Teologisesta toimittajaksi

Valmistumisvuosi: 2010
Työtehtävä ja työnantaja: Toimittaja, Yleisradio, Puoli Seitsemän -ohjelma
Yleisradio työnantajana.

Moi Päivikki, mitä olet opiskellut ja miten päädyit hakemaan valitsemallesi alalle?

Tein A1- opinnot eli kirkon virkaan valmistavat opinnot teologisessa pääaineenani käytännöllinen teologia. Hain teologiseen, koska tiesin, että se on yleissivistävä tiedekunta, eikä minulla ollut vielä selkeää kuvaa siitä, minkälaisiin työtehtäviin haluaisin. Lisäksi lähipiirissä oli teologeja.

Miten kuvailisit pääainettasi? Mitä asioita siinä opiskellaan?

Opiskelimme käytännöllisiä juttuja papin työhön liittyen, kuten sielunhoitoa, liturgiikkaa, uskonnollista viestintää ja symboliikkaa. Mielestäni ihmisten välisen vuorovaikutuksen opiskelu ja tutkiminen oli todella mielenkiintoista.

Mitä sivuaineita sinulla oli ja miksi valitsit ne?

Sivuaineenani oli kehitysmaatutkimus, koska olin kiinnostunut kehitysyhteistyöstä. Opiskelin hieman myös viestintää, sillä halusin tietää enemmän aiheesta ja siitä, miten viestintää voidaan parantaa ja saada toimivammaksi. Lisäksi kävin mediatyön soveltavat opinnot, jotka opiskeluaikani oli mahdollista valita teologisessa. Niistä päädyin Yleisradioon harjoitteluun ja sitä kautta muutamaksi pätkäksi töihin toimittajaksi ja tuotantoassistentiksi.

Miten olet päätynyt töihin Yleisradioon?

Olen tehnyt työurani aikana kaikenlaista ryhmäliikuntaohjaamisesta tv-jumalanpalvelusten ohjaamiseen. En ole pappi, koska pappeus ei ole tuntunut omalta jutulta, mutta teologina olen ollut rippileireillä opettajana ja seurakunnassa kesäteologina. Lisäksi olen työskennellyt Nuorten Keskus ry:ssä tiedottajana ja kampanjapäällikkönä. Opiskelujen alkuvaiheessa tein myös opettajan sijaisuuksia ja opintojen ohessa olin torimyyjänä ja kahvilatyöntekijänä.

Valmistuessani vuonna  2010 olin ollut jo muutaman vuoden töissä Kirkon tiedotuskeskuksessa toimittajana ja ohjaajana. Tällä hetkellä opiskelen töiden ohessa hahmoterapeutiksi. Moninainen työkokemukseni ja yleinen innostuneisuus ja uusista asioista kiinnostuminen ovat varmasti vaikuttaneet osaltaan siihen, että tulin valituksi Ylen Puoli Seitsemän –ohjelman toimittajaksi.

Mitkä asiat on mielestäsi tärkeä huomioida opiskeluissa uran ja työllistymisen kannalta?

Kannattaa tehdä töitä opintojen ohella. Mielestäni opinnot voivat vaikka hieman venyä, jos vastaavasti saa kokemusta työelämästä. Sitä kautta myös oppii tuntemaan itseään pikku hiljaa ja näkemään, mikä on se oma paikka maailmassa. Itsetuntemuksen kautta löytyy itselle sopiva urakin helpommin. Intohimo on tärkeää.

Mitä neuvoja antaisit tuleville opiskelijoille, jotka miettivät tulevaa opinahjoaan?

Teologinen on yleissivistävä tiedekunta. Se antaa valmiuksia monenlaiseen työhön, erityisesti ihmisläheisiin tehtäviin. Eksistentiaalisia kysymyksiä päässään pyörittelevälle se on myös oiva paikka. Nykyään ihmisiä kiinnostaa yhä enemmän hyvinvointiin ja henkisyyteen liittyvät asiat, teologisessa pääsee ainakin niihin kiinni. Ja jos kirkko ei työpaikkana kiinnosta, on moni muu taho myös kiinnostunut teologeista. Mutta muista työkokemus ja sydän ja silmät auki!

Mitkä ovat omat urasuunnitelmasi?

Olen tuore Puoli Seiskan toimittaja. Innostus on kova ja ideoita pulpahtelee hurjalla tahdilla. Tuntuu, että tämä on mun paikka nyt. Toivottavasti saan tehdä juttuja mielenkiintoisista aiheista erilaisten ihmisten, tarinoiden ja oivallusten kanssa ja jakaa niitä eteenpäin. Tavoitteena on, että vähintään joka toinen päivä tunnen työtäni kohtaan intohimoa ja merkityksellisyyttä.

Kaikkien pitäisi muistaa, että työnteko voi olla hauskaa ja etsiä se oma juttu!

2 vastausta artikkeliin ”Teologisesta toimittajaksi

1. Ei teologeille ole oikeasti töitä. Kannattaa heti lopettaa opinnot ja vaihtaa alaa järkevämpään. Opiskelkaa jotain teknologiaan liittyvää, developereille on töitä vaikka miten paljon.

Teologinen tiedekunta on suuri huijaus, joka ei tuota muuta kuin pettymyksiä. Toimittaja ei muuten ole mikään työvaihtoehto, ala on huonosti palkattu ja täynnä freelancereita. Vain harva saa vakituisia töitä. Jos haluaa media-alalle, niin kannattaa panostaa teknologiseen osaamiseen.

2. Teologeja on ylikoulutettu jo monta vuotta, niitä on sadoittain työttömänä.
    Kirkko voi työllistää aina vain vähemmän, kun kirkon talous heikkenee
    kirkosta eroamisten myötä. Jos papiksi pääseekin, se on kivinen polku.