Historiikki

Perustaminen

Helsingin NEFAn perustava kokous järjestettiin kansatieteen laitoksella 3.11.1969. Outi Lehtipuro oli laatinut kutsun, jossa kerrotaan NEFAsta:

NEFA on pohjoismaisten nuorten etnologien ja folkloristien yhdyselin. Nefan jäseneksi voi liittyä jokainen mainittujen alojen opiskelija ja nuorempi tutkija. Tähän mennessä Nefa on toiminut julkaisemalla NORD NYTT -lehteä ja järjestämällä pohjoismaisia kenttätyöseminaareja sekä julkaisemalla seminaarien pohjalta kirjat Fältarbetet ja Vad sker i glesbygden?

NEFAn toiminta oli tähän asti ollut muutamien innostuneiden henkilöiden varassa. Jotta toiminta saataisiin laajemmalle pohjalle ja toiminnan jatkuvuus olisi taattu, päätti NEFAn edustajainkokous Turussa vuonna 1969, että jokaiselle yliopistopaikkakunnalle, jossa kansatiede/kansanrunoudentutkimus on oppiaineena, perustetaan NEFAn paikallisosasto.

Pöytäkirjaa tuosta kokouksesta ei ole säilynyt. Ilmeisesti kokous siirtyi, sillä pöytäkirja NEFA-Helsingin perustavasta kokouksesta on päivätty 3.3.1970. Läsnä oli ainakin 32 kansatieteen ja kansanrunouden opiskelijaa. NEFA-Helsinki ry:n vuosijuhlaa vietetäänkin aina maaliskuun kolmantena päivänä.

Nordisk Etnologisk och Folkloristisk Arbetsgrupp, NEFA, on edelleen kaikkia Nefoja yhdistävä kattojärjestö. NEFA kokoontuu puolivuosittain edustajainkokoukseen ja järjestää edelleenkin yhteispohjoismaisia seminaareja sekä julkaisee NORD NYTT-lehteä.

NEFA-Helsinki ry:n toiminta

Alunperin NEFA-Helsinki ry oli lähinnä elin, joka edusti helsinkiläisiä opiskelijoita pohjoismaisissa kokouksissa, mutta 1970-luvun lopulla aktiivisuus suunnattiin paikallisen toiminnan kehittämiseen. Vuonna 1979 lehtitoiminta pyörähti käyntiin ja keskustelukerho Napakairaklubi perustettiin. Keskustelupiiri toimi muutamia vuosia. Jäsenkortti oli olemassa heti alusta alkaen ja sillä pääsi ilmaiseksi Kansallismuseoon, Seurasaaren ulkomuseoon, Louhisaaren linnaan sekä Pukkilan kartanomuseoon. Jäsenkortit kuitenkin jäivät pois käytöstä. Tällä hetkellä jäsenkortin mahdollisuutta pohditaan monen vuoden jälkeen uudelleen.

NEFA-Helsingillä on ollut julkaisu vuodesta 1973, neljän vuoden päästä tiedotteesta tuli Nefan lehti. Vuonna 1978 nimikilpailun jälkeen lehdelle annettiin nimeksi Uusi Napakaira – tuttavallisesti Napis – ja se ilmestyi noin neljä kertaa vuodessa. Lehteä on toimittanut yleensä hallitukseen kuuluva päätoimittaja. Juttuja lehteen on saatu vaihtelevasti. Toisinaan Napakairaa on toimittanut aktiivinen toimituskunta, toisinaan päätoimittaja on vastannut lähes yksinään lehdestä. Uuden Napakairan ulkoasu ja sisältö on vaihdellut toimittajien innokkuuden mukaan. Lehti on jäsenistön vapaamuotoisen ilmaisun kanava.

Nefalaisten into erilaisiin tapahtumiin on vaihdellut vuosien mittaan. 1980-luvulla suuressa suosiossa olivat pyöräretket mm. Tuusulan ympäristössä. Akateemiseen Warttiin saatiin kasaan joukkue ensimmäisen kerran 1988. Sen jälkeen Akateemiseen Warttiin on osallistuttu muutamia kertoja. Aiemmin ei juuri ole harrastettu talviliikuntaa, mutta nyt näyttää muodostuvan perinteeksi Hiiden Hirven hiihto muinaissuksilla Pukkisaaressa laskiaissunnuntaina.

Kulttuuritapahtumat ja matkat ovat olleet alusta asti tärkeä osa NEFA-Helsingin toimintaa. Jo perustamisvuonna käytiin tutustumassa Riihimäen seutuun ja museoihin. Talvisin on käyty pääkaupungin kohteissa ja keväisin perinteisellä kevätretkellä jossakin Uudellamaalla. Pidemmät matkat toteutetaan usein vapun tienoilla. 1970-luvulla ulkomaanmatkoja tehtiin enimmäkseen lähialueille. Ensimmäinen matka pidemmälle, eli Budapestiin, tehtiin junalla Moskovan kautta vuonna 1982. Silloin matkassa oli 26 nefalaista, kun nykyään matkoille lähtee noin kymmenen aktiivisen nefalaisen joukko. Vuoden 1982 jälkeen matkoja on tehty yleensä noin joka toinen vuosi. Matkakohteina ovat olleet Itä-Euroopan opiskelijabudjetille sopivat ja leppoisat kaupunkikohteet, kuten Praha ja Krakova. Myös entisessä Itä-Berliinissä ovat Helsingin nefalaiset vierailleet.

Perustamisvuodesta lähtien on pidetty yllä yhteyksiä muihin Nefoihin ja lähiainejärjestöihin. Jo vuonna 1970 järjestettiin Eidoksen, Kronoksen ja Tason kanssa Erotiikkaseminaari ja myöhemmin myös yhteiset pikkujoulut. Parina viime vuotena on viritelty jälleen yhteistoimintaa Turun ja Tampereen Nefojen kanssa, Jyväskylässä vierailtiin vuonna 2001. Yhteistoiminta Topelia-kampusalueella on lähtenyt käyntiin, useammat bileet on nyt järjestetty vauhdikkaasti ja aina on ollut hauskaa. Toivottavasti yhteistoiminta kehittyy ja joskus toistekin onnistuttaisiin järjestämään esimerkiksi seminaari, kuten manalaisten kanssa vuoden 2000 syksyllä.

Erilaiset juhlat ovat osa opiskelijoiden vuodenkiertoa. Fuksiaiset ja pikkujoulut ovat perinteisimpiä opiskelijajuhlia. Niihin 1970- ja 1980 -lukujen vaihteessa järjesti Rahwaan näyttämö, NEFAn oma näyttelijäseurue, ohjelmaa. 1980-luvulla osallistuttiin rauhanmarsseihin. Suuremman luokan juhlat olivat omin voimin vuonna 1988 järjestetyt NEFA-Nordenin 20-vuotisjuhlat. NEFA-Helsingin 20-vuotista taivalta vietettiin vuonna 1990 seminaarin merkeissä. Teemana oli työ ja luennoitsijoina mm. Hanna Snellman, Jyrki Pöysä ja Kari Vesala. Jatkot olivat Uudella Ylioppilastalolla. 30-vuotisjuhlat vuonna 2000 olivat Lord-hotellissa ja paikalla oli nefalaisia vuosien varrelta. Illan mittaan kuultiin muutama juhlapuhe, mm. kansatieteen professori J. U. E. Lehtonen onnitteli NEFAa. Juhlava, mutta vapaamuotoinen ilta sai jatkoa NEFAn ja Pohjalaisten osakuntien yhteiskekkereissä ravintola Ostrobotnian yläkerrassa.

Helsingin NEFAn toiminta HYY:ssä ja koulutuspoliittisissa asioissa on vaihdellut vuosien mittaan aina aktiivisten henkilöiden kiinnostuksen mukaan. Nefalaiset ovat toimineet aktiivisesti humanistisen tiedekunnan opiskelijaedustajina, Humanisticum ry:ssä (joka muuten heräteltiin henkiin uudelleen 1980-luvun lopussa erään nefalaisen aloitteesta) ja muualla yliopistolla. Vuonna 2001 Nefa-Helsingin ensimmäinen edustaja Nina Paakkunainen (folkloristiikka) valittiin HYY:n edustajistoon HYAL:n Topelia-listalta.

HYY:n toiminta-avustuksen lisäksi jäsenmaksulla ja erilaisilla tempauksilla on kerätty rahaa NEFAn toimintaa varten. Nykyinen jäsenmaksu ei ole kummoinenkaan maksu lehdestä ja monista tapahtumista, joita innokkaat nefalaiset järjestävät itsensä ja opiskelijakollegoidensa iloksi!

Vastaa