– Opponoinnista

Jokaisen osallistujan roolista:

Kullakin kerralla on opponointivastaava. Jokainen osallistuja toimittaa 1/2 – 1 sivun verran opponointia jokaisesta työstä työn tekijälle, opponointivastaavalle ja seminaarin pitäjälle seminaarissa yhdessä sovittavalla tavalla.

Opponointi-vastaavan roolista:

Opponointivastaavan tulee ennakkoon perehtyä saamiinsa opponointiviesteihin ja koota niissä esitettyjä ajatuksia. Esille nostettavat asiat kannattaa laittaa tärkeysjärjestykseen, ja varmistaa, että ainakin keskeisimmät asiat ehditään käsitellä yhdessä. Jotta kokoontumisista ei kuitenkaan tulisi dialogeja vaan yhteisiä keskusteluja, opponointivastaava tulee etukäteen suunnitella, miten hän saa työstä aikaa aktiivisen ja rakentavan keskustelun. Opponointiviesteissä saattaa myös olla ristiriitaisia kommentteja ja ehdotuksia, joita on syytä käsitellä yhdessä jne. Etukäteen on hyvä myös laittaa muistiin, kuka toi oivallisesti esille minkäkin asian, ja pyytää tätä henkilöä esittämään asia. Kurssilla saa poissaolokertoja olla enintään yksi.

Miten on hyvä antaa palautetta?

Palautetta on hyvä antaa siten kuin sitä itse toivoisi saavansa, eli asiallisesti ja rakentavasti. Lisäksi on hyvä muistaa, että me ihmiset olemme erilaisia palautteen vastaanottajia. Seminaari kuitenkin palvelee osallistuja parhaiten, mikäli korjausta selvästi edellyttäviin asioihin puututaan viimeistään tässä vaiheessa. Älä siis kaihda kritiikkiä. Vastuullinen palautteen antaminen edellyttää huolellista paneutumista toisen työhön. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että ainakin opponointivastaavan on oltava valmis perehtymään myös opponoimansa työn lähdekirjallisuuteen.

Katso myös opponointivinkit yleisistä ohjeista.

Leave a Reply