Kortteli IX,3

Projektin tutkimuskohteena on aivan Pompejin keskustassa sijaitseva kaupunkikortteli eli latinaksi insula. Sen länsipuolella kulkee kaupungin pohjois-etelä -suuntainen pääkatu, nykyiseltä nimeltään Via Stabiana. Insulan pohjoispuolella sijaitsee julkinen rakennus eli keskuskylpylä, jota vielä rakennettiin Pompejin tuhon aikaan 79 jKr. Muilla sivuilla on tavallisia kaupunkikortteleita.

Pompejin pohjakaava, jossa punaisella tutkittava kortteli IX 3.
 
Korttelion muodoltaan melkein säännöllinen suunnikas ja sen leveys on n. 60 metriä ja pituus n. 50 m. Kokonaispinta-ala on noin 3000-3500 m². Insulassa oli vuonna 79 jKr. 25 oviaukkoa kadulle ja yhteensä 18 taloa eli muutamissa taloissa oli useampi kuin yksi oviaukko kadulle. Korttelin koillisosassa oli ilmeisesti rakentamaton tontti, jossa aikaisemmin oli ollut 2-3 taloa. Ne olivat ehkä tuhoutuneet vuoden 62 eKr. suuressa maanjäristyksessä, eikä niitä ollut jostain syystä rakennettu uudelleen.


Korttelin kartta talo- ja huonenumeroineen

Taloista osa oli yhdistettyjä asuin- ja tuotantorakennuksia kuten esimerkiksi talo IX 3,1-2, jossa oli asuintilojen ohella myös erikoispesula värjättyjen vaatteiden pesemiseen tai leipomo IX 3,19-20, jossa leipomon ja myyntilojen lisäksi oli asuinhuoneita kahdessa kerroksessa. Lounaiskulmassa oli vielä toinen iso leipomo, talo IX 3,10-12, jossa ei ehkä ollut asuintiloja tai sitten ne olivat toisessa kerroksessa. Osa taloista oli pieniä kauppoja, kuten useimmat Via Stabianalle päin avautuvat talot (talot IX 3,6-9). Yhdistettyjä työpajoja ja kauppoja, joissa saattoi olla asuintilat toisessa kerroksessa, löytyi korttelin etelälaidalta (talot IX 3,13 ja IX 3,16-18).

Suuria asuinrakennuksia oli kaksi, joista toinen, Marcus Lucretiuksen talo (IX 3,5 ja IX 3,24) kattoi noin kolmasosan koko korttelin pinta-alasta. Toinen isompi asuintalo, IX 3,15, oli pohjakaavaltaan pitkä ja kapea ja huomattavasti pienempi kuin edellämainittu. Korttelin pohjoislaidalla oli myös kaksi pientä asuntoa eli talot IX 3,23 ja IX 3,25.