University homepage | Suomeksi | På svenska | In English

Suomeksi

Matala katse” lukemiseen ja kirjoittamiseen. Kohti kirjallistumisen uutta sosiaalihistoriaa 1800-luvun Pohjoismaissa on monitieteinen tutkimushanke, jota rahoittaa Nordiska samarbetsnämnden för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Hanke toimii 2011-2014.

Tutkimuksen keskiössä on kirjoitetun sanan merkitys tavallisille ihmisille ns. pitkällä 1800-luvulla (Ranskan suuresta vallankumouksesta ensimmäiseen maailmansotaan). Tutkimuksessa tarkastellaan niitä prosesseja ja käytäntöjä jotka liittyvät tekstien tuottamiseen, levitykseen ja vastaanottoon.

Rakentamalla siltoja historian, folkloristiikan, etnologian, kirjallisuuden- ja kielentutkimuksen välille hanke pyrkii luomaan uutta valoa tapoihin, joilla vähän tai ei lainkaan muodollista koulutusta saaneet ihmiset astuivat kirjoituksen kentälle.

Hanketta johtaa yliopistolehtori Taru Nordlund ja koordinaattorina toimii dosentti Anna Kuismin. Johtoryhmään kuuluvat lisäksi apulaisprofessori Ann-Catrine Edlund Uumajasta, tohtori Matthew Driscoll Köönpenhaminasta and David Olafsson Reykjavikista.

Lisätietoja: anna.kuismin[at]helsinki.fi