Perusohjeet blogin perustamiseen

banneri7pien

Tältä sivulta löydät perusohjeet blogin perustamiseen. Niiden on tarkoitus olla helpot askel askeleelta -tyyliset ohjeet, joita voi käyttää apuna blogin luomisvaiheessa.

HUOM! Jokaisella yliopistolaisella on valmiina oman atk-tunnuksen mukainen henkilökohtainen blogi. Sillä voi halutessaan harjoitella WordPressin käyttämistä tai tehdä siitä omat kotisivut. JOS kuitenkin haluat luoda ryhmäblogin, jolla on oma määräämäsi verkko-osoitteen loppuosa (esim. blogs.helsinki.fi/tutkimusryhmän-nimi) ja jonne voit lisätä useampia käyttäjiä, lue blogin tilaamisohjeet ensin täältä.

banneri3_pienempijakaja

PERUSOHJEET BLOGIN PERUSTAMISEEN

  1. Kirjaudu WordPressiin: https://blogs.helsinki.fi/wp-login.php
  2. Sinulle pitäisi avautua Ohjausnäkymä.
  3. Laita ensin kuntoon Asetukset. Yleisistä asetuksista pääset valitsemaan kielen, aikavyöhykkeen sekä päivämäärän ja kellon näyttötavan. Muista asetuksista (Kirjoittaminen, Lukeminen, Keskustelu) voit valikoida sieltä löytyvien ohjeiden mukaisesti haluamasi asetukset.
  4. Kun asetukset ovat kunnossa, määritä blogillesi ulkoasu. Tämä tarkoittaa teeman valitsemista, eli sivun pohjan valikoimista.
  5. Jos haluat, voit mukauttaa blogisi etusivun ulkoasua ja rakennetta vimpaimien avulla.
  6. Luo sivuja blogiisi. Mieti esimerkiksi kolme tai neljä sivua, joita haluat blogisi päävalikkoon näkyviin (esimerkiksi: Esittely, Tutkimus, Julkaisut, Yhteystiedot). Halutessasi voit asettaa sivuille omat järjestysnumerot, jos haluat niiden näkyvän tietyssä järjestyksessä blogissasi. Pääsivujen alle voit halutessasi luoda useita alasivuja.
  7. Lataa mediakirjastoon valokuvia. Halutessasi voit lisätä niitä nyt aiemmin luomillesi sivuille (ja myöhemmin merkintöihin).
  8. Tee ensimmäinen merkintäsi. Merkinnät ovat käytännössä blogipäivityksiä, jotka tulevat näkymään blogisi etusivulla. Lisää niihin mielesi mukaan kuvia tai linkkejä.
  9. Jos haluat blogiisi muitakin käyttäjiä, jotka pystyvät muokkaamaan ja päivittämään blogia, käy lisäämässä heidät “Käyttäjät”-kohdasta. Ilmoita lisäämillesi henkilöille, että heillä on nyt oikeudet blogiin.
  10. Valmista tuli! Nyt blogisi esityö on tehty, ja voit alkaa käyttämään sitä omien tarpeiden mukaisesti. Halutessasi voit jakaa blogisi linkkiä muille tai ilmoittaa sen blogihakemistoon.

banneri3_pienempijakaja

KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ

  • Näet aina tekemäsi muutokset blogissasi painamalla Ohjausnäkymän yläosasta “Näytä sivu” TAI pitämällä selaimessa esimerkiksi toisessa välilehdessä jatkuvasti auki blogiasi, jota vain päivität (paina F5) aina muutoksia tehtyäsi.
  • Älä laita 5-7 linkkiä enempää päävalikkoosi. Jos linkkejä on suuri määrä, ne voivat sekoittaa blogivierailijaa. Mieti muutama järkevä yläsivu/yläotsikko (esim. Tutkimus) jonka alle voit lisätä niin monta alasivua kuin haluat.
  • Jos kaipaat ideoita tai inspiraatiota blogisi muokkaamiseen, vieraile muiden blogeissa. Niitä löytyy esimerkiksi blogihakemistosta.
  • Mieti, haluatko staattisen vai aktiivisen blogin. Staattiset blogit ovat enemmän tavallisten verkkosivujen kaltaisia, joita päivitetään harvemmin – halutessasi saat myös merkinnät kokonaan pois blogistasi. Aktiivisemmassa blogissa taas on järkevämpää kirjoitella muutamia merkintöjä ajoittain – joka onnistuu yleensä nopeasti ja pienellä vaivalla – jolloin blogi pysyy ajankohtaisena, vaikka sivujen sisältöä ei juurikaan muutettaisi. Worpressin etu on, että blogeja voi luomistyön jälkeen ylläpitää pienellä vaivalla.
  • Älä ahdistu, jos teet virheitä tai alku tuntuu tahmealta. Opit parhaiten käyttämällä ja harjoittelemalla. Yleensä WordPressin käyttä alkaa sujua luontevasti alkukankeuden jälkeen.

bannerifossiili