Ruuan vesijalanjälki

Vesijalanjälki on analoginen malli ekologiselle jalanjäljelle. Vesijalanjäljessä arvioidaan kuluttajan kulutuksessaan aiheuttaman tai tietyn tuotteen tuotannossa suoraan tai epäsuorasti aiheuttaman vesimäärän kulutus. Vesijalanjälki näyttää paitsi vesimäärän myös alueen, jossa vesi on käytetty.

Vesijalanjäljessä tarkastellaan kolmea eri vesikategoriaa: sininen, vihreä ja harmaa. Sininen jalanjälki kuvaa sitä makean veden määrää, joka on tarvittu suoraan tai epäsuorasti tuotettaessa tuotteita tai palveluita. Vihreä jalanjälki kuvaa vastaavaa sadeveden määrää ja harmaa jalanjälki sitä veden määrää, joka tarvitaan laimentamaan tuotteiden tai palveluiden tuotannossa muodostuneet saasteet siten, että veden laatu ylittää hyväksyttävät veden laadun raja-arvot.

 

 

Teollisesta tuotannosta peräisin olevan pihvilihan vesijalanjälki:

 

kolmivuotias eläin

200 kg luutonta lihaa

1300 kg väkirehua (vehnää, kauraa, ohraa, maissia, hernettä, soijajauhoa)

7200 kg karkearehua (laidunruohoa, kuivaa heinää, säilörehua)

24 kuutiota vettä juomiseen

7 kuutiota vettä muuhun huoltoon

 

Yhden luuttoman lihakilon tuottamiseen kuluu siten 6,5 kg väkirehua, 36 kg karkearehua ja

155 litraa vettä. Näiden rehujen tuottamiseen tarvitaan 15,3 m3 vettä.Yhteensä pihvilihakilon vesijalanjälki on siten lähes 15,5 m3 vettä. Laskelmassa ei ole mukana pihvilihan harmaata vesijalanjälkeä.

Edellämainittu esimerkki on koottu keskiarvolaskelmista. Eri alueilla ja erilaista ruokintaa käytettäessä vesijalanjäljen suuruus muuttuu.


Taulukko eri tuotteiden vesijalanjäljistä (FORMAS. Water for Food, sivu 54).

Eräiden ruoka-aineiden vesijalanjälki, globaali keskiarvo (litraa)

Appelsiinit                                                  1 kg                460

Avomaan kurkku, kurpitsa                           1 kg                240

Banaani                                                     1 kg                860

Juusto                                                        1 kg                5 000

Kahvi                                                         kuppi/125 ml   140

Kananliha                                                   1 kg                3 900

Keräkaali                                                   1 kg                200

Leipä (vehnästä)                                         1 kg                1 300

Maapähkinä (kuorineen)                              1 kg                3 100

Maissi                                                        1 kg                900

Maito                                                         lasi/250 ml      250

Mango                                                       1 kg                1 600

Naudanliha                                                 1 kg                15 500

Oliivit                                                         1 kg                4 400

Olut (ohrasta)                                             lasi/25o ml      75

Omena, päärynä                                         1 kg                700

Persikka, nektariini                                      1 kg                1 200

Peruna                                                       1 kg                250

Riisi                                                           1 kg                3 400

Salaatti                                                       1 kg                130

Sianliha                                                      1 kg                4 800

Sokeri (sokeriruoósta)                                 1 kg                1 500

Suklaa                                                        1 kg                24 000

Taateli                                                       1 kg                3 000

Tee                                                            kuppi/250mk   30

Tomaatti                                                    1 kg                180

Viini                                                           lasi/125 ml      120

 

Kirjoittanut Jaana Väisänen

Lue lisää
Förare, J. (ed.) 2008. Water for food. The Swedish Research Counsil Formas.
http://www.formas.se/upload/EPiStorePDF/Water_for_food_R5__2008/WaterforFood.pdf

Ruotsin tutkimusneuvoston julkaisema kokoelma artikkeleita, jotka käsittelevät kulutuksen ja tuotannon aiheuttamaa vesijalanjälkeä, maailman vesivarojen käyttöä nyt ja tulevaisuudessa ja keinoja vedentarpeen vähentämisestä ruuantuotannossa.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *