Tieteen TED-puhujan tilastot tanssivat ja yleisö hyrisee

Professori Hans Rosling Karoliinisesta instituutista on hämmästyttävä puhuja. Hän puhuu vaikkapa Ruotsin ja Kenian terveysoloista ja lapsikuolleisuudesta niin, että asialle antautuu melko vastaansanomattomasti. En tiedä, näyttääkö hän tilastoaineistonsa parhaalla mahdollisella tavalla, mutta hänen TED-puheensa maailman terveysolojen kehityksestä vuodelta 2006 on kerännyt yli 5 miljoonaa katsojaa verkossa. Määrä on huikea.

Heti vapun jälkeen järjestettiin Kumpulan tiedekampuksella yliopiston historian ensimmäinen TED-tilaisuus. Multiplying Dimensions -näkökulmalla istuttiin Fysiikan tutkimuslaitoksella liki sadan hengen, pizzan ja hiukan viininkin voimin kuuntelemassa istuntoa, jonka pääpaikka oli Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Genevessä. Tässä TEDxCERN@HIP&University of Helsinki -illassa viihtyivät opiskelijat, tutkijat ja opettajat, jotka tulivat, menivät ja kuuntelivat taas. Ja olihan siinä yhteistä havinaa, kun tiesi, ja näki, että tapahtumassa on samanaikaisesti verkossa läsnä yleisöä liki 30 tutkimuslaitoksesta eri puolilta maailmaa.

Samana toukokuun 3. päivänä osallistuin Tiede ja asiantuntijuus mediayhteiskunnassa -seminaariin Siltavuorenpenkereellä. Tällä mäellä juhlistettiin Helsingin yliopistossa järjestettävän tiedeviestinnän koulutuksen ensimmäistä 10 vuotta. Monipuolisen iltapäivän rehevät tunnit painottuivat lopulta aika pitkälti keskusteluksi siitä, mitä kaikkea tiedeviestintä tänään on.

Yhteiseksi kysymykseksi, ja vähän niin kuin huolen aiheeksi, jäi: miten tutkija ottaa yleisönsä tässä kovasti ja lisää viihteellistyvässä maailmassa?

Palaan vielä Roslingiin. Hän on ihmiskunnan terveystiedon asiantuntija, ja häntä sanotaan datavisionääriksi ja tilastoguruksi. Hän puhuu tulonjaon yhteydestä terveyteen ja koulutukseen myös peräänkuuluttaen kaikille avoimia julkisia tietokantoja verkossa, ja niihin kunnollisia hakutoimintoja ja helppoa käytettävyyttä. Hän puhuu asiaa, mutta tekee sen viihdyttäen, siis niin, että kuulijat nauttivat.

Tekevätkö Rosling ja muut tieteen TED-puhujat jo tiedeviihdettä? Voi olla. On tutkijalla ainakin hyvä väline puheiden pitoon. Käyttäessään Gapminder-palvelua, joka on verkossa toimiva työkalu tilastollisten aikasarjojen tuottamiseen, hän puhuu yleisölle ymmärrettävässä muodossa eli animaatioilla ja grafiikalla.

Kun esimerkiksi toimittajat ehdottavat, että tutkijat laskeutuisivat laboratorioistaan ja olisivat paremmin yleisönsä käytettävissä, miten tutkija vastaa? Olisiko toiveita ja vinkkejä antaa, miten se parhaiten tehdään?

Jälkikirjoitus: TED on voittoa tavoittelematon tapahtumakonsepti, joka levittää hyviksi koettuja ideoita eri aloilta muidenkin käyttöön. Liikkeelle on lähdetty vuonna 1984 yhdistämällä puheenvuoroja teknologiasta, viihteestä ja muotoilusta. Puheista parhaat ovat verkossa, ja tapahtumavideoita on YouTubessa. Tilaisuudet ovat maksuttomia, kestävät tunteja ja puhujat ovat ympäri maailmaa. TEDxHelsinki-tapahtumia on ollut vuodesta 2009, niistä viimeisin oli toukokuun alkupuolella. Osallistujia oli taas satoja.

2 vastausta artikkeliin ”Tieteen TED-puhujan tilastot tanssivat ja yleisö hyrisee

1. Rosling herättää taatusti toimittajien mielenkiinnon!

Kommentointi on suljettu.