Vanhoista ihmisen luista vinkkejä virusepidemiologiasta?

Uudet sekvensointimenetelmät ovat viime vuosina paljastaneet lukuisia uusia ihmisisten mukana kulkevia viruksia. Virusten evoluution ymmärtämisestä voi olla hyötyä kliinisesti merkittävien virusten aiheuttamien epidemioiden seurannassa ja ennakoinnissa. Dna säilyy yleisesti melko hyvin, mutta aiemmin ei ole tiedetty säilyykö virusten DNA ihmisen luujäänteissä.

Mari Toppinen, Klaus Hedman ja kumppanit tutkivat toisen maailmansodan aikaisista mahdollisesti suomalaisten vainajien luunäytteistä parvovirus B19:n dna:ta. Tätä parvovirusta esiintyi hämmästyttävän yleisesti, 45%:ssa näytteistä. Viruksen dna-sekvenssi oli pääasiassa genotyyppiä 2, joka hävisi 1970-luvulla ja kahdessa näytteessä tyyppiä 3. Tyyppiä 3 ei ole aiemmin kuvattu Pohjois-Euroopassa ja mitokondrioiden ja Y-kromosomin tutkimusten perusteella kyseiset vainajat olivatkin todennäköisesti Neuvostoliiton puna-armeijan sotilaita. Luunäytteet soveltuvat siis hyvin dna-virusten tutkimuksiin. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan jatkotutkimuksia.

 

Toppinen M, Perdomo MF, Palo JU, Simmonds P, Lycett SJ, Söderlund-Venermo M, Sajantila A, Hedman K. Bones hold the key to DNA virus history and epidemiology. Sci Rep. 2015 Nov 27;5:17226. doi: 10.1038/srep17226.