Uusia perinnölliselle mahasyövälle altistavia geenimuutoksia tunnistettu suomalaispotilaista

Viisikymmentä vuotta sitten mahasyöpä oli maamme yleisin syöpätauti, mutta taudin ilmaantuvuus ei enää yllä kymmenen yleisimmän syöpätaudin joukkoon. Mahasyövän vakavaa luonnetta kuvaa kuitenkin se, että kasvain on maassamme miesten viidenneksi ja naisten kuudenneksi yleisin syöpätauteihin liittyvä kuolinsyy. Vaikka mahasyövän ilmaantuvuus on laskenut jyrkästi länsimaissa, on se maailmanlaajuisesti neljänneksi yleisin syöpätauti ja toiseksi yleisin syöpäkuoleman syy.

Mahalaukun syövistä yli 90 % on adenokarsinoomia, jotka voidaan jakaa Pekka Laurénin (1965) luoman luokituksen perusteella rauhasrakenteita muodostavaan intestinaaliseen ja rakenteettomaan diffuusiin tyyppiin. Nämä histologiset tyypit eroavat toisistaan epidemiologian, etiologian ja molekyyligeneettisten muutosten suhteen. Esim. HER-2 monistuma, joka on täsmähoidon kohden rintasyövän lisäksi mahasyövässä, löytyy kymmenen kertaa useammin intestinaalisesta syövästä verrattuna diffuusiin alatyyppiin. Ympäristötekijöillä ja etenkin Helicobakteeri infektiolla on keskeinen rooli mahasyövän synnyssä, mutta muutama prosentti mahasyöpäpotilaista sairastuu perinnöllisen altistuksen takia.

Yksi perinnöllinen mahasyöpä syndrooman syy on solu-solu adheesioproteiini E-kadheriiniä koodaavan geenin CDH1 mutaatio, joka aiheuttaa diffuusia mahasyöpää (hereditary diffuse gastric cancer, HDGC). Tosin vain noin kolmanneksella HDGC potilaista voidaan todeta CDH1 geenin mutaatio. Nyt Pia Vahteristo ryhmineen on tutkinut suomalaisesta HDGC suvusta eksomi sekvensointia hyödyntäen kahden syöpään sairastuneen potilaan geenimuutoksia. Työn tuloksena tunnistettiin kolmessa geenissä altistavia muutoksia (INSR, FBXO24 ja DOT1L), joista etenkin INSR geenin koodaama insuliini reseptoriin kohdistuva mutaatio on mielenkiintoinen, koska sen on havaittu glykolysoivan E-kadheriiniä ja näin säätelevä syöpäsolun invaasiokykyä.

Donner I, Kiviluoto T, Ristimäki A, Aaltonen LA, Vahteristo P. Exome sequencing reveals three novel candidate predisposition genes for diffuse gastric cancer. Fam Cancer. 2015 Jan 10. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 25576241.