Suomesta venäläisille

Mikä yhdistää seuraavia uutisia: suomalainen äitiyspakkaus otettiin käyttöön Massachusettsin osavaltiossa, suomalainen vauhkoontunut hevonen karkasi Venäjän puolelle, eurooppalaiset matkustajat arvioivat Helsinki-Vantaan lentokentän parhaimmaksi, puolet suomalaisista nuorista suhtautuu Suomen tulevaisuuteen positiivisesti? Kaikista näistä asioista pietarilainen uutistoimisto Fontanka.fi kertoi nettisivuillaan venäläisille lukijoilleen viime viikolla.

Lue loppuun

Trump, älymystön rasismi ja kiroilu

Trumpin voitto Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa oli monen sattuman summa, sen sijaan trumpismin näkyvä menestys on osa maailmanlaajuista kehitystä, joka on jatkunut jo pitkään. Populismi ja nationalismi ovat osa tätä ilmiötä, mutta sen varsinainen ydin on käsityksessä, jonka mukaan eliitti on unohtanut ja suorastaan tukahduttanut kansan syvien rivien äänen. Vastareaktio on alkanut jo vuosia sitten ja näkyy meillä muun muassa siinä, mitä televisio näyttää ja miten ihmiset siellä puhuvat.

Lue loppuun

Mihin Suomi tarvitsee innovaatioita?

Eilen pidetyssä seminaarissa keskusteltiin OECD:n Suomen innovaatiopolitiikkaa käsittelevän raportin luonnoksesta. Itsekin pääsin kertomaan omia näkemyksiäni siitä lyhyessä kommenttipuheenvuorossani. Raportin luonnos sisältää valtavan määrän erilaisia konkreettisia toimenpiteitä. On kuitenkin paikallaan pohtia myös isompia kysymyksiä: mihin innovaatioita tarvitaan ja mitkä ovat ne keinot, joiden avulla innovaatioita syntyy.

Lue loppuun

Kommarin siivousohjeet

Ihmettelin pitkään, miksi ihmiset puhuvat innokkaasti kommarin siivousohjeista, kunnes minulle selvisi, että kyseessä on KonMari -metodi, jonka on kehittänyt japanilainen Marie Kondo. Koska vaimoni on sitä mieltä, että siivoaminen ja tavaroiden järjestyksessä pitäminen ei ole vahvimpia puoliani, hän osti minulle synttärilahjaksi metodista kertovan suosikkikirjan KonMari: siivouksen elämänmullistava taika. Metodi tekee käyttäjästään uuden ihmisen, joka ei osta mitään turhaa. Niinpä helpotan lukijan elämää kertomalla, mitä kirjassa sanotaan. Näin kirjahyllysi ei täyty sellaisesta, jota et koskaan enää lue. Kirjan sanoma mahtuu hyvin yhteen blogiin.

Lue loppuun

Trump opettaa – vai opettaako?

Viime aikojen tapahtumat ovat koetelleet demokratiaa, kun on käynyt ilmi, että enemmistö on ”väärässä”. Äänivyöryjä kyseenalaisille johtajille on jo nähty Venäjällä, Turkissa ja Unkarissa, mutta nyt samanlaista näyttää tapahtuvan maassa, jossa media ja vaalit ovat ainakin näennäisen vapaat. Suhtautuminen Donald Trumpin Yhdysvaltoihin on testi myös suomalaisten asenteelle Venäjään ja venäläisiin.

Lue loppuun

Humanistit taas korkealla yliopistorankingissa

Nyt kolmatta kertaa julkaistava US News -ranking antaa samansuuntaisen tuloksen kuin muutkin vastaavat yliopistorankingit. Helsingin yliopisto on sadan joukossa, Aalto 286, viisi muuta suomalaista yliopistoa 500. parhaan joukossa. Myös alakohtaiset paremmuuslistat vahvistavat aikaisempia tuloksia: humanistisella alalla (Arts and Humanities) Helsingin yliopisto on täysin ylivoimainen Suomessa ja kansainvälisesti todella korkealla eli 52. Koska kyseisessä rankingissä on melko laaja kriteeristö, se antaa mahdollisuuden pohtia, millä tavalla olemme hyviä ja missä taas olisi vielä parannettavaa.

Lue loppuun

Helsinki Challenge kannustaa kimppaluovuuteen

Tutkijan päätehtävä on tuottaa tietoa, joka vie tiedettä eteenpäin. Tutkimustulosten ja niihin perustuvan teorianmuodostuksen testikenttänä on tiedeyhteisö, joka kollektiivisen pohdinnan seurauksena päättää, mitkä uudet löydökset ja teoriat ovat tieteellisesti kestäviä ja mitkä harhapolkuja, jotka eivät johda eteenpäin. Tiedeyhteisön yhteisesti tuottama tieto antaa yhteiskunnalle ja elinkeinoelämälle välineitä kehittää toimintaansa. Samalla kansalaiset saavat eväitä uudelleenarvioida omaa maailmakuvaansa. Helsinki Challenge -kilpailun tarkoitus on luoda pikakaistoja, jotka nopeuttavat tutkimustiedon hyödyntämistä.

Lue loppuun

Sammelvuon opit jalkapalloon

Jalkapallo on tuonut suomalaisille oivan keinon vaipua itsesääliin: olemme huonoja ja tulemme aina olemaan. Puhumalla jatkuvasti mahdollisuuksien menettämisestä karsintalohkossa väännämme veistä vuotavassa haavassa ja samalla teemme pelaajista suuria haaveiden pilaajia. Ehkä kannattaisi ottaa oppia siitä, miten Tuomas Sammelvuo vie lentopalloa eteenpäin.

Lue loppuun

Toimintarakenne muuttuu!

Kun rehtorin asettama toimintarakennetyöryhmä antoi loppuraporttinsa, olin kuulevinani sekä helpotuksen että pettymyksen huokauksia. Helpotuksen huokauksen päästäneet ajattelivat, että huh! päästiin pälkähästä, voidaan jatkaa entiseen malliin. Pettyneet olisivat toivoneet radikaalimpaa ravistelua yliopiston perusrakenteisiin. Minusta itsestäni tuntuu, että syvät huokaukset olivat turhia: Helsingin yliopistoa on ravisteltu riittävästi, jämähtämisestä ei ole vaaraa.

Lue loppuun

Siperiassa vaalien alla

Kun olin lähdössä Krasnojarskiin, kerroin kaikille meneväni Siperiaan tarkemmin määrittelemättä matkan kohdetta. Eihän kukaan tiedä missä tuollainen pikkukaupunki sijaitsee. Itsekin meinasin vahingossa ottaa liput Krasnodariin. Erityisen hauskalta Siperiaan meno kuulosti niistä, jotka tiesivät, että tarkoitukseni oli esiintyä sieltä yliopiston hallituksen iltakoulussa skypen välityksellä. Luuletko tosiaan, että yhteydet toimivat, kaikki utelivat naama virneessä – ja jos toimivat, niin keskustelulla on varmasti paljon seuraajia langoilla. Matkan aikana oli mahdollisuus haistella myös Venäjän poliittisia tuulia juuri vaalien alla.

Lue loppuun