Kurssien oppimisympäristöt

Verkko-oppimisympäristöllä tarkoitetaan verkkoselaimella tai sovelluksella käytettävää palvelua, joka tarjoaa opiskelijoille ja opettajille yhteisen toimintatilan. Verkko-oppimisympäristössä voi olla esimerkiksi luentomateriaaleja, tarkempia kurssiaikatauluja, harjoituksia, testejä ja tenttejä sekä mahdollisuus keskustella ja palauttaa erilaisia kurssiin liittyviä tehtäviä.

Etäluennot ja etäyhteydellä tehtävät ryhmätyöt hyödyntävät yleensä jotain videoviestintäpalvelua, jossa on luennon seuraamisen lisäksi mahdollista osallistua omalla äänellä ja kuvalla, hajautua pienryhmähuoneisiin sekä lähettää kysymyksiä ja kommentteja chatin kautta.

Opiskelu onnistuu verkkoympäristössä parhaiten, kun olet selvittänyt itsellesi ainakin seuraavat kurssiasi koskevat asiat:

  • Mihin kyseisellä kurssilla on tarkoitus käyttää oppimisympäristöä (esim. luentomuistiinpanojen jako, kurssitiedotus, tehtävien palautus jne.)?
  • Onko verkko-oppimisympäristön käytölle jotakin aikataulua?
  • Mikäli aikataulu on olemassa, millainen se on?
  • Mitä sinulta edellytetään oppimisympäristön käytössä?

Suoritusta ei aina arvioida tentillä, vaan suoritusvaatimuksena voi olla vaikkapa oppimisympäristössä käytävään keskusteluun osallistuminen tai muiden opiskelijoiden töiden vertaisarviointi opettajan antamien arvostelukriteerien mukaan. Useimmiten työmuodot edellyttävät yhteistyötä. Opettajalla on oikeus määrittää, mitä sinulta edellytetään ja hyväksyä opintosuorituksesi sen mukaisesti. On tärkeää, että huomioit verkkokeskusteluissa internetin etiketin.

Kurssisivu

Kaikilla Sisun toteutuksilla on oma kurssisivu, jonne opettajat voivat lisätä tietoja, linkkejä ja materiaalia opiskelijoita varten. Löydät kaikken yliopistossa tarjolla olevan opetuksen ja niiden kurssisivut Opiskelu-palvelun opintotarjonnan avulla. Kurssisivulle on aina linkki myös Sisussa. Kun  sinut on hyväksytty kurssille, näet kaikkien omien kurssiesi kurssisivut Opiskelu-palvelussa, Opintoni-osiossa.

Jo paljon ennen kurssin alkua voit selvittää kurssin suoritustavat ja muut keskeiset tiedot kurssisivulta. Kurssisivulla olevat tiedot ovat pääsääntöisesti avoimia kaikille, mutta opettaja voi halutessaan rajata pääsyn joihinkin sisältöihin vain kyseisen kurssin osallistujille. Pelkästään osallistujille rajattuja sisältöjä ovat tyypillisesti mm. pääsyohjeet ja salasana/kirjautumisavain kurssilla mahdollisesti käytettävään erilliseen oppimisympäristöön, esim. Moodleen.

Moodle

Helsingin yliopistossa käytetään pääasiassa Moodle-oppimisympäristöä johon kirjaudut osoitteessa moodle.helsinki.fi yliopiston (AD-) käyttäjätunnuksella ja sen salasanalla. Vaihtoehtoisia palveluja ovat esimerkiksi Teams sekä HY:n omat wikit ja blogit.

Moodle tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia verkossa oppimiseen. Moodlessa voit esimerkiksi osallistua verkkokeskusteluihin, vastata kyselyihin, palauttaa sähköisesti opintotehtäviä ja osallistua tentteihin. Moodle-kurssi voi olla vaikkapa ajallisesti jaksotettu, aihepiirien mukaan järjestetty tai sosiaaliseen vuorovaikutukseen perustuva. Alla näet osakuvan Moodlen käyttöliittymästä:

Seuraavassa esitellään lyhyesti Moodlen perustoimintoja opiskelijan näkökulmasta. Lisää tietoa näistä ja monista muista Moodlen ominaisuuksista löydät Helsingin yliopiston opetusteknologiapalveluiden laatimasta opiskelijan Moodle-oppaasta.

Kursseille rekisteröityminen Moodlessa

Kun olet kirjautunut Moodleen, voit rekisteröityä kurssialueille. Ne kurssit, joille olet rekisteröitynyt, näkyvät kootusti Omat kurssini -sivulla. Kurssista riippuen opettaja voi valita lisääkö hän sinut käsin vai hyödyntääkö hän Moodlen itserekisteröitymistä, joka on yleisempi tapa myöntää pääsy Moodle-alueelle.

Jos itserekisteröityminen on mahdollista, pääset siis Moodlen kurssialueelle heti ilman opettajan muita toimia. Parhaassa tapauksessa sinut rekisteröidään opintojakson Moodle-kurssille automaattisesti Sisu-ilmoittautumisen yhteydessä. Varaudu kuitenkin odottamaan tiedon siirtymistä Sisusta Moodleen muutama tunti tai mahdollisesti seuraavaan päiväänkin asti.

Joskus tarvitset rekisteröitymiseen kurssiavaimen eli salasanan, jota Moodle kysyy sinulta ensimmäisen kerran, kun yrität mennä kurssialueelle. Näiden kurssien kohdalla on itserekisteröinnin merkintänä avain. Löydät kurssiavaimen kurssisivulta tai saatat saada sen opintojakson vastuuopettajalta henkilökohtaisesti sähköpostiviestissä.

Kuva: Itserekisteröinti avaimella

Avoin itserekisteröinti ilman salasanaa on harvinaisempi, ja käytössä lähinnä yleisluontoisille itseopiskelukursseille. Tämä itserekisteröintitapa on merkitty nuolikuvakkeella Moodlessa kurssin tietojen yhteydessä.

Kuva: Avoin itserekisteröinti Moodlessa, oven kuva.

Huomaa, että pelkkä Moodle-rekisteröityminen ei yleensä riitä kurssi-ilmoittautumiseksi. Katso siis aina tarkemmat ilmoittautumisohjeet esim. kurssisivuilta ennen kursseille rekisteröitymistä!

Moodlen profiilitiedot

Pääset tarkastelemaan profiiliasi Moodlessa klikkaamalla kirjautumisen jälkeen profiilikuvaasi selainikkunan oikeassa ylälaidassa. Aukeavasta valikosta pääset katsomaan ja muokkaamaan tietojasi, lukemaan saapuneita viestejä sekä seuraamaan arviointeja. Oheinen kuva esittää Raimo-opiskelijan Moodle-profiilia.

Moodlen profiilivalikko ja Muokkaa tietoja -valinta

Voit Asetukset-päävalinnan alta muokata tietojasi kohdasta Muokkaa tietoja -linkkiä. Muokkaussivulla voit mm. vaihtaa Moodlessa käytettävää kieltä, lisätä profiilikuvan, valita kuinka keskustelualueiden ilmoitukset saapuvat sinulle tai muokata yhteystietojasi. Ohjeet tähän löydät opiskelijan Moodle-oppaasta.

Eri kursseilla saatetaan viestiä Moodlen itsensä lisäksi monella muullakin välineellä, joten profiilitietojen päivittämisestä voi olla suurta hyötyä!

Moodlen aktiviteetit

Moodlessa yleensä löydät kurssin yksityiskohtaisemmat suorittamiseen liittyvät tiedot ja aikataulut, tarvittavat aineistot sekä ne aktiviteetit joita sinun mahdollisesti tulee suorittaa. Osa aktiviteeteista voi olla piilotettuja tai toimimattomia kunnes tietyt ehdot täyttyvät, kuten Opiskelijan digitaidot -kurssin näyttökoe.

Kuva aktiviteetista joissa on rajoituksia koska sen voi suorittaa.

Jos kurssilla on etäluentoja, löydät myös yleensä linkin näihin Moodlesta.

Arvosanat ja suoritusten seuranta

Jos eri tehtävien pisteytys ja mahdollisesti kurssin loppuarviointikin on tehty Moodlen arviointityökaluja hyödyntäen, pääset seuraamaan omia arviointejasi kahdella eri tavalla:

  • Klikkaamalla kurssialueen päävalikosta Arvioinnit-linkkiä
  • Klikkaamalla profiilikuvaasi kurssialueen oikeassa yläkulmassa ja avaamalla käyttäjävalikosta Arvioinnit-linkin.

Kuva miten Moodle 4 voi avata Arvioinnit kahdella eri tapaa.

Esimerkiksi Opiskelijan digitaidot -kurssin tehtävien tulokset löydät täältä – kokeile!

Kursseilla, joilla on paljon erilaisia tehtäviä, saattaa käytössä olla myös suoritusten seuranta. Silloin näet oikean laidan seurannasta yhdellä vilkaisulla, mitkä aktiviteetit sinulla on suorittamatta, kesken tai suoritettu värikoodien mukaan. Klikkaamalla suorituspalkista kohdetta pääset kyseiseen aktiviteettiin.

Kuva: Suoritusten seuranta

MOOC

MOOC on kirjainlyhenne, joka tulee sanoista Massive Open Online Course. Tällä tarkoitetaan kaikille avointa, ilmaista verkkokurssia. MOOC-kurssin materiaalit voivat olla mm. tekstimateriaaleja, verkkoluentoja, etätyöpajoja, foorumikeskusteluja, erilaisia tehtäviä tai lähes mitä vain verkko-oppimisen muotoja. MOOC-kursseilla ei ole tyypillistä kestoa, rakennetta, alustaa tai osallistujamäärää, vaan kurssin järjestäjä päättää, minkälaiseksi kukin kurssi muotoutuu.

Usein MOOC on suunnattu jollekin kohderyhmälle, kuten esimerkiksi lukiolaisille tutustumiskurssiksi jolloin se voi herättää kiinnostusta hakea opiskelemaan kyseistä ainetta. Joissain koulutusohjelmissa MOOC-kurssi voi sisältyä myös pääaineopiskelijoiden suorituksiin joskin tämä on harvinaisempaa.

Helsingin yliopisto järjestää MOOC-kursseja Digicampus ja MOOC.fi ympäristöissä.