Polykystistä munasarjaoireyhtymää sairastavat naiset ovat dyslipidemisiä ja lihovat nopeasti

Yhdessä oululaisten tutkijoiden kanssa Juha Tapanainen tutki polykystistä munasarjaoireyhtymää (PCOS) sairastavia naisia. Heidän tiedetään olevan ylipainoisia, mutta syy-seuraussuhteet eivät ole selvillä. Nyt tutkitussa kohortissa oli 5889 naista, joita on seurattu 14, 31 ja 46 välein, ensimmäisen kerran jo vuonna 1966. Tuonna vuonna heidän joukossaan oli oligo- tai amenorrheaa potevia, joilla oli hirsutismia eli karvoittumista, 125 henkilöä (OAH-potilaat) ja diagnosoituja PCOS-potilaita 181. Heidän painoaan, painon nousun nopeutta ja hyperadrogenismia verrattiin kontrolleihin. Sekä OAH- että PCOS-potilaiden painoindeksi oli korkea. Myös painon nousu oli nopeaa varhaisessa aikuisiässä ja he olivat myös dyslipidemisiä. Tulokset osoittavat, että painon nopea nousu ja nuoren naisen dyslipidemia liittyvät PCOS-oireyhtymän riskiin ja varhainen interventio saattaisi estää taudin kehittymisen tai ainakin siirtää sen kehittymisen myöhemmälle iälle. Painon pitäminen kurissa on hyödyksi monessa ja voisi auttaa tämänkin taudin estossa.

Ollila M.-M., Piltonen T.,Puukka K., Ruokonen A., Järvelin M.-R., Tapanainen J.S., Franks S., and Morin-Papunen L. Weight Gain and Dyslipidemia in Early Adulthood Associate with Polycystic Ovary Syndrome: Prospective Cohort Study. J Clin Endocrinol Metab. 2015 Dec 10:jc20153543.

VIIKON JULKAISU-BLOGIN KIRJOITTAJAT KIITTÄVÄT LUKIJOITAAN BLOGIN SEURAAMISESTA JA TOIVOTTAVAT HYVÄÄ JOULUA SEKÄ ONNELLISTA UUTTA VUOTTA!

Tuumorileikkeet avuksi tehokkaimman syöpähoidon valintaan

Syöpähoidoista on tavoitteena tehdä yhä yksilöllisempiä. Näin siksi, että esimerkiksi solumyrkky, joka yhdellä potilaalla kutistaa syöpäkasvainta, ei välttämättä tuokaan toiselle potilaalle mitään hyötyä, vaan ainostaan sivuvaikutuksia. Toiveena olisi totta kai hoitaa kutakin potilasta mahdollisimman tehokkaasti (ja myös kustannustehokkaasti).

Kuinka sitten hoitopäätöstä tehtäessä voidaan etukäteen tietää, miten kunkin potilaan kasvain tulee reagoimaan? Yksi lupaava lähestymistapa on kasvattaa biopsiassa poistettua tuumorikudosta laboratoriossa, jolloin voidaan testata lääkkeiden tehoa potilaan kehon ulkopuolella. On kuitenkin kriittisen tärkeää, että in vitro tuumorileike on ominaisuuksiltaan mahdollisimman samankaltainen kuin alkuperäinen kasvain.

Davies et al. tutkivat, minkälaisissa laboratorio-olosuhteissa tuumorileikkeet säilyttivät parhaiten rakenteensa ja syöpäspesifiset biomarkkerinsa. Mm. oikeanlainen happipitoisuus oli yksi tärkeä tekijä. Jatkossa tätä kudostason (eikä siis pelkästään solutason) menetelmää voidaan hyödyntää monenlaisissa syöpäbiologian ja farmakologian tutkimuksissa. HY:sta tutkimuksessa mukana olivat Emmy Verschuren, Taija af Hällström ym. FIMMistä.

 

Davies EJ, Dong M, Gutekunst M, Närhi K, van Zoggel HJ, Blom S, Nagaraj A, Metsalu T, Oswald E, Erkens-Schulze S, Delgado San Martin JA, Turkki R, Wedge SR, Af Hällström TM, Schueler J, van Weerden WM, Verschuren EW, Barry ST, van der Kuip H, Hickman JA: Capturing complex tumour biology in vitro: histological and molecular characterisation of precision cut slices. Sci Rep. 2015 Dec 9;5:17187. doi: 10.1038/srep17187.

Abstract