Politicus resa till Island våren 2015: Studiebesök till Finska ambassaden på Island

På torsdagsmorgonen styrde resedeltagarna stegen mot resans första studiebesök, Finlands ambassad i Reykjavik. Klockan 10 var vi på plats och fick ett varmt välkomnande av själva ambassadören Valtteri Hirvonen, attaché Anne Koskinen och Politicus-medlemmen Christa Blomberg, som för tillfället gör praktik på ambassaden. Chauffören Birgir Tómasson var också på plats. Ambassadens sekreterare Jaana Pitkänen var den enda av de anställda som inte var på plats. Med en så pass liten personalstyrka hör ambassaden i Reykjavik till de mindre bland de finländska beskickningarna utomlands. Reykjavik en liten huvudstad med lägst antal beskickningar (14 stycken) i hela världen.

I avslappnad anda redogjorde Hirvonen för aktualiteter i det isländska samhället. På Island är det svårt att undgå diskussion om den år 2008 inträffade globala ekonomiska krisen. Island var nämligen det första landet att ta de hårda smällarna av krisen då tre isländska banker kraschade. Den samhällsekonomiska återhämtningen har dock varit stark och för närvarande finns det knappt någon arbetslöshet att tala om. Fiskeindustringen har traditionellt utgjort den största näringsgrenen, men har nu passerats av turismen.

Gruppbild utanför Finska ambassaden med ambassadören Valtteri Hirvonen.

Efter den ekonomiska krisen infördes kapitalkontroll, vilket innebär att isländska företag inte kan investera utomlands och att utländska investerares kapital är låst på Island. Nya investerare lockas därmed inte till Island. Den isländska kronan är den minsta valutan i hela Europa. Köpkraften är svagare på Island än i Finland – lönenivån är ganska långt den samma som hos oss, men enligt Hirvonen är prisnivån ungefär 30 % högre på Island. Hemmens skuldsättning efter ekonomiska krisen har också vållat problem då få har haft råd att investera. Inkomstklyftorna är däremot väldigt små och hör de facto till de minsta i hela världen. Aktuellt just vid tidpunkten för vår studieresa var att kravet på löneförhöjningar för veterinärer har lett till köttstrejk, med den påföljden att till exempel kyckling tagit slut i butiken. Veterinärer bör nämligen vara närvarande vid alla slakter som görs på Island. Även andra yrkesgrupper från Icelandic Association of Academics (BHM) strejkade till exempel hälsoexperter. Ur ett finländskt perspektiv tog Hirvonen fasta på att Finlands handel med Island överlag har minskat, men upplyste oss samtidigt om att särskilt en produkt har förstärkt sin ställning i handelsutbytet: den isländska kvargen Skyr. Finländarna är världens största Skyr-konsumenter och äter mer Skyr än svenskar, norrmän och danskar tillsammans. Under de senaste åren har exporten stigit med 278 %. På Island finns för övrigt inga finländska företag, endast en Iittala-butik.

En annan fråga som varit på tapeten på sistone är frågan om isländskt EU-medlemskap. I mars i år stod det klart att Island dragit tillbaka den EU-ansökan de lämnat in 2009. En stor stötesten har varit EU:s regler om fiskekvoter. Undersökningar visar att en majoritet av islänningarna motsätter sig ett isländskt medlemskap i unionen. Frågan lär dock aktualiseras igen, och efter att den sittande center-högerregeringens beslut offentliggjorts samlades 7000 människor i Reykjavik för att protestera mot beslutet. Det är den största demonstrationen sedan den ekonomiska krisen.

Till den finländska ambassadens viktigaste bevakningsområden hör säkerhets- och Arktisfrågor. Ambassaden har också en kärnuppgift i att delta i organiserandet av Nordiska rådets session som hålls på Island i oktober i år. I vilken mån det nordiska samarbetet kommer att prioriteras för Finlands del återstår att se då resultatet av de pågående regeringsförhandlingarna står klart

Text: Sandra Ahtola Foto: Malin Stenström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *