Luomu pelastaa maailman 1/10: Sato

Vähemmän teollistuneissa maissa, joihin maailman ruokapula pääasiassa keskittyy, siirtyminen tavanomaisesta luomutuotantoon parantaa satotasoa. Väite perustuu 286 tutkimuksen tai kehittämishankeraportin tuloksiin 57 maassa. Sadonlisäysten keskiarvo tässä aineistossa oli 64 prosenttia (ks. Chin). Toisessa laajassa meta-analyysissa satovertailuaineisto jaettiin kehitysmaihin ja kehittyneisiin maihin. Kehitysmaiden luomutuotanto (133 vertailua) ylitti tavanomaisen tuotannon satotason ja kotieläintuotoksen 80 %:lla, mutta kehittyneissä maissa (160 vertailua) se jäi tavanomaisesta tuotannosta jälkeen 8 prosenttia (ks. Badgley ym 2007)

 

Teollistuneiden maiden käytännön maatilojen satovertailuissa luomutuotannon sadot ovat kuitenkin jääneet 30 % pienemmiksi tavanomaisten tilojen sadoista. Tällaisia tietoja on esitetty mm.Iso-Britanniasta ja Suomesta viljojen osalta. Sen sijaan USA:ssa on useassa viljelyjärjestelmävertailussa todettu luomuviljelyn olevan yhtä satoisaa kuin tavanomaisen tuotannon. Luomuviljojen viljelyssä vuosittaisia satovaihteluja saattavat aiheuttaa ongelmat mekaanisen rikkakasvintorjunnan tehokkuudessa.


Kirjoittanut Jaana Väisänen

 

Badgley C. ym. 2007. Organic agriculture and the global food supply. Renewable Agriculture and Food Systems 22 (2): 86-108.

 

Chin, Lim L. 2009. Luomutuotanto voi ruokkia nälkäiset ja pelastaa ympäristön. HS Vieraskynä 20.03.2009.  

Pretty, J., Noble, A.D., Bossio, D., Dixon, J., Hine, R.E., Penning De Vries, F.W.T. & Morison, J.I.L. 2006. Resource-conserving agriculture increases yields in developing countries. Environmental Science & Technology 40, 4: 1114-1119.

Luomussa hyvät sadot ja tavanomaiset riskit. Wisconsin: viljelyjärjestelmien riski ja satoisuus

https://blogs.helsinki.fi/ruoka-ja-kestavyys/2009/05/31/luomussa-hyvat-sadot-ja-tavanomaiset-riskit-2/

 

The impact of organic farming on food security in a regional and global perspective, in Halberg, Niels; Alrøe, Hugo Fjelsted; Knudsen, Marie Trydeman and Kristensen, Erik Steen, Eds. Global Development of Organic Agriculture: Challenges and Prospects, chapter 10, page pp. 277-322. CABI Publishing.

http://www.orgprints.org/9209/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *