Vesijalanjälki on analoginen malli ekologiselle jalanjäljelle. Vesijalanjäljessä arvioidaan kuluttajan kulutuksessaan aiheuttaman tai tietyn tuotteen tuotannossa suoraan tai epäsuorasti aiheuttaman vesimäärän kulutus. Vesijalanjälki näyttää paitsi vesimäärän myös alueen, jossa vesi on käytetty.
Vesijalanjäljessä tarkastellaan kolmea eri vesikategoriaa: sininen, vihreä ja harmaa. Sininen jalanjälki kuvaa sitä makean veden määrää, joka on tarvittu suoraan tai epäsuorasti tuotettaessa tuotteita tai palveluita. Vihreä jalanjälki kuvaa vastaavaa sadeveden määrää ja harmaa jalanjälki sitä veden määrää, joka tarvitaan laimentamaan tuotteiden tai palveluiden tuotannossa muodostuneet saasteet siten, että veden laatu ylittää hyväksyttävät veden laadun raja-arvot.
Teollisesta tuotannosta peräisin olevan pihvilihan vesijalanjälki:
kolmivuotias eläin
200 kg luutonta lihaa
1300 kg väkirehua (vehnää, kauraa, ohraa, maissia, hernettä, soijajauhoa)
7200 kg karkearehua (laidunruohoa, kuivaa heinää, säilörehua)
24 kuutiota vettä juomiseen
7 kuutiota vettä muuhun huoltoon
Yhden luuttoman lihakilon tuottamiseen kuluu siten 6,5 kg väkirehua, 36 kg karkearehua ja
155 litraa vettä. Näiden rehujen tuottamiseen tarvitaan 15,3 m3 vettä.Yhteensä pihvilihakilon vesijalanjälki on siten lähes 15,5 m3 vettä. Laskelmassa ei ole mukana pihvilihan harmaata vesijalanjälkeä.
Edellämainittu esimerkki on koottu keskiarvolaskelmista. Eri alueilla ja erilaista ruokintaa käytettäessä vesijalanjäljen suuruus muuttuu.
Taulukko eri tuotteiden vesijalanjäljistä (FORMAS. Water for Food, sivu 54).
Eräiden ruoka-aineiden vesijalanjälki, globaali keskiarvo (litraa)
Appelsiinit 1 kg 460
Avomaan kurkku, kurpitsa 1 kg 240
Banaani 1 kg 860
Juusto 1 kg 5 000
Kahvi kuppi/125 ml 140
Kananliha 1 kg 3 900
Keräkaali 1 kg 200
Leipä (vehnästä) 1 kg 1 300
Maapähkinä (kuorineen) 1 kg 3 100
Maissi 1 kg 900
Maito lasi/250 ml 250
Mango 1 kg 1 600
Naudanliha 1 kg 15 500
Oliivit 1 kg 4 400
Olut (ohrasta) lasi/25o ml 75
Omena, päärynä 1 kg 700
Persikka, nektariini 1 kg 1 200
Peruna 1 kg 250
Riisi 1 kg 3 400
Salaatti 1 kg 130
Sianliha 1 kg 4 800
Sokeri (sokeriruoósta) 1 kg 1 500
Suklaa 1 kg 24 000
Taateli 1 kg 3 000
Tee kuppi/250mk 30
Tomaatti 1 kg 180
Viini lasi/125 ml 120
Kirjoittanut Jaana Väisänen
Lue lisää
Förare, J. (ed.) 2008. Water for food. The Swedish Research Counsil Formas. http://www.formas.se/upload/EPiStorePDF/Water_for_food_R5__2008/WaterforFood.pdf
Ruotsin tutkimusneuvoston julkaisema kokoelma artikkeleita, jotka käsittelevät kulutuksen ja tuotannon aiheuttamaa vesijalanjälkeä, maailman vesivarojen käyttöä nyt ja tulevaisuudessa ja keinoja vedentarpeen vähentämisestä ruuantuotannossa.