Blogi on kirjoittajansa näköinen

Miksi kannattaa pitää blogia? Millainen tyyli sopii blogiin? Miten blogi löytää lukijansa eli kuinka sitä kannattaa markkinoida?

Näitä kysymyksiä pohdittiin kielentutkija Lari Kotilaisen ohjauksella Palmenian kirjoittajakoulutuksen Blogi-illassa. Erikoissuunnittelija Esko Kuittinen esitteli erilaisia blogialustoja.

Lari Kotilainen Kuva: Sasa Tkalcan, WSOY

Lari Kotilainen Kuva: Sasa Tkalcan, WSOY

– Syitä bloggaamiseen voivat olla tarve tiedottaa, vuorovaikutus, yhteiskunnallinen vaikuttaminen, oman asiantuntijuuden esittely, tavaroiden tai palveluiden markkinointi, halu kertoa omista harrastuksista  tai tarve yhdessä tekemiseen, Kotilainen sanoi.

Joissakin tapauksissa bloggaamisella voi hankkia lisätulojakin. Blogitekstin tyylistä Kotilainen antoi seuraavia vinkkejä:

–          valitse tyyli genren mukaan

–          kirjoita tavallista asiatekstiä

–          kolumnityyli on monesti sopiva

–          kirjoita lyhyesti

–          käytä tiuhaa kappalejakoa

–          sijoita loppuun koukku eli kysymys, provosoiva väite tai pyyntö

Blogiteksti ei elä, jos lukijat eivät löydä sitä verkkoavaruudesta. Blogi kannattaakin linkittää ja jakaa sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä. Vaikka blogeissa useimmiten on kommentointimahdollisuus, käydään suurin osa keskustelusta sosiaalisessa mediassa. Syynä on kommentoinnin nopeus ja helppous.

Kun lukijat ovat löytäneet blogin, on erittäin tärkeää päivittää sitä säännöllisesti. Muuten lukijat unohtavat sen nopeasti.

Pelkästään Blogilista.fi-sivuston mukaan Suomessa on tällä hetkellä lähes 55 000 blogia. Uusia suomenkielisiä blogitekstejä ilmestyy päivittäin tuhansia. Aihe- ja tyylivalikoima on kirjava ja kattava. Onko blogi nykyajan viides valtiomahti, yhteiskunnallinen vaikutuskanava ja valvoja vai kaikille avoin julkinen pöytälaatikko? Se on varmaa, että jokainen blogi on kirjoittajansa näköinen. Siinä blogin viehätys.

Lari Kotilaisen Suomensuojelija-blogi

Blogialustoja, joilla pääset bloggaamisen alkuun:

Blogger.com
WordPress.com
Tumblr.com
Weebly.com
Vuodatus.net
Lily.fi

One thought on “Blogi on kirjoittajansa näköinen

  1. Hyvä Harri, hyvä! Tämä ainakin on selkeä ja lyhyt postaus. Sopiva annos tietoa yhdellä kertaa anosteltuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *