Mieli ja sosiaalinen media

http://www.flowtown.com/blog/are-we-addicted-to-social-media

Kuva: www.flowtown.com

Moni kysyy, miten sosiaalisen median aikakaudella tämä jatkuva impulssien virta hallitaan, miten rajoitetaan tarvetta kurkkia työpäivän aikana jatkuvasti Facebookiin tai vaikka ihan vaan sähköpostiin, jos pitäisi tehdä jotain ihan muuta?

Väitöskirjaa kirjoittaessani sain vinkkejä eri tavoista rajata huomiotani ja niin sanotusti sammuttaa tiettyjä virtoja. Opettelin muun muassa jakamaan Facebook-kaverini ryhmiin, ja uutisvirtaani tulikin Facebook-toimintaa vain niiltä, joita tapasin muutenkin usein. Puhelimen ja tietokoneen sähköpostiohjelman asetuksista käänsin lukemattomien viestien ilmoitukset pois, enkä muutenkaan pitänyt laitteissa ääniä, jos ei niille ollut tarvetta. Nykyään kytken viikonloppuisin henkilökohtaisesta puhelimestani työsähköpostin kokonaan pois, jotta en vahingossa ala työasioita miettiä, jos haluan avata sähköpostiohjelman muussa tarkoituksessa.

Ihmiset kokevat rasittavaksi myös sen, jos sosiaalinen kanssakäyminen kasvokkain on täynnä mobiililaitteen selaamista ja esimerkiksi twiittien jakamista. Vuorovaikutus huononee, ja poissaoleva henkilö tuottaa usein myös itselleen huonon fiiliksen. Buddhalaisuudessa korostetaankin:

The enlightened person has learned to observe their mind and control how it goes. (David Tuffleyn kirjasta The Essence of Buddhism)

Aivotutkimus onkin nykyään kiinnostunut asioista, joita buddhalaisuudessa on “tiedetty” jo vuosisatoja. Jokaiseen päivään kuuluvien aivojen moodien tulisi vaihdella tavoitteellisesta ja keskittyneestä aivotoiminnasta luovaan ja leikilliseen, rauhallisesta reflektiosta liikuntaan ja ulkoiluun, unohtamatta lepoa ja ajatuksen vapaata liitoa. Sosiaalisen median koukuttavuuden kanssa taistellessani ja muiden samojen ongelmien kanssa painivien tuttujen kanssa keskustellessani itselleni on herännyt ajatus kolmen kohdan ohjeesta.

Pyrin miettimään:

  1. Mahtuuko jokaiseen päivään erilaista aivotoimintaa?
  2. Saanko vaihdettua moodia jos päivääni on jo tarpeeksi kasautunut tiettyä moodia?
  3. Sopiiko vallitseva aivojen moodi tai toimintani kontekstiin?

Viimeinen kohta on tullut erityisen tärkeäksi oman lapsen kanssa ollessani. Jumittuminen puhelimen täpyttelyyn on typerin tapa viettää aikaa maailman tärkeimpien ihmisten kanssa. Olen alkanutkin jättää puhelimen tahallaan sisälle, jos ulkoilemme omalla pihallamme.

Haasteita tällä saralla edelleen riittää, mutta sosiaalisen median ja tietotyön arjessa olen yhä vakuuttuneempi, että tähän kannattaa panostaa hyvän tuloksen ja hyvän mielen saavuttamiseksi.

One Comment

  1. Olli Vesterinen
    Posted 3.5.2013 at 6:43 | Permalink

    Finding Paul Miller kertoo aktiivisesta netin käyttäjästä joka päättää olla vuoden ilman nettiä. http://www.theverge.com/2013/5/1/4279674/im-still-here-back-online-after-a-year-without-the-internet

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*
*

WP-SpamFree by Pole Position Marketing