Katalonialisen nationalismin momentum meni ohi?

Puuttuiko katalaaneilta kunnollinen suunitelma?  Yksi ratkaisu olisi muokata Espanjan ku­ningaskuntaa aidoksi liitto­valtioksi ja tasavallaksi. Nykyisten ”kansallisuuksien” ja itsehallinto­alueiden asema pysyisi entisen kaltaisena, mutta liittovaltion ja osa­valtioiden suhteet voitaisiin järjestää aiempaa selkeämmin. Mm. tätä pohdin HS vieraskynässä.

Toimivatko lukukausimaksut yliopistossa?

Ryhtymällä kansainväliseen kilpaan maksullisessa koulutuksessa suomalaiset yliopistot hyppäävät uuteen ja kovaan kilpasarjaan, jossa on vahvoja perinteisiä toimijoita. Pahimmassa tapauksessa muutokset johtavat siihen, että halvasta ja hyvästä yliopistokoulutuksestamme tulee kallista ja keskinkertaista. Tätä ruodin HS vieraskynässä.

Vau – Teivo Teivainen ja Heikki Aittokoski keskustelevat älymystöstä?

Intellektuaalin määrittelyyn mielletään nykyajassa usein Antonio Gramscin orgaanisen intellektuaalin ulottuvuus, jolloin termiin on helppo liittää oikeisto- tai vasemmisto-etuliitteitä. Etuliikkeet ovat kuitenkin ongelmallisia intellektuelli-käsitteen olemukselle. Perinteiset intellektuellin määritelmät tähdentävät sitoutumattomuutta. Esimerkiksi  Karl Mannheimin älykkö on vapaa ajattelua rajoittavista sidoksista. Silti ei ole intellektuaalisesti lainkaan mahdotonta ajatella, etteikö intellektuelli voisi toimia gramscilaisittain vaikka puolueissa. Jatka lukemista ”Vau – Teivo Teivainen ja Heikki Aittokoski keskustelevat älymystöstä?”

Yliopistot eivät toimi talkoovoimin: Vastaus Antti Tanskaselle

(HS, mielipide 20.4.2011) Vastaus valt. maist. Antti Tanskaselle , eli tiedekuntamme keskustelu tutkijoiden opetus”velvollisuudesta” jatkuu…

Antti Tanskanen kantaa aivan oikein huolta Helsingin yliopiston opetuksen tilasta (HS 20.4.). Samalla hän arvioi kriittisesti monia muita yliopiston hallinnon ja johdon viimeaikaisia muutoksia.

Yliopistomme tiedekunnissa on toteutettu vuodesta 2010 mittavaa ja osin kipeääkin hallinnollista reformia. Liikeyritykseksi tiedekunnat tai niiden laitokset eivät kuitenkaan ole Tanskasen kuvailemalla tavalla muuttuneet – eikä siihen syytä olekaan. Jatka lukemista ”Yliopistot eivät toimi talkoovoimin: Vastaus Antti Tanskaselle”