Ohjeita uudelle opiskelijalle

https://www.helsinki.fi/fi/opiskelun-aloittaminen
https://www.helsinki.fi/sv/studier/att-inleda-studierna
https://www.helsinki.fi/en/studying/new-students

Mitä minun tulee tehdä hyväksymiskirjeen saatuani?

Ota opiskelupaikkasi vastaan Opintopolussa.

Yliopistoon täytyy ilmoittautua läsnä- tai poissaolevaksi viimeistään 31.8.2023.

Läsnäolevaksi ilmoittautuvan täytyy maksaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) jäsenmaksu (52€ lukuvuodelle 2023-2024). Lisäksi Kelalle on maksettava YTHS:n terveydenhoitomaksu sekä syys- että kevätlukukaudelle.  https://www.kela.fi/nain-maksat-korkeakouluopiskelijan-terveydenhoitomaksun

https://hyy.helsinki.fi/fi/opiskelijalle/jäsenyys

Samalla voit maksaa myös osakunnan jäsenmaksun (12€), jos sellaiseen haluat liittyä. Osakuntiin voi tutustua mm. seuraavalla sivulla http://osakunta.fi/osakunnat/osakuntien-esittelyt.

Lisätietoa opiskelupaikan vastaanottamisesta ja ilmoittautumisesta:

https://www.helsinki.fi/fi/opiskelu/opiskelun-aloittaminen/opiskelupaikan-vastaanotto-ja-ilmoittautuminen

Opintojen aloittamisen lykkääminen eli poissaolevaksi ilmoittautuminen on tehtävä myös 31.8. mennessä esim. asepalveluksen takia. Lisätietoa poissaolevaksi ilmoittautumisesta:

https://www.helsinki.fi/fi/poissaolevaksi-ilmoittautuminen-ensimmaisena-opiskeluvuonna

Lue tämän linkin sisältö tarkasti ja seuraa annettuja ohjeita.

Varmista asuinpaikkasi pääkaupunkiseudulla.

Jos tulet pääkaupunkiseudun ulkopuolelta on ehdottoman olennaista, että alat viimeistään nyt etsiä asuinpaikkaa Helsingin liepeiltä. Yksityisten vuokra-asuntojen hinnat ovat Helsingissä korkeat, mutta onneksi opiskelijalle löytyy myös muita vaihtoehtoja asunnon hankkimiseen.

HOAS eli Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö on taho, jolla on suuri määrä asuntoja eri puolilla pääkaupunkiseutua. Asuntoja on erikokoisia ja -hintaisia pienistä soluista aina suurempiin kaveri- ja perheasuntoihin. Eniten tarjolla on kuitenkin soluja. Asuntohakemukset käsitellään osittain kiireellisyyden mukaan, mutta myös esim. hakemuksen jättöaika vaikuttaa järjestykseesi jonossa, joten hakemus kannattaa jättää niin pian kuin mahdollista. Jos tilanteesi on erittäin kiireellinen, kannattaa hakemuksen perään vielä soittaa nopeamman palvelun toivossa.

Monet osakunnat tarjoavat myös opiskelijahintaisia asuntoja jäsenilleen. Asuntovalikoima on suppeampi kuin HOASilla, mutta ehdottomasti kannattaa yrittää, mikäli olet jäsen. Joidenkin osakuntien asuntoja voi hakea myös ilman jäsenyyttä. Tällöin kuitenkin tulee liittyä osakunnan jäseneksi viimeistään asunnon saatuaan.

Tarkista opintotukitilanteesi ja hae opintotukea.

Tarkista ajantasaiset tiedot opiskelijoiden tuista Kelan sivuilta:
http://www.kela.fi/opiskelijat

 

Ota huomioon, että 1.8.2017 alkaen opiskelijat kuuluvat yleisen asumistuen piiriin, eikä opintotuen asumislisää saa enää. Yleistä asumistukea täytyy hakea erikseen:

http://www.kela.fi/yleinen-asumistuki

Mitä voin tehdä kesän aikana helpottaakseni opintojeni alkua?

Useimmat näistä alakohdista joudut joka tapauksessa tekemään syksyn aikana, joten välttääksesi ylimääräistä häslinkiä, voit tehdä ne rauhassa jo kesän aikana.

Aktivoi HY:n käyttäjätunnus (AD-tunnus)

Yliopiston käyttäjä- eli AD-tunnus on välttämätön kaikille yliopiston opiskelijoille. Sen avulla mm. kirjaudut yliopiston nettipalveluihin ja kampuksen tietokoneisiin, tulostat ja ilmoittaudut kursseille. Tunnuksen mukana saat myös oman sähköpostiosoitteen (pääsääntöisesti muotoa etunimi.sukunimi@helsinki.fi), sekä tallennustilaa yliopiston koneilla.

Ohjeet uuden käyttäjätunnuksen aktivointiin:

https://helpdesk.it.helsinki.fi/ohjeet/kirjautuminen-ja-yhteydet/kayttajatunnus/uuden-kayttajatunnuksen-aktivointi

Hanki opiskelijakortti

Opiskelijakortti helpottaa opiskelijan elämää monessakin mielessä. Sillä saa hyvin paljon erilaisia etuuksia ja lukuvuositarran kera se toimii todistuksena opiskelija-statuksestasi.

Kortin voi tilata osoitteesta http://frank.fi/fi/opiskelijakortti/ ja valmiin kortin noutaa esimerkiksi HYYn palvelutoimistosta Uudelta ylioppilastalolta (Mannerheimintie 5 A 2. krs). Voit myös tilata opiskelijakortin kotiosoitteeseesi.

Muista myös hakea korttiisi lukuvuositarra, jotta saat opiskelija-etuudet kuten Unicafe-lounaiden alennukset käyttöösi. Hakiessasi kortin HYYn palvelutoimistosta, saat lukuvuositarran automaattisesti, mutta jos olet postittanut kortin kotiisi sinun pitää hankkia tarra itse. Lukuvuositarran voi hakea viikoilla 34 ja 35 Physicumin aulasta, arkisin klo 11-14. Muut lukuvuositarrojen jakoajat ja -paikat löytyvät täältä.

Hanki HSL:n matkakortti

Useimmat opiskelijat taittavat matkansa julkisilla kulkuvälineillä, joilla Helsingissä pääsee siedettävässä ajassa lähes minne vain. Julkisilla on helppo liikkua HSL-sovelluksen avulla.

Sovelluksesta voi ostaa kerta- tai kausilipun, jolloin voit liikkua haluamissasi vyöhykkeissä rajattomasti niin pitkään kuin aikaa on voimassa. Kumpula kuuluu A-vyöhykkeelle, eli lippu on ostettava tällöin vähintään AB-vyöhykkeelle.

Sovellukselle kannattaa ensi tilassa hankkia opiskelija-alennus, jolla saa kausilipun 40 % edullisemmin. Opiskelija-alennuksen saa sovelluksen kautta. Etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tulevien kannattaa myös ottaa huomioon, että opiskelija-alennuksen voi saada ainoastaan HSL:n alueella (Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa, Vantaalla, Keravalla, Sipoossa tai Kirkkonummella) kirjoilla olevat. Kertalipuista ei saa opiskelija-alennusta.

HSL:n fyysisilla matkakorteilla ei saa 1.1.2022. jälkeen opiskelija-alennusta.

Helsingissä liikkumista joukkoliikenteen turvin helpottaa Reittiopas.

Milloin syyslukukausi alkaa ja missä minun tulee olla silloin?

Pre-orientoiva viikko 21.8.-27.8.2023

Pre-orientoivat tapahtumat ovat ainejärjestöjen järjestämiä tapahtumia, joiden tarkoituksena on tutustuttaa fukseja vanhempiin opiskelijoihin ja näyttää tärkeitä paikkoja.

Orientoiva viikko 28.8.-3.9.2023

Orientoivalla viikolla tapahtumat järjestetään pääosin Physicumissa, Kumpulassa. Viikon alussa on laitoksen tarjoama infopaketti yliopisto-opiskelusta, jonka jälkeen fuksiryhmiin jako, sekä tutustumista laitokseen ja opiskelun käytäntöihin. Virallisempien tapahtumien lisäksi tuutorit järjestävät monenlaisia infoja ja tutustumisia omalle ryhmälleen tämän ja seuraavien viikkojen aikana.

Syyslukukauden alkaminen

HYY järjestää avajaiskarnevaalit 4.9., missä pääset tutustumaan kaikkiin ainejärjestöihin ja hankkimaan haalarimerkkejä.

Varsinaiset luennot alkavat tiistaina 5.9. josta eteenpäin ohjelma on itse valitsemiesi kurssien mukainen. Kannattaa muistaa, että vaikka et luennoilla käymisestä pitäisikään, on jokaisen kurssin ensimmäisellä luennolla suotavaa olla läsnä käytännön asioiden yms. selkiämiseksi.

Opiskelijajärjestöt

Ainejärjestöt ovat opiskelijajärjestöjä, jotka ajavat oman alansa opiskelijoiden etua niin yliopistolla kuin vapaa-aikanakin. Opintoasioiden kehittämisen lisäksi ne järjestävät myös paljon vapaa-ajan aktiviteetteja ja tapahtumia. Ainejärjestötoimintaa ei kannata rajata vain oman opiskelualansa sisälle, vaan yksi opiskelija voi kuulua useaan ainejärjestöön ja nauttia niiden kaikkien tarjoamista eduista.

Fysiikan laitoksella toimivat ainejärjestöt

  • Resonanssi ry, kaikkien fysikaalisten tieteiden opiskelijoiden ainejärjestö
  • Meridiaani ry, tähtitieteilijöiden oma ainejärjestö
  • Synop ry, meteorologien oma ainejärjestö
  • Spektrum rf, kaikkien Kumpulan ruotsinkielisten opiskelijoiden järjestö

Kattojärjestöjä