Pitsien käyttö Suomessa

Maassamme on käytetty pitsejä sekä naisten että miesten pukujen koristeina jo 1600-luvun alusta alkaen. Vaatetuksessa pitsiä käytettiin kauluksissa, kaulahuivissa, esiliinassa ja nenäliinassa. Pitsit olivat meillä varsin vaatimattomia verrattuna rikkaiden maiden pitsiunelmiin. Liinavaatteissa pitsiä käytettiin lakanassa, tyynyliinassa, pöytäliinassa ja jopa pyyheliinan reunassa. Pitsit olivat joko välipitsejä tai reunapitsejä. Molempia pitsityyppejä saattoi olla samassa tekstiilissä. (Ruusunkukkia ja villasukkia, 38-53)

Talonpoikaisväestönkin keskuudessa pitsien käyttö on ollut yleistä 1700-luvulla, jopa aikaisemminkin. Esimerkkinä mainittakoon pitsikoristeisten päähineiden käytön leviäminen kansannaisten keskuuteen. Pitsikoristeiset päähineet, tykkimyssyt ja tanut ovat edelleen nähtävissä kansallispukujemme päähineinä. Niissä käytetty leveä pitsi on yleisimmin nyplättyä. Päähinepitsien nypläys on antanut monelle taitavalle nyplääjälle lisäleipää. Aikanaan pitsien muodikkuus, kalleus ja pitsikiellot sai naiset innostumaan nypläyksestä. Pitsejä pidettiin ylellisyystavaroina ja erityisillä ylellisyysasetuksilla 1600-luvulla kiellettiin mm. aitopitsien käyttö. Uusilla ylellisyyslaeilla 1700-luvulla kiellettiin mm. pitsien tuonti ulkomailta ja kaikkien tuumaa leveämpien pellavapitsien käyttö. Pitsikiellot lisäsivät kotimaisten pitsien kysyntää. (Ruusunkukkia ja villasukkia, 40-43)

Ennen kuin pitsejä osattiin valmistaa, tekstiilejä koristeltiin palmikoiduin ripsuin, verkonsilmukkareunustein ja reikäompelein. Näistä vanhoista tekniikoista on arveltu kehitellyn ja keksityn uusia valmistustekniikoita, joilla pitsejä on alettu valmistaa. Palmikoinnista on kehitelty nyplääminen, verkonsilmukat ovat luultavasti johtaneet verkkopitsin eli fileepitsin syntyyn ja reikäompeleiden kehittely ommellun pitsin syntyyn. Ommeltuja ja nyplättyjä pitsejä kehiteltiin rinta rinnan ja kumpikin laji kilpaili suosiosta. Niitä käytettiin vuorotellen tai myös toisiinsa yhdistellen. (Linnove)

Italiaa pidetään pitsien kotimaana. Siellä myös ensimmäisenä kehittyi kukoistava pitsiteollisuus, jollainen syntyi myöhemmin myös Ranskaan ja Alankomaihin.