!

Seikkailu Joulumaassa

Teksti ja kuvat: Jenni Räsänen

Tiistaina 12.12. lumen peittämään Kumpulaan saapui 3.-luokkalaisia Kulosaaren ala-asteen koulusta. Lähestyvän joulun kunniaksi matikkaluokka Summamutikka muuntui Joulumaan näyttämöksi, jossa matikkaluokan suosituimpia tehtäviä tehtiin jouluteeman puitteissa.

Vierailu alkoi salakirjoitusten selvittämisellä Caesarin kiekon avulla. Joulumaahan oli nimittäin saapunut kasa lahjatoiveita, mutta joidenkin kirjeiden lähettäjien nimet oli kirjoitettu salakirjoituksella. Oppilaat auttoivat selvittämään, kenelle lahjatoiveet kuuluivat.

Joulupukki oli saanut paljon kirjeitä, mutta kenelle lahjatoiveet kuuluivat?

Seuraavaksi siirryttiin puuverstaalle, jossa tonttuja ihmetytti Villen lahjatoive. Villen toive kuului: ”Toivoisin sellaisia puupalikoita, jotka muodostuvat viidestä ruudusta, ja joissa ruudut koskettavat toisiaan vähintään yhdeltä sivulta. Palojen tulee olla erilaisia.” Oppilaat auttoivat selvittämään, kuinka monta erilaista palikkaa tonttujen tulee rakentaa sekä kokeilivat paloilla ratkaistavia pulmatehtäviä (pentamino).

Lopuksi päästiin auttamaan vielä itse Joulupukkia, joka toivoi apua mahdollisimman tilavan lahjakontin suunnittelussa. Oppilaat rakensivat Tilavuushaaste-tehtävässä tilavia rakennelmia, joista kaikista tilavin luvattiin lähettää joulupukille kontin malliksi.

Tilavuushaasteen parissa autettiin Joulupukkia etsimään tarpeeksi tilavaa lahjakonttia.

Aika Joulumaassa kului kuin siivillä ja 1,5 tunnin vierailu oli nopeasti ohi. Luokan matka jatkui kuitenkin vielä Linkki-luokkaan, jossa oli luvassa pelien ohjelmointia sekä kisailua vaahtokarkkihaasteen parissa.

Luovin opiskelijat pulmien parissa

Teksti: Suvi-Maria Hautala ja Anni Jyrinsalo
Kuvat: Suvi-Maria Hautala

Torstaina 23.11. saimme Summamutikka-luokkaan vieraaksi kahdeksan ammattiopisto Luovin opiskelijaa. Vierailun aluksi tutustuttiin pentaminohin ja ensimmäinen tehtävä oli keksiä kaikki mahdolliset Pentamino-palat. Yhteistyöllä kaikki 12 palaa keksittiin melko nopeasti, ja taisi joku keksiä ne ihan yksinkin. Tämän jälkeen pentaminoilla muodostettiin torni ja kaksi eri kokoista suorakulmiota. Kaikki ehtivät myös ainakin hetken miettiä kaikkien palojen saamista yhteen isoon suorakulmioon.

Pentaminoja piirrettiin suoraan Summamutikka-luokan pöytiin.

Pentaminojen jälkeen siirryttiin työpistetyöskentelyyn. Työpisteillä tehtävinä olivat Hanoin torni, Loikkivat sammakot, Pilvenpiirtäjät ja Rosvot ja poliisit. Hanoin torni ja Loikkivat sammakot olivat samalla työpisteellä ja kummatkin osoittautuivat hyvin helpoksi. Toisena pisteenä oli Pilvenpiirtäjät, jossa erikorkuiset rakennukset tuli sijoittaa pohjalle annettujen ohjeiden mukaan. Tämä tuotti joillekin ensin hankaluuksia, mutta kaikki saivat nopeasti ideasta kiinni ja kaikki pääsivät tekemään haastaviakin pohjia. Kolmantena pisteenä oli Rosvot ja poliisit, jossa poliisipartiot tuli sijoittaa kylään niin, että jokainen kylän asunto oli turvattu. Kylällä ei kuitenkaan ollut varaa maksaa turhaan palkkaa poliiseille, joten opiskelijoiden tuli pohtia, mikä on pienin lukumäärä poliiseja, joilla kylä pärjää roistojen keskellä. Tehtävä sujui kaikilta hyvin ja kaikki ryhmät taisivat keretä ratkaisemaan jokaisen kylän.

Rosvot ja poliisit-pulmassa kylän suojaamiseen pitää käyttää mahdollisimman vähän poliiseja.

Loppupulmana opiskelijat saivat ratkaistavakseen Pimeät portaat -pulman. Pulmaa pohdittiin ankarasti ja pienellä avustuksella se saatiin ratkeamaan. Jos aikaa olisi ollut enemmän, pulma olisi varmasti ratkennut ilman apuakin.

Kiitos Luovin ryhmälle vierailusta Summamutikka-luokkaan ja oikein hyvää joulun odotusta!

Yhteinäiskoulun 2. luokka pulmien parissa

Teksti: Anni Jyrinsalo, Tommi Mäkeläinen
Kuvat: Anni Jyrinsalo

Yhtenäiskoulun 2. luokka saapui Summamutikka-luokkaan vierailulle keskiviikkona 22.11 heti aamusta kello 8.30. Oppilaat olivat innokkaina heti luokkaan saapumisesta alkaen eikä into ja vauhti loppunut vierailun aikana.

Ohjelmassa oli alkuun pistetyöskentely-pisteiden esittely. Pisteinä olivat Rosvot ja poliisit, peilipeli, Pentamino sekä yhteenlaskubingo. Bingossa oppilaat toimivat pareittain tai kolmen porukassa, ja heittivät vuorollaan kahta noppaa. Noppien silmäluvut laskettiin yhteen ja saatu summa ruksittiin bingo-pohjasta. Voittaja oli se porukasta, joka ensin sai neljän suoran. Osa oppilaista kerkesi pelaamaan parikin bingo-kierrosta. Yhteenlaskut onnistuivat oppilailta leikiten ja pisteellä oli hyvä into päällä koko ajan.

Yhteenlaskubingoa voi pelata kahdestaan tai kolmestaan.

Toinen piste oli rosvot ja poliisit, jossa oppilaiden tehtävänä oli sijoittaa poliisipartioita kylään niin, että jokainen kylän talo on turvattu eikä kylältä kulu liian suuria summia poliisien palkkoihin. Tehtävä tuntui osasta oppilaista haastavalta, mutta piellä johdattelulla ja opastuksella kaikkiin kyliin saatiin sijoitettua oikea lukumäärä poliiseja.

Pentamino-rastilla oppilaan saivat täyttää pelipohjia Pentaminopaloilla ja neljännellä rastilla muodostettiin kuvioita peilin avulla. Kaikki rastit vaikuttivat oppilaille mieleisiltä ja erityisesti yhteenlaskubingossa, jossa oppilaat pelasivat toisiaan vastaan, tuli erittäin kuumottavia tilanteita. Myös peilipeli, joka soveltui myös yksin pelattavaksi, herätti innostusta, kun tarpeeksi palikoita pyöritellessä ne lopulta muodostivat kortissa kysytyn kuvion.

Peilipelissä sinivalkoiset palat piti asettaa peilin eteen niin, että tehtävälapussa oleva kuvio tulee näkyviin.

Päivän lopuksi oppilaat siirtyivät omalle paikalleen viimeistä ohjelmanumeroa varten. Anni johti Pää kii -peliä, joka nimestä huolimatta onnistui sen suurempia oppilaiden rauhoitteluja. Pelissä oppilaiden tulee painaa päänsä kiinni pöytään ja miettiä jotakin lukua. Voittajaksi selviytyy se, joka yksin miettii pienintä lukua. Lukuja aletaan käydä läpi ykkösestä eteenpäin ja aina ne , jotka miettivät kyseistä lukua nostavat päänsä irti pöydästä. Jos samaa lukua oli miettinyt useampi kuin yksi, jatketaan eteenpäin niin kauan, kunnes löytyy joku, joka on miettinyt omaa lukuaan aivan yksin. Yllättävää oli että toisen kierroksen voittaja löytyi niinkin pienen luvun valinnalla kuin 2!

Anni ja Tommi kiittävät yhtenäiskoulun oppilaita ja opettajaa vierailusta ja toivottavat hyvää alkutalven jatkoa!

Matikkasynttärit Summamutikassa

Teksti ja kuvat: Emma Karjalainen

Keskiviikkona 15.11 Summamutikkaluokassa riitti vauhdikasta ohjelmaa aamusta iltaan, sillä aamun vierailun lisäksi luokassa juhlistettiin vielä illalla Aatun 11-vuotissynttäreitä. Luokka oli koristeltu värikkäästi ilmapalloin ja pöytäliinoin. Vieraiden saapuessa he pääsivät heti rakentelemaan hyrriä ja muita muodostelmia magneettisista Geomag- paloista.

Juhlatunnelmaa Summamutikka-luokassa.

Juhlien varsinaisena ohjelmana oli Amazing Race of Math, jonka parissa synttärisankari ja vieraat seikkailivat pienissä ryhmissä Exactumin eri kerroksissa etsien matikkapulmia ratkaistavaksi. Aika riitti kaikille ryhmille hyvin ja kaikki ehtivät pureskellä jokaisen rastin pulman.

Magneettisista paloista syntyi hienoja rakennelmia.

Suunnistuksen jälkeen käytiin läpi tehtävien oikeat vastaukset ja siirryttiin juhlapöydän ääreen laulamaan onnittelulaulu. Sitten päästiinkin jo käsiksi tarjoiluihin. Herkuttelun jälkeen ehti vielä hetken rakennella magneettipaloilla ennen Ubongo-kisaa, jossa pahviset palat piti asetella erilaisiin ruudukkoihin mahdollisimman nopeasti. Asettelu oli välillä helppoa ja välillä haastavaa, mutta vaikeimmatkin pelilaudat ratkesivat viimeistään yhteistyöllä.

Kiitokset osallistujille ja mukavaa loppuvuotta!

Aamun rakentelut kakkosluokkalaisten kanssa

Teksti: Suvi-Maria Hautala ja Matias Kaukolinna   
Kuva: Suvi-Maria Hautala

Saimme keskiviikkona 15.11. vieraaksi Yhtenäiskoulun 2. luokan. Aloitimme vierailun tutustumalla Pentaminoihin. Aluksi oppilaat saivat etsiä pareittain kaikki mahdolliset Pentaminomuodot. Kaikki keksivät lähes 10 erilaista muotoa. Tämän jälkeen oppilaiden tehtävänä oli täyttää pentaminopalojen avulla erilaisia kuviota. Oppilaat tykkäsivät tästä paljon ja kaikilta kuvioiden täyttäminen sujui tosi hyvin.

Sen jälkeen oppilaat saivat rakennella vaahtokarkeista ja hammastikuista mieleisiä kappaleita. Oppilaat kokeilivat myös rakentaa erilaisia Platonin kappaleita. Oppilaiden mielestä rakentelu oli hauskaa ja he keksivätkin todella hienoja omia kappaleita.

 

Pienen pohdinnan jälkeen oppilaat rakensivat kuutioita todella nopeasti.

 

Teollisuusmatikan laboratoriossa

Teksti ja kuvat: Jenni Räsänen

Tiistaina 14.11. saimme vieraita Etu-Töölön lukiosta, kun lukion Tiedetutorit tulivat tutustumaan yliopisto-opiskeluun ja matematiikan huippututkimukseen. Vierailu alkoi tutustumisella matematiikan laitokseen  sekä matematiikan tutkimuksen esittelyllä. Vierailijat kuulivat, miten matemaatikot ovat mukana asteroidien mallintamisessa, bakteerien evoluutiopuiden tutkimuksessa sekä lääketieteellisessä kuvantamisessa.

Teollisuusmatikan labrasta löytyy pienikokoinen röntgenkuvantamislaite.

Lääketieteelliseen kuvantamiseen päästiin tutustumaan tarkemmin teollisuusmatematiikan laboratiovierailulla, jossa professori Samuli Siltanen ja tohtorikoulutettava Alexander Meaney kertoivat tarkemmin tutkimuksistaan. Tutkijat esittelivät mm. Alexanderin gradu-työnään rakentamaa röntgenlaitetta käytännössä. Vierailulla päästiin tutkimaan, millainen yllätys suklaisen pääsiäismunan sisältä löytyy, eli kannattaako pääsiäismunaa avata.

Labravierailulla selvitettiin, mitä suklaamunan sisällä on.

Työpistetyöskentelyä Exactumissa

Teksti: Johanna Helle ja Matias Kaukolinna
Kuvat: Johanna Helle

Torstai-iltapäivänä 9.11 Summamutikka-luokkaan saatiin vieraiksi energisiä ja mukavia kolmasluokkalaisia Uomarinteen koulusta. Ohjelmassa oli seitsemän eri työpistettä/rastia : Hernekauppiaanpulma, Platonin kappaleet, Ubongo, Loikkivat sammakot, Tulitikkupulmat, Hanoin torni ja pentaminot. Aluksi oppilaat jaettiin 3-4 hengen ryhmiin. Kolme rastia oli summamutikka-luokassa ja loput neljä olivat piilotettu käytäville. Oppilailla oli 75 minuuttia aikaa löytää kaikki seitsemän rastia ja tehdä niiden tehtävät mahdollisimman hyvin. Ohjaajat auttoivat tarvittaessa rastien löytämisessä ja tekemisessä.

Kuinka nopeasti saisit viisi tornipalaa siirrettyä vasemmalta oikealle?

Platonin kappaleet -rasti osoittautui monen suosikkirastiksi. Siinä tehtävänä oli rakentaa kuutio ja tetraedri hammastikkujen ja vaahtokarkkien avulla. Hernekauppiaan pulma oli haastava, mutta pienellä avustuksella siitäkin selvittiin. Tikkutehtävä oli niin hyvässä piilossa, että sen löytämiseen piti käydä kysymässä vihjeitä. Käytävillä olevia rasteja tehdessä oppilaat näkivät myös kuinka yliopisto-opiskelijat ahersivat tehtäviensä parissa.

Platonin kappaleiden rakentaminen oli oppilaiden mielestä mukavaa.

Vaikka vierailu olikin vasta iltapäivästä ja koulupäivän päättyminen alkoi lähestyä, suurin osa jaksoi työskennellä ahkerasti loppuun saakka. Mukavaa loppuvuotta ja toivottavasti näemme teidät taas ensi vuonna!

Yatzya murtoluvuilla

Teksti: Suvi-Maria Hautala ja Anne Mattila
Kuvat: Anne Mattila

Tiistaina 7.11. Summamutikka-luokkaan saapui vierailulle Pakilan yläkoulun seitsemäsluokkalaisia. He olivat toivoneet murtolukuja vierailun aiheeksi, joten aloitimme pelaamalla Yatzya murtoluvuilla, jossa kahden nopan heitetyillä luvuilla piti peruslaskutoimitusten avulla saada mahdollisimman suuri tulos. Aluksi säännöt ja pisteiden merkitseminen tuottivat paljon kysymyksiä, mutta niiden selvittyä pelaaminen rupesi sujumaan. Lisäksi murtolukujen kerto- ja jakolaskujen laskusäännöt vaativat pientä mieleenpalautusta. Laskuja ei tarvinnut yrittää laskea päässä, vaan oppilaiden suureksi riemuksi niitä sai laskea suoraan pöytään.

Pentaminopalat eivät mene sekaisin, kun vieruskavereilla on eriväriset palat.

Murtolukujen jälkeen oppilaat pääsivät piirtämään pentaminoja. Osa oppilaista keksikin lähes kaikki erilaiset tavat kuvion muodostamiseen viiden neliön avulla. Pentaminojen itsenäisen pohtimisen jälkeen oppilaiden tehtävänä oli täyttää pentaminopalojen avulla erilaisia kuvioita. Tämä oli oppilaista tosi kivaa ja muutamat eivät olisi malttaneet lopettaa, vaikka vierailu päättyi. Onneksi he jatkaa pohdintoja kotona, sillä tietävät nyt tavan muodostaa kaikki erilaiset palat.

Eduskunnan sivistysvaliokunta yliopistolla

Teksti: Emma Karjalainen
Kuvat: Maija Aksela

Tiistaina 7.11 Kumpulassa vieraili arvovaltaista väkeä eduskunnasta. Eduskunnan sivistysvaliokunta kuuli vierailullaan puheenvuoroja Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kolalta, LUMA-keskus Suomen johtaja Maija Akselalta sekä Helsingin yliopiston LumA-tiedekasvatuskeskuksen varajohtaja Juha Oikkoselta. Vierailun aikana perehdyttiin erityisesti matematiikan tiedekasvatukseen ja kuultiin tiedekasvatuksen ja matematiikan osaamista kartoittavista tutkimuksista.

Teippi riitti hyvin astioiden kasaamiseen.

Vierailun lopuksi tutustuttiin vielä Exactumin kolmannen kerroksen Ratkomoon, joka on matematiikan ja tilastotieteen laitoksen oppimiskäytävä. Lisäksi Summamutikka-luokassa ehdittiin vielä pitämään leikkimielinen kisailu Tilavuushaasteen parissa.  Neljä ryhmää rakensivat vilkkaasti omia astioitaan ja punnituksessa ryhmien kilpailuhenkisyyskin tuli esille. Astioiden punnitukset olivat hyvin tasaväkisiä. Voittajan ja toiseksi tulleen astian välillä oli vain kolmen gramman ero! Toiminnallinen aktiviteetti vierailun päätteeksi sai kaikille hymyn suunpieleen. Tästä oli hyvä jatkaa seuraaviin kokouksiin.

Tilavuushaaste vaatii ryhmätyötä.

Helsingin yliopiston LumA-tiedekasvatuskeskus | Matematiikan ja tilastotieteen laitos