Uratarinoita

FT Tiina Raevaara

Taustaa
Kirjoitti ylioppilaaksi 1998 ja aloitti biologian opinnot samana vuonna. Valmistui 3,5 vuodessa maisteriksi vuonna 2001 pääaineenaan perinnöllisyystiede. Hän kirjoittaa kaunokirjallisia teoksia ja tietokirjoja, Suomen kuvalehteen blogia sekä pitää puheita ja esitelmiä.

Miksi lähdit opiskelemaan biologiaa etkä esimerkiksi kirjallisuutta?
– Olen aina ollut kiinnostunut biologiasta. Pyydystimme parhaan ystäväni kanssa lapsena hiiriä ja pidimme niitä lemmikkeinä. Biologian ja kirjallisuuden pääsykokeet olivat niin lähellä toisiaan, että piti valita, kumpaan luen.

Miten päädyit lukemaan juuri perinnöllisyystieteitä?
– Luin aluksi ekologiaa, mutta ensimmäisen vuoden kenttäkurssin jälkeen tajusin että haluan lukea jotain ”suppeampaa”. Ekologiassa tarkastellaan populaatiotasolla asioita ja ymmärsin haluavani opiskella asioita pienemmässä mittakaavassa. Perinnöllisyystiede koskettaa kaikkia biologian aloja, joten valitsin sen.

Oletko aina kirjoittanut?
– En. Luin paljon lapsena ja olin kiinnostunut kirjallisuudesta, mutta en kirjoittanut juuri ennen lukiota. Yliopistossa opiskellessani ehdin kirjoittaa vain vähän. Jatko-opiskelijana kävin Helsingin yliopiston tarjoaman tiedeviestinnän opintokokonaisuuden. Tieteen popularisointi on kiinnostanut minua pitkään.

Miksi vaihdoit tutkijasta kirjailijaksi?
– Ollessani äitiyslomalla vuonna 2003 aloin kirjoittaa novelleja. Toisen äitiysloman jälkeen vuonna 2006 siirryin tutkimusryhmään, jossa tutkimme koirien periytyviä sairauksia, joka oli todella mielenkiintoista. Kirjoittaminen vei kuitenkin koko ajan enemmän aikaa ja intoa. Mietin, että jos en ole tästäkään tutkimusaiheesta yhtä innoissani kuin kirjoittamisesta niin asialle täytyy tehdä jotain. Jäin vapaaksi kirjoittajaksi vuonna 2007.

Onko luonnontieteellisestä tutkinnosta hyötyä kirjailijana?
– On. Olen oppinut lukemaan tieteellistä tekstiä ja ajattelemaan kriittisesti sekä etsimään tietoa oikeista paikoista. Kirjoitan tiedeaiheisia artikkeleita ja ”Tarinoita tieteestä” -blogia Suomen Kuvalehdelle. Näissä tarvitaan tieteellistä näkökulmaa ja osaamista.

Mitä sanoisit nuorelle, joka pähkäilee usean mielenkiinnon kohteen kanssa?
– Valitse itseäsi kiinnostava ala, älä anna odotusten rajoittaa. Eri kiinnostuksen kohteet täydentävät toisiaan, sekä matematiikasta että taiteista voi olla samassa ammatissa hyötyä.

(haastattelijana Maria Pajari, kuva Pasi Kivioja)